Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 28 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Mediena plaukia iš Lietuvos

2007-08-03

Žaliavos stokojantys Skandinavijos celiuliozės fabrikai sudarė galimybes perpardavėjams užsidirbti, todėl Klaipėdos uostas užkrautas apvaliąja mediena, o vietos gamybos įmonės, neturėdamos ką perdirbti, stabdo veiklą. Asociacija "Lietuvos mediena" ragina Vyriausybę parduodant valstybinių miškų medį pirmenybę teikti vietos gamintojams.

"Per pastarąsias 2–3 savaites padėtis tapo kritiška, anksčiau turėdavę medienos atsargų 2 savaitėm, dabar, dirbdami ne visu pajėgumu, jų teturime dienai ir nežinome, ar dirbsime rytoj", – skundžiasi Alfonsas Meškauskas, UAB "Baldai Jums" generalinis direktorius.
Gintaras Pakulnis, "Užmojai su garantijomis" direktorius, taip pat tikina, kad dėl žaliavos stygiaus įmonė neišvengia prastovų.
Teigiama, jog tokia padėtis susidarė Skandinavijos celiuliozės fabrikams praradus galimybę apsirūpinti rusiška žaliava. Celiuliozės fabrikai negali stabdyti gamybos, todėl ieško žaliavos Baltijos šalyse ir pasiryžę už ją mokėti gerokai brangiau nei vietos pirkėjai. Tuo naudodamiesi medienos perpardavėjai Lietuvoje tris kartus pakėlė kainas, o urėdijose konkursus laimi siūlantys didžiausią kainą.
"Šiuo metu Klaipėdos uostas užverstas mediena, vos ne aukščiausios kategorijos rąstais" , – pabrėžia Raimundas Beinortas, asociacijos "Lietuvos mediena" (LM) direktorius.
"Perpardavėjai celiuliozės fabrikams išveža ne tik popiermedį, bet ir baldų pramonei tinkamą medieną, nes neliko apsaugos svertų – prieš kelerius metus buvo aiškiai nurodyta, kad popiermedis yra rąsteliai, ne storesni kaip 20 cm skersmens", – primena p. Pakulnis.

Brangsta kas ketvirtį
Pagal medienos pardavimo taisykles urėdijos, sudariusios metines sutartis, kainas gali peržiūrėti kas ketvirtį. Jei pirkėjas nesutinka mokėti nurodytos kainos, negauna ir sutarto medienos kiekio.
"Mums per I pusm. mediena brango 25%, o su klientais turime sudarę metines sutartis, kuriose numatyta ir produkcijos kaina, ir sankcijos už įsipareigojimų nevykdymą. Mėginame tartis dėl produkcijos branginimo, tačiau ne su visais klientais tai pavyksta. Pernai rentabilumas buvo prastas, o šiemet jaučiamės kariami", – apibūdina padėtį p. Pakulnis.
"Turime metines sutartis ir negalime branginti produkcijos, nes prarastume rinkas, o klientų rasti nelengva. Negalime stabdyti ir gamybos, nes darbuotojams išsilaksčius neįmanoma būtų vėl surinkti kolektyvą. Dirbame nė nebegalvodami apie finansinius rezultatus", – priduria p. Meškauskas.
Verslininkai baiminasi, kad padėtis tik prastės, nes gamintojai priversti konkuruoti su perpardavėjais.
"Urėdijos neturėtų elgtis taip trumparegiškai, nes žlugus vietos įmonėms ir perpardavėjai nemokės jiems tokių pinigų už medieną", – sako p. Pakulnis.

Prioritetas – gamintojai
LM artimiausiu metu prašys Vyriausybę pataisyti apvaliosios medienos pardavimo taisykles, kuriomis vadovaujasi urėdijos. Jose siūloma įtraukti nuostatą, kad parduodant medieną būtų teikiamas prioritetas pirkėjams, galintiems deklaruoti Lietuvoje jų valdomus gamybos pajėgumus.
Reikalavimas grindžiamas tuo, kad eksportuojant žaliavą ir nesukuriant pridėtinės vertės šalis netenka didžiosios dalies pajamų.
"Perdirbę 1 m3 medienos mes sumokame 209 Lt mokesčių, be to, įmonėje dirba 480 darbuotojų, jie gyvena ne iš bedarbių pašalpų, moka mokesčius valstybei, o perpardavėjas tesumoka kelis litus", – aiškina p. Meškauskas.
"Padėtį reikia skubiai taisyti. Tačiau biurokratinis aparatas mini apie gruodį - jaučiame jų skepticizmą. Kas gali paneigti, jog nėra suinteresuotųjų, kad tokia padėtis tęstųsi kiek įmanoma ilgiau", – įžvelgia p. Beinortas.

Palaikytų
Benjaminas Sakalauskas, Generalinis miškų urėdas, tikina, jog liepą medienos kainos neperžiūrėtos, o nuo metų pradžios vidutiniškai mediena brango 35%. Esą Lietuvoje medienos išlieka 7–12% pigesnė nei Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Jo duomenimis, apvaliosios medienos eksporto apimtys iš Lietuvos perpus mažesnės nei iš Latvijos ir Estijos – mažmeninei prekybai parduodama apie 10% medienos.
"Mūsų principinė nuostata – valstybinius miškus kirsti tolygiai, per pusmetį iškirsta pusė suplanuoto kirsti kiekio. Tačiau liepos rezultatus turėsime tik rugpjūčio viduryje",– sako p. Sakalauskas.
Jis pritaria tam, kad prioritetas būtų – vietos gamintojai.
"Mums svarbu, kad šalyje auginama žaliava būtų perdirbama vietoje, taip būtų sukuriama didesnė pridėtinė vertė. Kuo šalyje bus stipresnės medienos perdirbimo įmonės, tuo lengviau mums bus realizuoti medieną", – argumentuoja p. Sakalauskas.
Tačiau jis abejoja, kad tokie siūlymai būtų lengvai įgyvendinami, nes anksčiau jiems nepritardavusi Konkurencijos taryba, motyvuodama, kad taip diskriminuojami kai kurių ūkio subjektų interesai.

Šaltinis: Verslo žinios

 

<..Atgal