Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Įmirkusiuose miškuose klimpsta medienos pramonė

2007-01-04

Prognozuojama, kad I ketv. dėl nepalankių orų gali būti iškirsta trečdaliu mažiau medienos nei planuota. Pramonė dėl žaliavos stygiaus jau stabdo gamybą ir skaičiuoja nuostolius.

Dėl žaliavos stygiaus AB „Grigiškės“ savaitei yra sustabdžiusi vieną iš dviejų medienos plaušų plokščių gamybos linijų. Įmonė dar nėra apskaičiavusi, kiek patirs nuostolių, tačiau teigia, kad ne tik jos nuostoliai bus dideli, nukentės ir klientai, kurie negauna plokščių. Mažiau gaminant produkcijos stengiamasi plokštėmis aprūpinti vietos baldų įmones, o eksportas yra sustabdytas. Manoma, kad per savaitę „Grigiškėms“ pavyks sukaupti žaliavų atsargų, kad būtų galima dirbti visu pajėgumu.

„Palyginti su buvusia kaina prieš metus, žemiausios kategorijos mediena yra pabrangusi 35%. Tai, žinoma, nenormalu. Iš dalies tam įtakos turi prasti orai, mat iš miškų neįmanoma išvežti medžių. Tačiau, manau, kad žaliavos kainos yra didinamos ir dirbtinai, juk miškuose per metus realiai niekas nepakito“, – sako Gintautas Pangonis, „Grigiškių“ generalinis direktorius.

Jo teigimu, žaliavos brangimas verčia peržiūrėti gaminių kainas, manoma, kad plokštės šiemet brangs 5–10%.

Stygius brangina

„Girių bizonas“ (GB) gamybos dar neriboja, tačiau taip pat neramiai stebi tirpstančias žaliavos atsargas.

„Turime žaliavos 2–3 savaitėms. Jei dėl keblaus medžių

išvežimo iš miško visiškai negautume žaliavos per šį laikotarpį, gamybą tektų stabdyti. Tačiau tikimės, kad to daryti nereikės, nes po truputį medienos vis dar gauname“, – sako Romas Sadauskas, GB vyriausiasis tiekimo vadybininkas.

Jo teigimu, didėjantis žaliavos poreikis dėl populiarėjančio biokuro vartojimo ir plečiamos pramonės turi įtakos ir šiuo metu vykstančioms deryboms su privačiais žaliavos tiekėjais: „Anksčiau privatininkai parduodavo medieną pigiau nei urėdijos, šiemet derybos dar nesibaigusios, tačiau akivaizdu, kad jie orientuojasi į urėdijų nustatytas didesnes kainas.“

Audrius Mikalauskas, UAB „Stora Enso Miškas“ generalinis direktorius, taip pat nuogąstauja, kad nepašalus vasarį lentpjūvę tektų stabdyti dėl žaliavos stygiaus.

„Dabartinė padėtis kelia įtampą tarp medienos pirkėjų ir, manau, turės įtakos žaliavos kainai. Kiekvienas turės įvertinti, kas jam labiau apsimoka: brangiau mokėti už medieną ar stabdyti gamybą“, – sako p. Mikalauskas.

Trečdaliu mažiau

„Jei sausį nepašals, kirtimų apimtis Lietuvoje I ketv. sumažės apie 30%“, – prognozuoja Benjaminas Sakalauskas, generalinis miškų urėdas.

Dabar daromas poveikis kelių dangai prilyginamas pavasario polaidžiams, todėl dalyje urėdijų kai kurie keliai uždaromi ir neįmanoma išvežti medienos iš miško. Pavasariški orai per patį medienos kirtimo sezoną sujaukė visus medkirčių grafikus, padėtį bandoma taisyti kertant miškus geriau privažiuojamose vietose.

„Dabar pramonė gali pristigti žaliavos, tačiau tai, kas suplanuota, vis tiek bus iškirsta, kai tik bus palankios aplinkybės“, – sako p. Sakalauskas.

Tačiau jis neigia, kad nepalankios sąlygos miškams kirsti turi įtakos medienos brangimui.

„Sutartys dėl medienos pasirašytos lapkritį, tada negalėjome numatyti prastų orų įtakos. Vidutiniškai mediena, palyginti su praėjusiais metais, brango 10–15%, buvo atsižvelgta tik į rinkos sąlygas. Plokščių gamybai naudojama malkinė mediena brango daugiau, nes jos poreikį smarkiai padidino atsiradę nauji vartotojai. Antai „Vilniaus energijai“ pradėjus deginti biokurą malkinės medienos poreikis Vilniaus apskrityje didėjo dvigubai“, – aiškina p. Sakalauskas.

 

 

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal