Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Prognozuojama, kad mediena nepigs

2006-03-28

a
a

Šiaurės šalių popieriaus gamintojams paskelbus apie planus sumažinti gamybą, žaliavos tiekėjai nerimauja, kad dar labiau kris celiuliozės ir popieriaus gamybai naudojamos medienos kaina rinkoje. Tačiau ekspertai tam priežasčių nemato ir sako, kad popiermedžio kainas jau numušė uragano Ervino padariniai.

Suomijos popieriaus gamintoja UPM pradėjo pelningumo atkūrimo programą, kurios metu numatyta sumažinti gamybos pajėgumus ir iki 2008 m. pabaigos atleisti 3.600, arba 10% visų darbuotojų. Vien Suomijoje bendrovė panaikins 3.000 darbo vietų. Pagrindinė UPM konkurentė Suomijoje ir viena iš didžiausių popieriaus bei kartono gamintojų pasaulyje "Stora Enso" taip pat pranešė šiemet Europoje atleisianti iki 5.000 darbuotojų.
Miškų savininkai nuogąstauja, kad šių popieriaus rinkos milžinų veiksmai numuš popiermedžio, kurio iš Lietuvos daugiausia eksportuojama į Šiaurės šalis, kainas. Vien dėl UPM gamyklos uždarymo 2006 m. III ketvirtį ir tolesnės bendrovės restruktūrizacijos eglės popiermedžių ir skiedrų paklausa sumažės apie 600.000-800.000 m3.

Problemos nemato
Aidas Pivoriūnas, aplinkos ministro patarėjas, tikina, kad vieno iš celiuliozės fabrikų uždarymas Suomijoje medienos kainoms Lietuvoje jokios įtakos nepadarys. Pasak jo, UPM Lietuvoje turi antrinę įmonę, kuri per metus nuperka apie 30.000-50.000 m3 popiermedžio.
"Įtakos gali turėti Latvijos rinkai. Latvijos medienos tiekėjai kasmet eksportuoja du tris kartus daugiau nei lietuviai", - sako jis.
Audrius Mikalauskas, "Stora Enso Miško" generalinis direktorius, tvirtina, kad realiai sunku prognozuoti, kaip dėl numatomos celiuliozės ir popieriaus gamintojų restruktūrizacijos keisis popiermedžio kainos. Jo teigimu, rinkai jau kuris laikas žinomi popieriaus gamintojų planai.
"Labai sunku įvertinti, kiek tų planų bus įgyvendinta. Popiermedžio eksportas gana svarus ir ryškus. Jei pasikeis pasiūlos ir paklausos balansas, tai poveikis bus", - svarsto p. Mikalauskas.

Brangimas rudenį
Abiejų pašnekovų nuomone, popiermedžio kainos tebekrenta dėl tebejuntamos uragano Ervino, kuris 2005 m. sausį smarkiai išvartė Skandinavijos ir Baltijos šalių eglynus ir pušynus, įtakos. Daugiausia nuostolių tada patyrė Pietų Švedijos miškų savininkai, čia išversta trejų metų kirtimo norma. Tai smarkiai sujaukė medienos rinką. Nuo to laiko į Skandinaviją eksportuojamo popiermedžio kainos smuko trečdaliu, maždaug nuo 90 Lt/m3 iki 60 Lt/m3 šiuo metu (žr. grafiką).
"Vien dėl uragano įtakos Lietuvoje registruota 25% mažiau miškotvarkos projektų, sumažėjo kirtimų", - miško savininkų reakciją į kritusias kainas komentuoja p. Pivoriūnas.
Aplinkos ministro patarėjas pažymi, kad kitiems spygliuočių medienos sortimentams (pvz., rąstams) uraganas neigiamos įtakos neturėjo. Nors medienos pardavimai pernai ir buvo mažesni, miško savininkai pernai gavo 10% daugiau pelno.
Pono Pivoriūno prognozėmis, spygliuočių popiermedžių kainų didėjimo jau galima tikėtis trečio ketvirčio pabaigoje, kai skandinavai visiškai utilizuos vėjovartų paliktą medienos perteklių. Jam pritaria ir "Stora Enso Miškas" vadovas.
Rinkos dalyvių vertinimais, kainas spausti aukštyn turėtų ir išaugsianti popiermedžių, reikalingų medienos plokščių gamintojams, paklausa. Šią vasarą Kazlų Rūdoje pradės veikti naujas "Girių bizono" fabrikas, kuriam reikėsią daug popiermedžio. Pastaraisiais metais brangsta ir malkos, kurių vis daugiau reikia katilinėms bei drožlių plokščių fabrikams.

a
Šaltinis: "Verslo žinios"
<..Atgal