Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Medinės žaliuzės ir ritininės užuolaidos

Medinės žaliuzės ypatingos savo estetiškumu, patalpoje jos sukuria jaukumo įspūdį. Jos yra itin ilgaamžiškos, mechaniškai patvarios, lengvai prižiūrimos, skirtingai nuo kai kurių kitų tipų žaliuzių, medinės turi puikias šviesos ir šilumos izoliacijos savybes.

Šios žaliuzės jautrios tiesioginiam vandens poveikiui, tačiau yra pakankamai atsparios drėgmei, kad jas drąsiai būtų galima kabinti tokiose patalpose, kuriose oro drėgmė didesnė (baseinuose, priešpirčiuose).

 

Lentelės

Gaminamos iš kanadietiškos liepos („Basswood“). Mediena kruopščiai atrenkama, be šakų, o svarbiausia – nesikreipianti, atspari temperatūros svyravimams.

Žaliuzių lentelės gali būti trijų pločių. Siauriausios lentelės (25 mm ir 35 mm) pasižymi montavimo universalumu, t.y., gali būti montuojamos lango angoje, virš angos ir ant lango rėmo. Platesnės lentelės (50 mm) skirtos žaliuzėms, montuojamoms lango angoje arba virš angos. 50 mm žaliuzės, sumontuotos ant lango rėmo, daugeliu atvejų trukdo atidaryti langą.  

Atsižvelgiant į žaliuzių valdymo mechanizmų patvarumą ir kitas fizines savybes, kiekvieno pločio lentelių žaliuzėms yra rekomenduojamas maksimalus plotas. Tačiau galima atsižvelgti į ypatingus kliento poreikius ir pagaminti didesnių plotų 25 mm žaliuzes. Šiuo atveju naudojama sustiprinta konstrukcija ir nestandartiniai mechanizmai.

Economic kolekcijos žaliuzių lentelės gali būti 25 mm ir 50 mm pločio. Jos yra gaminamos Azijos šalyse, dengiamos 1 sluoksniu dažų ir 2 sluoksniais greitai džiūstančio lako (nitrolako). Didžiausias galimas Economic žaliuzių plotis yra 2,4 m. Garantija Economic žaliuzėms suteikiama vieneriems metams.

Classic kolekcijos žaliuzės gali būti gaminamos iš 35 mm ir 50 mm lentelių, kurios dažomos Švedijoje, pagal individualų užsakymą (dėl to užsakymo atlikimo terminas gali užtrukti iki 30 - 40 kalendorinių dienų). Lentelės dengiamos ekologiškais vandens pagrindo dažais ir 2 sluoksniais ekologiško lako, kuris yra su UV apsauga (medis neblunka saulėje). Be to, šis lakas yra matinis (sudaro nedažyto medžio iliuziją) ir antialerginis (žaliuzes galima naudoti gyvenamosiose patalpose, vaikų kambariuose, ligoninėse ir pan.). Šioje kolekcijoje yra didesnis spalvų pasirinkimas, galimas didesnis žaliuzių plotis (3,0 m). Dėl aukštos kokybės ir mechanizmų patikimumo garantija Classic žaliuzėms suteikiama 3 metams.

Svarbu: Kadangi žaliuzės gaminamos iš natūralios medienos, lentelių atspalviai gali skirtis nuo tų atspalvių, kurie pateikiami žaliuzių spalvų kataloguose.

 

Kopėtėlės

Žaliuzės gali būti komplektuojamos su virvelinėmis ir juostelinėmis kopėtėlėmis.

Užsakant žaliuzes, išskyrus 25 mm, būtina nurodyti pageidaujamą komplektaciją: užsakovas 35 mm ir 50 mm žaliuzėms gali pasirinkti juostelines kopėtėles. Juostelės gali būti trijų pločių: 12 mm, 25 mm ir 38 mm, tačiau būtina atkreipti dėmesį į tai, kad 35 mm žaliuzėms galima pritaikyti tik siauriausias juostelines kopėtėles, o 50 mm žaliuzėms tinka visos juostelės.

 

Kitos svarbios detalės

Karnizo užlenkimai: montuojant žaliuzes virš lango angos galimi karnizo užlenkimai iš vieno arba abiejų šonų. Jie uždengia matomas mechanizmo (metalinio profilio) dalis.

Apačios fiksatoriai: kad žaliuzių apatinė dalis nejudėtų, ypač, kai jos kabinamos ant lango rėmo, galima sumontuoti apačios fiksatorius.

Valdymas: užsakovo pageidavimu valdymo mechanizmai gai būti montuojami arba kairėje, arba dešinėje žaliuzių pusėje. 25 mm žaliuzių valdymui naudojamos medinės lazdelės, o 35 mm ir 50 mm žaliuzės valdomos virvelėmis.

Pakeltų žaliuzių aukštis: pasirenkant žaliuzių montavimo vietą lango angoje būtina atkreipti dėmesį į pakeltų žaliuzių aukštį, nes jos gali trukdyti atidaryti langą. Žaliuzės, sumontuotos ant lango rėmo arba virš lango angos, neturi įtakos jo darinėjimui.

