Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Moduliniai namai

Smarkiai plečiantis medienos pramonei ir panaudojant vis daugiau inžinerinių medienos produktų, atsirado prielaidos ir naujoms statybos rūšims.

Modulinis namas -  kol kas neįprastas lietuvio akiai ir ausiai terminas, pirmiausiai sukeliantis asociacijas su sargo būdelėmis, kioskais ar statybininkų nameliais. Visai be reikalo. Lietuvoje modulinių namų statyba dar tik žengia pirmuosius žingsnius, tačiau užsienyje, ypač Skandinavijos valstybėse- -tai pakankamai populiari gyvenamojo būsto rūšis.

Moduliniai namai pasižymi tam tikra specifika. Statybai iš modulių projektuojami specialaus išplanavimo namai. Kadangi pastatų dalys gaminamos gamykliniu būdu, projektų nebūna daug. Todėl modulinių namų sistema geriausiai pritaikoma didelėms vienodų namų serijoms, tinka ir daugiabučiams gyvenamiems namams statyti.

Gamyba ceche trunka 4-6 savaites, montavimas statybvietėje – dar 2-4 savaites.

Gamykloje gaminami iki maksimalaus laivais transportuoti leidžiamo dydžio (4,5–5 m x 10-12 m) moduliai su pilnai instaliuota inžinerine įranga ir baigta vidaus apdaila.

Moduliai transportuojami jūrų keltais ant specialių platformų. Dėl santykinai didelių negabaritinių modulių pervežimo sausuma kaštų, geriausiai tokius namus gaminti ir statyti netoli nuo jūrinio uosto esančioms vietovėms.

Bandant pritaikyti šį statybos modelį  atokesnėms vietovėms, atsirado mišri modulinių ir skydinių namų statybos sistema,  apjungianti tiek  modulių gamyklinio išbaigtumo, tiek ir skydinės sistemos lankstumo privalumus. Gamykloje pagaminti maždaug iki 3 m x 6 m dydžio imliausių darbo jėgai (drėgnų patalpų, laiptinių) moduliai su instaliuota inžinerine įranga ir baigta vidaus apdaila. Likusi namo dalis gaminama iš skydų. Tokio namo konstrukcijas galima pervežti standartiniais sunkvežimiais su specialiomis pažemintomis priekabomis. Standartinis vienbutis gyvenamasis namas lengvai telpa į 2-3 tokius sunkvežimius, todėl, tokios statybos geografija išsiplečia iki atokiausių vietovių, išskyrus gal kalnuotas ir sunkiai privažiuojamas vietoves.  

Mišraus namo gamyba trunka tiek pat - 4-6 savaites, tačiau montavimas statybvietėje trunka jau ilgiau - 4- 8 savaites.

 

Pagrindiniai modulinių ir skydinių-modulinių namų privalumai:

·         serijinėje gamyboje aptinkamas ir eliminuojamas projektavimo, konstravimo ir eksploatacijos brokas;

·         gamyklinė statybos  kokybė ir išbaigtumas;

·         mažesnės darbo sąnaudos, dėl to santykinai mažesnė namo savikaina;

·         greita statyba ir mažesni su tuo susiję kaštai (finansavimo gavimo, statybvietės apsaugos, medžiagų sandėliavimo, sklypo tvarkymo ir kt.).

 

Žinoma, lyginant su kitų tipų namais, šie namai turi ir trūkumų. Pagrindinis trūkumas - lyginant su rąstiniais namais, tokie namai tiek iš lauko tiek iš vidaus, jau daugiau “tradiciniai”, nei “mediniai”.  Kiti trūkumai:

·         mažesnė projekto ir išplanavimo pasirinkimo galimybė;

·         standartiniai projektavimo ir konstrukciniai sprendimai patogūs gaminti, bet ne visada namas būna patogus eksploatuoti;

·         Sudėtinga ar iš vis neįmanoma rekonstrukcija.  

 

Beje, statybinių medžiagų gamintojai kasmet išbando vis daugiau mišrios statybos būdų, kuriuose medienos rąstas ar masyvas keičiamas inžineriniais medienos produktais, eliminuojant tam tikras nepageidautinas medienos savybes. Tačiau ir tradicinės statybos namuose mediena nepakeičiama.

 

Daugiau...> Modulinių namų gamintojai