Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 20 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Bosch įrankiai profesionalams

Statybininkai vis labiau vertina akumuliatorinių įrankių privalumus. Europoje maždaug 25% statybose naudojamų įrankių sudaro prietaisai, maitinami ne iš elektros tinklo, bet iš integruotų akumuliatorių. JAV tokių įrankių dalis yra dar didesnė – nuo 35 iki 45%.

Neseniai „Bosch“ pateikė į rinką pirmąją pasaulyje 36 V akumuliatorinių prietaisų sistemą su ličio jonų akumuliatoriais. Trys prietaisai, kurių galingumas toks pats, kaip ir prietaisų su kabeliais, - perforatorius GBH 36 V-Li, gręžtuvas-suktuvas GSR 36 V-Li ir akumuliatorinis smūginis gręžtuvas GSB 36 V-Li – atstoja iš elektros tinklo maitinamus prietaisus galingumo požiūriu, tokiu būdu nustatydami naują akumuliatorinių prietaisų standartą.

Naujas 36 V ličio jonų akumuliatorius yra gerokai kompaktiškesnis ir lengvesnis, nei analogiški NiCd arba NiMh technologijos akumuliatoriai. Kartu su žymiai geresniu galingumo ir svorio santykiu svarbiausias naujų akumuliatorių privalumas yra tas, kad jie neturi atminties efekto. Šiuos akumuliatorius galima įkrauti bet kada -  nepriklausomai nuo to, kiek įkrautos energijos jau išnaudojote -  be jokio poveikio akumuliatorių talpumui. Be to, savaiminė šių akumuliatorių iškrova yra labai maža. Net ir po vienerių metų sandėliavimo nenaudojamoje būsenoje akumuliatorius išsaugo didžiąją įkrautos energijos dalį.

Priešingai nei įprastiniai nikelio akumuliatoriai, ličio jonų akumuliatoriai tiekia pilno galingumo srovę viso iškrovos ciklo metu: ir paskutinė kiaurymė gręžiama su tokia pačia jėga ir paskutinis varžtas įsukamas tokia pačia jėga, kaip ir pirmasis.

„Bosch“ sumontavo naujuose 36 V ličio jonų akumuliatoriuose elektroninius blokus. Paspaudus mygtuką šie elektroniniai blokai trimis šviesos diodais perduoda informaciją apie esamą įkrovą. Taigi, profesionalas nepasiims į statybų aikštelę pusiau įkrauto akumuliatoriaus. Papildomas temperatūros indikatorius su šviesos diodais įspėja, kai akumuliatoriaus elementai yra per daug įkaitę arba per daug atšalę. Be to, elektroninė akumuliatoriaus elementų apsaugos sistema (ECP) apsaugo akumuliatoriaus elementus nuo perkrovos, perkaitimo, visiškos iškrovos arba per didelės įkrovos, užtikrindama analogišką šiuolaikiniams nikelio akumuliatoriams tarnavimo trukmę.

 

Temperatūros valdymas

Intensyvaus darbo metu akumuliatorius įkaista. Įprastiniai akumuliatoriai maždaug per vieną valandą atvėsta iki įkrovimui tinkamos būsenos. Bosch 36 V-Li sistemoje naudojami akumuliatoriai pagaminti iš ypač gerai praleidžiančios šilumą medžiagos, be to, jie turi aušinimo briaunas. Tai užtikrina geresnį aušinimą: šie naujos technologijos akumuliatoriai atvėsta iki 40 proc. greičiau. Be to, naujajame „Bosch“ akumuliatoriaus kroviklyje yra ventiliatorius, automatiškai atvėsinantis karštą akumuliatorių prieš įkrovimą ir kartu papildomai sutrumpinantis įkrovimo trukmę. Naujų ličio jonų 2 Ah talpumo akumuliatorių įkrovimo technologija HyperCharge leidžia tik per 25 min. įkrauti akumuliatorių iki 80 proc. jo talpos. Įprastiniu atveju tokios įkrovos pakanka užbaigti dienos darbui.