 

Kaip teisingai naudoti medines žaliuzes

Medinių žaliuzių pakėlimui naudojama atitinkama dviguba virvelė su mediniu antgaliu – varpeliu. Pakeliant žaliuzes būtina naudoti šį varpelį, ir jokiu būdu netraukti už vienos iš drauge surištų virvelių. Prieš pakeliant žaliuzes reikia jas atidaryti – naudojant virvelę ar valdymo lazdelę pasukti žaliuzių lenteles į horizontalią padėtį.

 

Žaliuzių prežiūra

Medines žaliuzes galima valyti sausu arba drėgnu skudurėliu, tačiau reikėtų saugoti, kad vandens nepatektų ant lentelių nupjovimo vietų: ant lentelių galų bei į skylutes, per kurias pervertos virvelės.

 

Ritininės užuolaidos 

Ritininės užuolaidos gali būti pritaikytos ne tik standartiniams, bet ir įvairiausių formų langams (trikampiams, arkiniams ir kt.), stoglangiams.

Šių užuolaidų gamybai naudojami audiniai  iš natūralių medžiagų (medžio, bambuko, nendrių ar džiuto), suaustų į audinį paprastais, santūriais ar įdomesniais ornamentais.

Bambukines užuolaidas šiltuoju metų laiku galima kabinti ir lauko terasose ar pavėsinėse, kadangi jos ne labai jautrios drėgmei, tik ilgainiui patamsėja.

Visas medžiagas galima panaudoti ne tik užuolaidoms, bet ir baldų ar kitų interjero detalių dekoravimui, pertvarų gamybai, kaip staltiesėles, padėkliukus ar gėlių vazonų puošmenas.

Ritinines užuolaidas galima pritaikyti įvairių formų, nuožulniems langams bei stoglangiams.

Galimi visi kabinimo būdai: ant lango rėmo, lango angoje, virš angos.

Medžio ir nendrių audiniai yra tik natūralios spalvos, nedažyti. Bambuko audinys gali būti natūralios ir tamsesnės rudos spalvos. Ši spalva išgaunama kaitinant bambuką krosnyse (dėl to spalva mažai blunka). Džiuto audiniai turi ir dažyto, ir natūralių spalvų pluoštų.

Audiniai skiriasi pralaidumu šviesai. Pavyzdžiui, nendrių audinys R-113 yra labiausiai permatomas, o medžio audinys W-212-2 visiškai nepraleidžia šviesos, nes lentelės suaustos taip, kad „užlipa“ viena ant kitos.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad skiriasi audinių didžiausias galimas plotis (max. 2,0-2,4 mtr)

 

Mechanizmai

Ritininių užuolaidų mechanizmai gali būti šių tipų: Standart, Pelmet, Roman, New Roman, Roof, Chain, Spring.

Standart ir Pelmet mechanizmai tinka visų tipų audiniams. Jie panašūs veikimo principu: atidarant užuolaidą audinys sukamas į ritinėlį pradedant nuo apačios ir kylant į viršų. Pelmet ir Standart skiriasi tuo, kad jų surinkimui naudojami skirtingi valdymo mechanizmo elementai. Standart mechanizmas nepaslėptas (matomas), o Pelmet mechanizmas uždengtas 10 cm užuolaidos audinio juosta. Užuolaida su standard mechanizmu kabinama ant kabliukų, todėl ją nesunku prireikus nukabinti (tai ypač patogu, kai užuolaidos kabinamos lauko terasose, pavėsinėse, ir pasibaigus šiltajam sezonui jas reikia nukabinti). 

Naudojant Chain mechanizmą audinys susukamas ant vamzdelio užuolaidos viršuje. Jis gali būti pritaikytas tik džiuto užuolaidų gamybai, kadangi mechanizmas negali veikti su storesniais audiniais. Be to, maksimalus džiuto užuolaidos aukštis, kurį gali susukti Chain mechanizmas – 1,5 m.

Spring mechanizmas yra naujiena rolėtų rinkoje . Audinys susukamas ant vamzdelio u užuolaidos viršuje spyruoklės pagalba , o nuo staigaus pakilimo apsaugo hidraulinis sulėtintojas.

Jis gali būti pritaikytas tik džiuto užuolaidų gamybai. Maksimalus džiuto „Spring“ užuolaidos aukštis, 2,3 mtr. 

Roman mechanizmas kelia užuolaidą apie 20 cm aukščio klostėmis, kurios suformuojamos pervėrus valdymo virveles per žiedelius, montuojamus vienodais atstumais per visą audinio aukštį. Pakeltos užuolaidos aukštis yra apie 30 cm. Tokiu pat principu veikia ir Roof mechanizmas, skirtas stoglangių užuolaidoms.

New Roman mechanizmas – tai Roman ir Chain valdymo principų mišinys: kelia audinį klostuodamas, tačiau valdomas grandinėle, kaip Chain užuolaidos, o virvelė susukama ant vamzdžio.

Šie mechanizmai, taip pat kaip ir Pelmet, uždengiami dekoratyvine audinio juosta. Jie tinka visų tipų audiniams. 

 

Parengta pagal UAB „Skirpus“ pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Interjero detalės