Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

"Patentininkai" nejuokais užrūstino statybininkus

2006-11-16

Stambiosios statybos bendrovės ieškodamos būdų, kaip vadinamaisiais "patentininkais" tapusius meistrus susigrąžinti į darbą bendrovėse. Vienas iš būdų - nauji reikalavimai verslo liudijimams - statybininkai ragina juos branginti ir išduoti tik atitinkamą veiklos kvalifikaciją turintiems asmenims.

Stambiosios ir vidutinės statybų bendrovės ragina riboti asmenų, dirbančiųjų pagal verslo liudijimą, veiklą didžiosiose statybose, neva tokie meistrai iškreipia statybų rinką ir sudaro sąlygas nesąžiningai konkurencijai. Anot Adakro Šeštakausko, Statybininkų asociacijos prezidento, pagal verslo liudijimus dirbantys statybininkai neturėtų užsiimti ypatingos svarbos ar sudėtinga statyba.
Smulkieji verslininkai atkerta, kad vadinamieji "patentininkai" patys sau yra geresni darbdaviai negu stambiosios bendrovės.
"Stambieji verslininkai nemoka tokių atlyginimų, kokius statybininkai gauna užsienyje arba dirbdami pagal verslo liudijimus. Stambiesiems trūksta darbuotojų, ypač apdailininkų. Dėl to ir kyla konfliktas. Reikėtų stambiosioms kompanijoms leisti iki 10% darbų atlikti "patentininkams", o dabar tai draudžia įstatymas", – pataria kitaip spręsti konfliktą Eduardas Šablinskas, Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės prezidentas.
Jis ragina atsižvelgti ir į tai, kad tik maždaug 10% iš 100.000 "patentininkų" dirba statybos sektoriuje. Dauguma turinčiųjų verslo liudijimus sukasi prekyboje.

Ekonominis požiūris
Į konfliktą besigilinanti Finansų ministerija šią savaitę įpareigojo Lietuvos statybininkų asociaciją papildyti ir patikslinti savo siūlymus dėl galimybių keisti šiuo metu galiojančią verslo liudijimo išdavimo tvarką. Taip pat svarstoma galimybė pabranginti pačius liudijimus.
"Verslo liudijimo kaina ypač didžiuosiuose miestuose yra neadekvati rinkai. Daugelyje savivaldybių kainų nustatytos dar 1999 m., kai ekonominė padėtis buvo visai kita. Greičiausiai problema yra ta, kad savivaldybės neperžiūri tų kainų", – aiškina Ingrida Šimonytė, Finansų ministerijos sekretorė.
Jos teigimu, didžiuosiuose miestuose verslo liudijimas per metus atsieina apie 1.200 Lt, o į rankas gaunamos nemenkos pajamos, ypač sparčiai augančiame statybų sektoriuje. Kita bėda, kad vis mažiau statybininkų, ypač apdailininkų, dirba pagal darbo sutartis, o mieliau renkasi verslo liudijimo formą.
Tačiau p. Šablinskas pataria diferencijuoti verslo liudijimų kainas ir nustatyti brangų "patentą", kuris būtų skirtas tik veiklai didmiesčiuose, ir nedidinti jo kainos veiklai rajonuose. Verslo liudijimai, smulkiųjų verslininkų asociacijos vadovo žiniomis, šiuo metu kainuoja 1.200–2.500. Lt

 

 

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal