Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Prieaugio neišnaudoja

2006-12-05

Viena iš problemų, anot Algio Gaižučio, Lietuvos miškų savininkų asociacijos vadovo, kuri kyla Lietuvos miškų ūkyje, yra nedidelis medienos naudojimas, palyginti su bendru medienos prieaugiu – medienos produktų ir energijos gamybai bei eksportui naudojama tik 7,6 mln. m3 prieaugio per metus.
"Ta dalis, kuri realiai išvežama iš miško ir naudojama ūkio reikmėms, sudaro tik 6,2 mln. m3 per metus. Vadinasi, faktinė medienos pasiūla pramonei ir energetikai dėl didelių nenaudojamų nelikvidžios medienos apimčių Lietuvoje sudaro mažiau kaip 50% , o Europos Bendrijoje vidutiniškai yra sunaudojama du trečdaliai viso metinio medienos prieaugio", - pasakoja Lietuvos miško savininkų asociacijos vadovas.
Net pagal konservatyviausius vertinimus, pasak jo, per ateinančius 10 m. yra realu mūsų šalyje padidinti apvaliosios žaliavinės medienos gamybą iki 8 mln. m3 per metus, o per 20 metų - iki 10 mln. m3 per metus.

Medienos užteks

Ponas Gaižutis teigia, kad Nacionalinės miškų sektoriaus technologijų platformos prioritetas yra novatoriškų produktų gamyba, naujų technologijų diegimas tam, kad Lietuvoje būtų kuriama pridėtinė vertė, neišvežant žaliavų į užsienyje, tad vidutinio tankio plokščių gamyklos statybai yra pritarta.
"Medienos Lietuvoje yra tiek, kiek yra, ir jei bus pajėgi pramonė, tai jai aprūpinti užteks vietinių išteklių, be to, dar yra importo galimybės. Juk Suomija, kurioje yra išsivysčiusi medienos pramonė, daug miškų, nemažą dalį medienos įsiveža iš Rusijos", - sako jis.
Pasak p. Gaižučio, turint skirtingus skaičiavimus, koks yra medienos prieaugis Lietuvoje, lieka neaišku, kiek iš viso mūsų šalis turi šių išteklių.
"Skelbiama, kad metinis medienos prieaugis Lietuvoje - 13,1 mln. m3, bet ir čia yra painiavos nes, pavyzdžiui, kituose oficialiuose dokumentuose - atlikus nacionalinę miškų inventorizaciją, nurodoma, kad metinis medienos prieaugis sudaro apie 16 mln. m3", - dėsto jis.

 

 

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal