Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 20 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Rąstinių namų gamyba ir statybos standartai

Rąstinių namų gamintojų asociacija (RNGA) parengė įmonės standartą „Rąstiniai pastatai. Gamyba ir surinkimas“, pagal kurio reikalavimus yra gaminami ir statomi rąstiniai namai. Šis standartas yra skirtas užtikrinti asociacijos narių statomų rąstinių pastatų kokybę ir ginti vartotojų interesus.

Rąstinių namų gamintojų asociacija (RNGA) dažnai sulaukia nusiskundimų dėl pastatytų rąstinių namų kokybės. Nekokybiškai pastatyti namai gadina bendrą rąstinių namų įvaizdį. Paprastai kiekviena įmonė gamina ir stato rąstinius namus pagal savitą technologiją. Standartas apibrėžia bendrus gamybos ir statybos reikalavimus, kurių laikantis garantuojama rąstinio namo kokybė.

Standartas - tai susitarimo pagrindu parengtas ir pripažintos įstaigos patvirtintas dokumentas, nustatantis bendram ir daugkartiniam naudojimui tinkančias taisykles, bendruosius principus ar charakteristikas ir yra skirtas įvesti optimalią tvarką tam tikroje srityje.

Standartas „Rąstiniai pastatai. Gamyba ir statyba“ taikomas visų tipų rąstiniams pastatams statyti ir apibrėžia sienų, perdangų bei stogo konstrukcinių elementų gamybos bei statybos būdus. Jame yra nustatyti reikalavimai medienos kokybei, pastato konstrukcijoms ir jų surinkimui, tarpų sandarinimui, pastato sėdimui, apsaugai nuo biologinių pažaidų ir kt.

RNGA rengdama šį standartą naudojosi Tarptautinės rąstinių namų gamintojų asociacijos (ILBA) patirtimi, taip pat konsultavosi su Lietuvos ir Norvegijos specialistais. Asociacijos nariai sudarė darbo grupę iškylantiems klausimams spręsti, todėl standarte surinkta geriausia gamintojų patirtis, o jis pritaikytas Lietuvos sąlygoms.

2006 m. lapkričio 8 d. standartas buvo pristatytas Lietuvos standartizacijos departamento standartizacijos technikos komitetui LST TK 17 „Mediena“, komiteto nariai jam pritarė.

Šiuo metu 18 asociacijos narių yra įsidiegę standartą „Rąstiniai pastatai. Gamyba ir statyba“. Gamintojas sudarydamas sutartį su klientu turi nurodyti, kad rąstinis namas gaminamas pagal standartą ir atitinka jame nustatytus reikalavimus. Tokiu būdu tarp gamintojo ir kliento bus išvengta nesusipratimų. Standartų diegimas yra savanoriškas procesas, tačiau juos įsidiegusios įmonės turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų.

Parengtas standartas turi ženkliai pagerinti statomų pastatų kokybę, o tuo pačiu ir rąstinių namų įvaizdį. Įvertinus sukauptą patirtį, kartu su LST TK 17 „Mediena“ planuojama parengti Lietuvos rąstinių pastatų gamybos ir statybos standartą.

 

Parengta pagal RNGA medžiagą

 

Daugiau...> Rąstinių namų standartai