Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Rusija nori parduoti tik lentas, o ne rąstus

2007-02-21

a

Rusijos vyriausybės svarsto projektą, pagal kurį per dvejus metus neapdorotos medienos eksporto muitus gali padidinti iki 80%. Taip siekiama paskatinti medienos apdirbimą pačioje Rusijoje, kurioje auga penktadalis viso pasaulio miškų.

Pagal naujas taisykles jau nuo š. m. liepos eksporto muitas neapdirbtai medienai iš Rusijos gali būti padidintas 20%, tačiau ne mažiau kaip 10 EUR už m3. Nuo 2008 m. balandžio muitai padidėtų iki 25%, bet ne mažiau kaip 15 EUR, o nuo 2009 m. sausio 1 d. apvaliosios medienos išvežimas iš Rusijos gali būti ribojamas 80% muito dydžiu. „Pagal dabartines spygliuočių medienos eksporto kainas, kurios svyruoja tarp 30–40 USD už m3, o lapuočių yra daugiau kaip 50 USD už m3, po dvejų metų Rusijos miškininkai galėtų pamiršti neapdirbtos medienos eksportą“, - sako Rusijos analitikai.
Tačiau, kaip pažymi Rusijos spauda, jau šiemet gali būti panaikinti apdirbtos medienos eksporto muitai tokiems gaminiams kaip celiuliozė ar apdorota mediena. Lietuvos aplinkos apsaugos ministerijos patarėjas Aidas Pivoriūnas VŽ sakė, kad Rusijos vyriausybė stengiasi perorientuoti šalies miško pramonę nuo pigios miško žaliavos eksportavimo prie didelės pridėtinės vertės turinčios produkcijos gamybos. „Turint minty, kad Rusijoje yra penktadalis visų pasaulio miškų, Rusijos pjautinės medienos eksportas 2005 m. buvo mažesnis už Lietuvos“, - sakė p. Pivoriūnas. Tačiau patarėjas daro prielaidą, kad tokie dideli muitų mokesčiai neįsigalios, nes medienos kaina taptų didesnė nei Vakaruose.

Trūksta medienos
VŽ rašė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2006 m. spalį pareiškė davęs nurodymą vyriausybei pateikti planą, kaip padidinti neapdorotos medienos eksporto muitus 2007–2009 m. Rusijos vadovas taip pat paragino miškininkus liautis spausti, kad būtų taikomos mokestinės lengvatos medienos eksportui.
Ekspertai pažymi, kad nuo praėjusių metų iki 6,5% (bet ne mažiau 4 EUR už m3) padidinti muitai neapdirbtai medienai jokio poveikio eksporto apimčiai nepadarė, eksportas tik dar labiau išaugo. Dabar Rusija į užsienį parduoda 30% visos neapdorotos medienos. Rusijos medienos ir baldų pramonės įmonių asociacijos prezidentas Valerijus Saikovskis sako, kad dabar daug šalies lentpjūvių nedirba visu pajėgumu dėl medienos trūkumo. Pigios žaliavos trūkumu skundžiasi ir celiuliozės bei popieriaus gamintojai. Analitikai prognozuoja, kad pakeitus medienos politiką perkamo miško kaina mažės, ištekliai taps prieinamesni, o medienos perdirbėjai turės lėšų plėtrai. Dėl to taip pat turėtų padidėti importuotojų susidomėjimas investicijomis plečiant medienos apdirbimo pramonę Rusijoje.

Nukentės suomiai
Tačiau galimais rinkos pokyčiais labiausiai susirūpinusios suomių popieriaus ir celiuliozės pramonės įmonių profesinės sąjungos vadina Rusijos iniciatyvą prieštaraujančia Pasaulio prekybos organizacijos, į kurią veržiasi Rusija, normoms ir taisyklėms. Dėl padidintų muitų rusų medienos eksportas į Suomiją gali smarkiai sumažėti. Medienos pramonės grupės „Stora Enso“ Lietuvos padalinio generalinis direktorius Audrius Mikalauskas VŽ sakė, kad iš Rusijos „Stora Enso Miškas“ medienos neveža ir beveik niekada nevežė. „Taip pat negirdžiu, kad Lietuvoje kas būtų priklausomas nuo rusiškos medienos. Todėl nemenki rusų muitai Lietuvos miško pramonei didelės įtakos neturės“, - teigė p. Mikalauskas. Jis patvirtino, kad, globaliai žiūrint, tiek „Stora Enso“, tiek kitos Suomijos medienos kompanijos yra labai priklausomos nuo Rusijos medienos ir joms tai reikš didelius struktūrinius pokyčius. Tačiau p. Mikalauskas nenorėjo spėlioti, ar koncernas „Stora Enso“ ryšis perkelti dalį savo medienos apdirbimo pramonės į Rusija, nes kol kas nėra jokios oficialios informacijos. „Stora Enso Miškas“ daugiausia žaliavos gauna iš Lietuvos miškų, taip pat importuoja iš kaimyninių Lenkijos ir Baltarusijos miškų.

a
Šaltinis: Verslo žinios
<..Atgal