Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 23 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Miškų savininkai nepatenkinti prietaisų patikros tvarka

2006-10-20

a

Miškininkai ir medienos apdirbimo įmonės piktinasi reikalavimu tikrinti bei registruoti matavimo prietaisus ir vadina jį absurdišku. Tačiau tai numato Metrologijos įstatymas, kuriame išlygų medienos apdirbėjams nėra.

"Metrologijos inspekcija reikalauja visų matavimams naudojamų prietaisų privalomos patikros, kuri, žinoma, yra atliekama toje inspekcijoje ir yra mokama. To nepadariusiesiems yra skiriamos baudos. Nesuprantama, ką duoda įprastos, kiekvienoje parduotuvėje galimos įsigyti standartinės matavimo ruletės patikra metrologijos inspekcijoje ir kur čia Aplinkos ministerija įžvelgė grėsmę, kad nustatė tokius absurdiškus reikalavimus", - piktinasi Algis Gaižutis, Lietuvos miško savininkų asociacijos vadovas.
Algirdas Skripėta, Lietuvos metrologijos inspekcijos viršininkas, tikina, kad tai yra tas pats, kas tikrinti parduotuvėje svarstykles.
"Man apskritai nesuprantama, kodėl įmonės, lentpjūvės naudoja metrologiškai nepatikrintas priemones, jei įstatymas tą numato. Juo vadovaujantis valstybinė metrologinė kontrolė taikoma visoms matavimo priemonėms, kurios naudojamos nustatant prekių, energijos, paslaugų kiekį ir vertę sveikatos apsaugos, veterinarijos, bankų, mokesčių ir kitose srityse", - teigia jis.

Įžvelgia lobizmą
Pasak Edmundo Petrausko, Nepriklausomų medienos matuotojų asociacijos prezidento, mūsų šalies metrologija – tai išimtis visoje Europoje.
"Metrologijos įstatymas sukurtas atsižvelgiant į ES nuostatas, tačiau taikomas per griežtai, ypač miškų sektoriuje. Europoje yra supaprastinta tvarka - gamintojas pats yra suinteresuotas patikrinti savo prietaisus ir gaminius, tokių patikrų medienos įmonėse ten nėra. Gamintojo prekės ženklas garantuoja, kad prietaisas yra kokybiškas. Medis juk neauga kaip vamzdis, kurį galima pamatuoti tiksliai. Tačiau miškininkystėje reikalaujama didelio tikslumo kaip parduotuvėje pardavinėjant cukrų ir kad įrankiai būtų užregistruoti, bet tai daryti nėra prasmės", - įsitikinęs jis.
Natalija Bražutienė, Metrologijos inspekcijos viršininko pavaduotoja, teigia, kad ES tokios tvarkos galbūt ir nėra, tačiau metrologijos įstatymas Lietuvoje numato, kad priemonės, naudojamos nustatant prekių kiekį ir vertę, numatyta tvarka būtų patikrintos.
Ponas Petrauskas mano, kad matavimo prietaisų patikra medienos sektoriuje galbūt yra Metrologijos tarnybos lobizmas.
"Tai papildomas darbas jiems - rengti metodikas, kurios kainuoja, po to registruoti, rinkti mokesčius, tiesiog galima būtų aiškinti, kad tai tos pačios valstybinės tarnybos lobizmas siekiant užsidirbti pinigų tam tikrose srityse", - piktinasi jis.
Anot p. Skripėtos, Europoje yra tokia pat tvarka, ten ypatingas dėmesys skiriamas rinkos priežiūrai, kadangi efektyvi priežiūra leidžia pašalinti nesąžiningą konkurenciją tarp Bendrijos rinkoje konkuruojančių ūkio subjektų.
Rugsėjį už turėtą nesertifikuotą 3 m ruletę metrologijos inspektorius pirmą kartą UAB "Ekomediena" skyrė 200 Lt baudą.
"Toks matuoklis parduotuvėje kainuoja 3 Lt, o jo patikrinimas - 30 Lt. Tačiau medienos sektoriuje yra tokios taisyklės, kad matavimo tikslumas yra nustatomas centimetrais, o matuokliai tikrinami, ar atitinka milimetrai. Jei tie matuokliai rodo klaidingai, tai tegul tikrina pardavėjus ir reikalauja, kad prekė būtų sertifikuota.
Medienos pramonėje tai būtų tas pats, kas sverti grūdus ir nurodyti miligramus, tai ne vaistinė, kur svarbus yra tikslumas", - sako Ričardas Kvekšas, "Ekomedienos" generalinis direktorius.
Baudos už metrologijos įstatymo pažeidimus visiems sudaro nuo 200 iki 2.000 Lt, tačiau naujame įstatyme minimali bauda fiziniams asmenims už nepatikrintus matavimo prietaisus bus sumažinta - ji sudarys nuo 100 iki 1.000 Lt.

Trečdalis pažeidimų
Per šių metų 9 mėnesius Metrologijos inspekcija atliko 3.905 patikrinimus, iš jų rasta 1.290 pažeidimų. Per šį laikotarpį prekių kiekiai buvo patikrinti 985 objektuose - iš jų 350 (35,5%) rasta pažeidimų. Matavimo priemones naudojančių objektų buvo patikrinta 2.920, iš jų 940 (32,2%) inspektoriai aptiko pažeidimų.
Anot p. Bražutienės, visų sektorių pažeidimų vidurkis sudaro apie 30%, aktyviau buvo tikrinami prekių kiekiai, nes juose aptinkama daugiau pažeidimų.
Ponas Skripėta teigia, kad, palyginti su Slovakija, mūsų šalyje dar nėra itin bloga padėtis, ten patikrinus objektus nuolat randama apie 50% pažeidimų.
Šiemet pirmą kartą Lietuvoje buvo atlikta medieną rengiančių ir apdirbančių bendrovių matavimo priemonių valstybinė metrologinė kontrolė. Iš viso buvo patikrinta 140 medienos ruošos ir apdirbimo įmonių, iš jų - 73 lentpjūvės.
"Dauguma jų naudojo nepatikrintas matavimo priemones - buvo nustatyti 108 pažeidimai. Įsigaliojus naujam Metrologijos įstatymui, išlieka reikalavimai nustatyta tvarka tikrinti matavimo priemones. Išlygų miškininkams numatyta nėra, nebent jie kreiptųsi į Aplinkos ministeriją ir ši numatytų jiems kokią nors išimtį", - sakė p. Bražunienė.

a

Šaltinis: Verslo Žinios

<..Atgal