 

Prietaisų savybės

Naujas akumuliatorinis perforatorius GBH 36 V-Li, kurio smūginis mechanizmas išvysto net 3 J smūgio jėgą, pasiekia tokį pat gręžimo našumą kaip ir iš elektros tinklo maitinamas perforatorius GBH 2-26. Šis naujas perforatorius optimaliai pritaikytas kiaurymių, kurių skersmuo yra nuo 8 iki 16 mm, gręžimui betone, tačiau gali išgręžti ir 26 mm skersmens kiaurymes. Vieno akumuliatoriaus įkrovimo pakanka 150 kiaurymių (6x40 mm) išgręžti betone (B25). Išjungus sukimo režimą, šį naują prietaisą galima panaudoti ir kirtimo darbams. Nors gręžimo našumas yra iki 40 proc. didesnis. GBH 36 V-Li sveria tiek pat, kiek įprastinis 24 V akumuliatorinis perforatorius.

Smūginiame gręžtuve-suktuve GSB 36 V-Li ir gręžtuve-suktuve GSR 36 V-Li naudojamas ypač galingas aukšto našumo „Bosch“ variklis ir 2 greičių planetinė pavara, pagaminta iš metalo. 36 V ličio jonų akumuliatorius užtikrina didelį sukimo momentą bet kokių sūkių režime. Abiejų šių naujų prietaisų darbo našumas yra iki 30 proc. didesnis nei įprastinių akumuliatorinių 24 V prietaisų. Nauji prietaisai pranašesni už 24 V akumuliatorinius prietaisus ir darbo trukmės atžvilgiu: po akumuliatoriaus įkrovimo jie gali dirbti iki 50 proc. ilgiau, pvz., gali įsukti 150 varžtų (6x60 mm) į medieną. Maksimalus sukimo momentas yra 80 Nm standžiojo sujungimo atveju ir 40 Nm tampriojo sujungimo atveju (GSR 36 V-Li). Todėl šį prietaisą galima naudoti su didelio skersmens spiraliniais medžio grąžtais – jais galima išgręžti net 50 mm skersmens kiaurymes medienoje ir 16 mm skersmens - pliene. Šis suktuvas stebina savo neįtikėtina galia - didelio skersmens varžtai (pvz., 12 mm skersmens SPAX tipo varžtai) įsukami taip pat sparčiai, kaip ir mažesnio skersmens varžtai. Įjungus smūginį mechanizmą, akumuliatorinis smūginis gręžtuvas GSB 36 V-Li išgręžia mūre iki 17 mm skersmens kiaurymes. Abu prietaisai turi iš elastingos medžiagos Dura-Shield pagamintus korpusus, kurie apsaugo juos nuo mechaninių pažeidimų ir leidžia išsaugoti visas funkcines savybes net ir tuo atveju, jeigu pastarieji nukrinta iš dviejų metrų aukščio ant betono.

 

Akumuliatorinis varžtų suktuvas

Akumuliatorinis varžtų suktuvas GSR 10,8 V-Li yra pirmasis profesionalams skirtas „Bosch“ įrankis su ličio jonų akumuliatoriumi. Naujos technologijos akumuliatorius užtikrina itin mažą įrankio dydį ir neįprastai didelį šios klasės įrankiams galingumą. Taigi, montuotojams, elektrikams ir santechnikams pateikiamas ypač patogus kasdieniniams darbams įrankis.

Vienu akumuliatoriaus įkrovimu profesionalas gali įsukti iki 130 vienetų 6x60 mm varžtų į minkštą medieną. Tiekiamo įrankio rinkinyje yra akumuliatoriaus kroviklis, iki galo įkraunantis akumuliatorių per 30 minučių. Išsikrovęs akumuliatorius įkraunamas iki 70 proc. įkrovimo lygio tik per 15 minučių.

Patogus varžtų suktuvas turi ergonomišką rankeną su minkštu paviršiumi. Elektroninis jungiklis leidžia sklandžiai valdyti sūkių skaičių ir padeda tiksliai įsukti varžtus; maksimalūs sūkiai yra 400 aps./min. Maksimalus sukimo momentas yra 7 Nm standžiojo sujungimo atveju ir 18 Nm tampriojo sujungimo atveju. Sukimo momento reguliavimas (10 sukimo momento pakopų ir gręžimo padėčių) leidžia naudotojui apriboti įrankio galingumą.

Automatinis suklio fiksatorius leidžia naudoti šį įrankį kaip rankinį suktuvą. Magnetinis antgalių laikiklis tvirtai laiko sukimo antgalius reikiamoje vietoje. Šviesos diodas apšviečia tamsias darbo vietas.

Visiškai neseniai Bosch pasiūlė meistrams dar vieną įrankį su 10,8 V ličio jonų akumuliatoriumi – kampinį suktuvą-gręžtuvą GWI 10,8 V-Li. Jis ne tik pasižymi visomis aukščiau išvardintomis savybėmis, bet turi ir keletą naujų svarbių privalumų – jo galvutę galima palenkti net iki 90 laipsnių kampu ir užfiksuoti norimoje padėtyje. Tuomet juo galima gręžti net ir sunkiausiai pasiekiamose vietose. Šis prietaisas yra toks tvirtas, jog puikiausiai veikia net ir nukritęs iš 3 m aukščio ant betoninių grindų.

 

Traukiamieji skersavimo ir suleidimo pjūklai

„Bosch“ pjūklai GCM 10 SD ir GCM 12 SD su dvigubomis kreipiamosiomis užtikrina profesionalams tokį darbo komforto lygį, kuris anksčiau niekada nebuvo pasiektas šioje įrankių kategorijoje. Šie nauji įrankiai su didelio galingumo varikliais ir aukštu pjovimo našumu tinkami daugeliui darbų, kuriuos atlieka statybininkai, staliai, vidaus apdailos arba interjero specialistai.

Visus skersinio pjovimo kampus galima nustatyti priekinėje įrankio pusėje. Minkštą rankeną galima užfiksuoti keturiose padėtyse – bet kokiam darbui garantuojama optimali rankenos padėtis. Integruota darbastalio pailginimo konstrukcija, kurią galima sureguliuoti be įrankių, užtikrina saugų ilgų ruošinių pjovimą. Nustatymų skalėse pažymėti dideli, lengvai nuskaitomi skaičiai.

Abu įrankiai turi galingus 1800 W variklius, leidžia pjauti iki 520 kampu kairėn pusėn ir iki 600 kampu dešinėn pusėn. Fiksuotos 00, 150, 22,50, 31,60, 450 ir 600 pjovimo kampų padėtys leidžia greitai paruošti pjūklą darbui. Jeigu reikia atlikti įstrižuosius pjūvius, naudotojas gali paversti pjūklo GCM 10 SD diską vertikalioje plokštumoje iki 470 kairėn pusėn ir iki 460 dešinėn pusėn. Pjūklo GCM 12 SD diską galima paversti iki 470 kampo į abi puses. Horizontalioje plokštumoje pjūklo diską galima pasukti iki 520 kampu į kairę ir iki 620 kampu į dešinę. Elektroninis apsauginio blokavimo įtaisas garantuoja optimalų darbo saugumą. Suklio blokavimo funkcija leidžia greitai pakeisti pjūklo diskus.

Esminis šių dviejų „Bosch“ pjūklų su dvigubomis kreipiančiosiomis skirtumas yra pjovimo disko dydis, o kartu ir pjovimo našumas. GCM 10 SD naudojamas 254 mm diametro pjovimo diskas, tinkamas stačiakampės medienos ir plokščių, kurių skerspjūvis siekia iki 85 x 305 mm, pjovimui. Kai pjovimo diskas pasukamas 450 kampu ir tuo pačiu metu palenkiamas 450 kampu, šiuo įrankiu vis dar galima pjauti 50 x 216 mm skerspjūvio ruošinius.

GCM 12 SD su 305 mm diametro disku užtikrina dar didesnį pjovimo našumą. Galima pjauti kampu ruošinius iki 110 x 305 mm skerspjūvio, dvigubu kampu galima pjauti ruošinius iki 63 x 217 mm skerspjūvio. Šis įrankis, sveriantis 29 kg, tik 1 kg sunkesnis už mažesnį modelį.

 

Parengta pagal UAB"Robert Bosch" pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Įrankiai