Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Vakuuminis medienos impregnavimas

Apdorojimo tikslas

Mediena yra puiki žaliava darbui, natūraliai įsiliejanti į mūsų gyvenamąją aplinką. Tai tvoros, terasos, tilteliai ir kiti eksterjero, bei sodo puošybos elementai. Deja, medis kaip ir kitos žaliavos nėra amžinas - jis gali pūti, jį gali užpulti kenkėjai, be to jis yra degus. Viso to galima išvengti arba bent jau sumažinti aplinkos poveikį medieną tinkamai impregnuojant. Kokybiškai impregnuota mediena gali išlikti nepakitusi 15 ir daugiau metų, netgi drėgmės ir lietaus sąlygomis. Pats geriausias būdas prailginti medienos gyvenimą - ją impregnuoti vakuuminiu giluminiu būdu.

 

Kaip tai vyksta

Apdorojimo įranga susideda iš aukšto slėgio cilindro (autoklavo) ir rezervuaro, skirto maišyti ir laikyti cheminį tirpalą, kuris bus naudojamas procese. Trumpai tariant, impregnavimo procesas vyksta tokia tvarka:

1. Mediena yra patalpinama į aukšto slėgio cilindrą.

2. Iš cilindro pašalinamas oras. Taip sukuriamas neigiamas slėgis, reikalingas medienos ląstelių atsivėrimui.

3. Pasiekus reikiamą slėgį, apdorojimui skirtas chemikalas yra įleidžiamas į aukšto slėgio cilindrą.

4. Kai cilindras prisipildo, aukšto spaudimo siurblys pakelia slėgį iki reikiamo lygio (apie 12 barų). Šis slėgis reikalingas tam, kad impregnavimo tirpalas įsigertų giliai į medieną.

5. Kai pasiekiamas pageidaujamas impregnavimas, tirpalas yra išpumpuojamas atgal į rezervuarą, skirtą chemikalų saugojimui.

6. Cilindrui ištuštėjus, vėl sukuriamas vakuumas. Šis procesas uždaro medienos ląsteles ir pašalina cheminio tirpalo perteklių.

Tada impregnavimo procesas yra baigtas ir medieną galima išimti. Po to mediena yra išdžiovinama džiovykloje, arba laikoma pastogėje keletą dienų, kad aktyvioji impregnavimo medžiaga gerai užsifiksuotų medienoje.

Impregnavimo procesas gali trukti nuo 30 min. iki 4 val., priklausomai nuo pasirinkto impregnavimo tipo, o taip pat nuo medienos rūšies, matmenų ir drėgnumo. Šis procesas gali būti atliekamas rankiniu būdu, tačiau šiuolaikiniuose įrengimuose jis yra valdomas automatiškai.

Norimas impregnavimo ciklas programuojamas kompiuteriu. Kompiuteris siunčia informaciją elektro sistemai kada įjungti ir išjungti siurblius, atidaryti ir uždaryti sklendes (vožtuvus).

 

 

Normos ir standartai

Medienos pirkėjas turi tiksliai nurodyti kokio impregnavimo jis pageidauja. Lengviausias būdas tai padaryti yra vadovautis EN standartu. Šį standartą yra aprobavęs Europos Standartizacijos Komitetas ir jo privalo laikytis visos Europos Sąjungos (ES) narės. Tačiau, daugelis šalių kol kas vis dar vadovaujasi savo vietiniais standartais, kurie buvo priimti dar prieš ES sukuriant EN standartą. Pavyzdziui, Šiaurės Europos šalys turi NTR standartus, Prancūzijoje jie vadinami CTB+, Vokietijoje - DIN ir t.t. Prireiks nemažai laiko, kol visos Europos šalys priims vieningą EN standartą. EN standarto pagrindą sudaro 4 rizikos ir 8 skvarbumo klasės. Rizikos klasės apibrėžia kur bus panaudojama mediena:

1 klasė. Mediena, esanti tik sausoje aplinkoje.

2 klasė. Esanti po stogu.

3 klasė. Esanti lauke, bet nekontaktuojanti su žeme.

4 klasė. Turinti tiesioginį kontaktą su žeme arba gėlu vandeniu.

 

Skvarbumo klasės nurodo kiek giliai impregnavimo skystis įsiskverbia į medį. P8 yra aukščiausia skvarbumo klasė, kuri reiškia, kad chemikalas pilnai įsiskverbia į balaną, t.y. visos medienos ląstelės, išskyrus šerdį, yra impregnuotos. Kad būtų pasiektas pilnas įsiskverbimas, prieš impregnavimą mediena turi būti išdžiovinta iki 25 %. drėgnumo. 4/P8 klasės impregnavimas yra pats brangiausias ir naudojamas statybinei medienai, kurią pastoviai veikia vanduo ir drėgmė. Pavyzdžiui, tvoros stulpeliai, tilto ar terasos atramos.

 

Impregnavimo cheminės medžiagos

Cheminių medžiagų, naudojamų vakuuminiam medienos impregnavimui, pagrindą sudaro varis ir priedai. Labiausiai paplitę chemikalai yra „Osmose“, „Tanalith“, „Wolmanit“. Taip pat yra chemikalų, kurių pagrindą sudaro vario ir chromo mišinys. Šie produktai pigesni, tačiau greičiausiai išnyks iš rinkos, kadangi ES ketinama uždrausti chromą kaip pavojingą aplinkai. Cheminį tirpalą, naudojamą impregnavimui sudaro tik keli procentai aktyvių chemikalų, visa kita – vanduo.

Cheminių medžiagų gamintojai pateikia rekomendacijas, koks kiekis (kg/m3) chemikalų turi būti naudojimas kiekvienai rizikos klasei. Impregnavimo kompanijos turėtų informuoti savo klientus dėl rekomenduojamo chemikalų kiekio ir koncentracijos, priklausomai nuo to, kur bus naudojama mediena. Chemikalų kiekis yra labai svarbus, nes nuo jo priklauso medienos savybės ir impregnavimo kaina.

 

Impregnavimo kaina

Impregnuotos medienos naudojimas lauko sąlygomis yra gera investicija. Tvora ar terasa tarnaus žymiai ilgiau ir atrodys geriau. Standartinei 10 m2 terasai pagaminti sunaudojama maždaug 0,5 m3 medienos, o tai reiškia, kad visos terasos impregnavimas kainuos apie 50 Lt. Taipogi labai svarbu impregnuoti statybinę medieną, kadangi medžio grybai (fungus) veisiasi ant neimpregnuotos medienos ir jų sporos sukelia alergiją, astmą ir t.t. Impregnavimo kaina yra menka, palyginus su tuo, kiek kainuoja žmogaus sveikatos.

 

Kontrolė

Eiliniam pirkėjui sudėtinga nustatyti, ar mediena yra tinkamai impregnuota ir ar panaudotos tinkamos cheminės medžiagos. Impregnavimo kokybė tiesiogiai priklauso nuo impregnuojančio žmogaus žinių ir patirties. Kad į rinką nepatektų prastai impregnuota mediena, Lietuvos medienos impregnuotojų asociacija inicijavo instituto, kuris galės vykdyti kokybės kontrolę ir suteikti sertifikatus impregnavimo kompanijoms, įkūrimą. Visai impregnavimo pramonei svarbu, kad pirkėjai pasitikėtų produkto, kurį jie perka, kokybe. Institutas, kuris bus visiškai nepriklausomas nuo gamintojų, pradės savo veiklą jau šiais metais.

 

Aplinkosauga

Kaip ir kiekvienai kompanijai, dirbančiai su cheminėmis medžiagomis, impregnuotojams taikomos labai griežtos taisyklės. Chemines medžiagas, naudojamas impregnavime, gamina pasaulyje žinomos kompanijos, kurių produktai yra išbandyti ir patvirtinti. Impregnuota mediena nėra žalinga aplinkai ir nekenkia žmonėms. Impregnavimo procesas yra uždara sistema, chemikalai nepatenka į aplinką. 

 

Parengta pagal UAB „Cebeco timber“ pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Vakuuminis impregnavimas