Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 25 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Ekologiškos šildymo sistemos

Šiuo metu sąvoka „ekologiškas namas“ tampa vis populiaresnė. Individualių namų rinka užtvindyta pasiūlymų, klientams yra daug galimybių rinktis ir čia vienu svarbiausių veiksnių tampa gyvenimo kokybė. Jeigu Jūs nusprendėte pastatyti tikrai ekologišką namą, tai vienas svarbiausių namo funkcionavimo elementas – šildymas ir karšto vandens aprūpinimas - turi būti išpildytas tik su geoterminio šildymo sistema. Šilumos siurblių įranga yra rekomenduojama ir tarnaus daug metų, bus racionali, šiuolaikiška bei sutaupys namo savininkui pinigų.  Statant namą ar modernizuojant šildymo sistemą visada reiktų pagalvoti apie tai, kad ir mūsų vaikams bei anūkams išliktų aplinka, atitinkanti gerą, sveiką gyvenseną. Todėl labai svarbu yra CO2 ir „šiltnamio“ efekto mažinimas. Ateitis priklauso atsinaujinantiems energijos šaltiniams. Žemės gelmėse esantys ištekliai nėra begaliniai. Jeigu Jūs sutinkate, kad mes nepaveldėjome pasaulį iš savo tėvų, o pasiskolinome jį iš savo vaikų, tai Jūs einate teisingu keliu.
Saulės ir žemės gelmių energija sukaupiama mus supančioje aplinkoje dideliais kiekiais – ore, vandenyje ir grunte. Šilumos siurblių pagalba Jūs galite išgauti tą sukauptą energiją ir panaudoti ją patalpų šildymui bei karštam vandeniui ruošti.

Naudodami šilumos siurblį Jūs gaunate iki 80% energijos nemokamai, kiti 20% reikalingi siurblio funkcionavimui užtikrinti.Šilumos siurblio pilnai pakanka tiek šildymui, tiek karštam vandeniui paruošti, jokių papildomų šilumos įrengimų nereikia.O ir išlaidos lyginant su kitais šildymo įrengimais kur kas mažesnės, be to yra kiti svarbūs privalumai – nereikia sandėliavimo patalpų, nėra jokio kvapo, CO2 išsiskyrimo, gaisro, sprogimo pavojaus, sistemos valdymas paprastas, bet tuo pačiu efektyvus, nereikalaujantis pastovaus įsikišimo. Dabartinės technologijos leidžia naudoti geoterminį šildymą ir didelius plotus turintiems pastatams. 3000 m2 ar 5000 m2 plotas – ne riba.

Kolektorinės sistemos

Žemės gruntas visų metų laiku (išskyrus patį paviršinį sluoksnį) išlaiko daugmaž vienodą temperatūrą, kurią panaudojant šilumos siurblius galima pakelti iki reikiamo lygio. Žemės šiluma išgaunama keliais būdais:

  1. Šalia statomo namo 1,5 m gylyje įrengiamas horizontalus kolektorius. Jame cirkuliuojantis specialus skystis apsorbuoja žemėje esančią šilumą, kurios temperatūrą šilumos siurblys pakelia ir perduoda šildymo sistemai. Atidavęs šilumą skystis grąžinamas į kolektorių, kur ciklas pradedamas iš naujo.
  2. Šalia namo išgręžiamas vertikalus zondas (arba keli, priklausomai nuo namo ploto) - nuo 30 iki 100 metrų gylio. Funkcionavimo principas toks pat kaip ir horizontalaus kolektoriaus. Kokį būdą pasirinkti apsprendžia turimas prie namo žemės plotas ir jame esantys (planuojami) statiniai.

Turime pabrėžti, kad vis tik efektyviausias yra vertikalus kolektorius. Horizontalus kolektorius, užkastas 1,5 m. gylyje, šaltos žiemos sąlygomis „nepasiims“ šilumos iš grunto tiek, kiek vertikalus kolektorius, kadangi žemėje, esant 30 m. gylyje gruntas

turi apie 80 C šilumos ištisus metus. Vertikalaus kolektoriaus įrengimas yra brangesnis, bet patogesnis ir efektyvesnis, taip pat  reikia įsisąmoninti, kad norint taupyti, iš pradžių reikia investuoti. Geoterminis šildymas – tai sistema, kur kiekviena sistemos dalis turi būti apskaičiuota, suprojektuota atsižvelgiant į konkretų atvejį ir išpildyta siekiant optimizuoti sistemos darbą. Gana įdomi naujovė yra ta, kad šilumos siurblys vasaros metu gali dirbti kaip šaldymo įrenginys. Jei vasaros metu karštą dieną temperatūra kambariuose gali pasiekti +300C, tai palaikant grindyse +180C temperatūrą kambario temperatūra tampa lygi 22-230C. Tačiau šiuo atveju pastate turi būti sumontuota grindinio šildymo sistema. Tokia sistema turi ir

daugiau privalumų, lyginant su tradicine – radiatorine sistema. Jai pakanka tiekti  +350C vandenį, tuo tarpu radiatoriams reikalinga +60 ar +650C. Aišku, kad šilumos siurblys dirbs žymiai efektyviau su grindinio šildymo sistema. Yra ir kitų privalumų – patalpose nesimato jokių vamzdžių  ar kitų įrenginių, šiluma pasiskirsto tolygiai po visą patalpą, be to užtikrina geresnį pojūtį – kojoms šilta, galvai vėsiau.

Beje, grindinio šildymo sistemą galima įrengti ir su medine grindų danga – šiuo atveju nenukentės bendras namo ir interjero vaizdas.

Parengta pagal UAB „Ekomatrica“ pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Šildymo sistemos