Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 20 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Mašininio ir rankinio apdirbimo rąstiniai pastatai

Per paskutinįjį šimtmetį užmirštas senasis rąstų rentimo amatas užleido pozicijas pigesniam ir labiau automatizuotam rąstinių namų rentimo būdui kai rąstai apdorojami mašinomis. Abiem atvejais reikia laikytis tų pačių senų rentimo taisyklių ir vienaip ar kitaip numatyti konstrukcinius sprendimo būdus.

 

Mašininis

Gaji nuomonė, kad nusipirkus modernias technologijas, viskas taps labai paprasta. Deja, šiai technologijai valdyti pastoviai reikalingas patyręs specialistas ir konstruktorius. Naudojantis naujomis (ir gana brangiomis) apdirbimo technologijomis galima pasiekti aukštą tikslumą ir darbų išbaigtumą. Produkto kokybė mažiau priklauso nuo žmogiškojo faktoriaus. Namai renčiami iš identiškai vienodos formos rąstų aukojant namo konstrukcijų unikalumą.

 

Rankinis

Užsienio šalyse mažėjant dailidžių skaičiui ir didėjant automatizacijos lygiui rankų darbas virsta prabanga, o šis procesas smarkiai įsibėgėja ir Lietuvoje. Žmonės pastebi rankų darbo namų unikalumą, didesnę išliekamąją vertę. Iškyla didžiausia problema gamintojui - užtikrinti kiekvieno rąsto kokybę. Dauguma verslininkų ir pirkėjų mano, kad rankinio darbo namus statyti žymiai pigiau, nes jie nereikalauja brangių mašinų, nereikia laikytis griežto gamybinio proceso. Šis momentinis požiūris yra klaidingas. Tai klaidina ir klientus bei iškreipia rinką. O neatidžiai statant atsiradusios problemos gadina medinių namų reputaciją.

 

Norvegiška rentimo metodika - viena  geriausių ir labiausiai sistematizuotų pasaulyje. Tai nėra tik garsusis norvegiškas kampo sukirtimas. Šios s metodikos ypatumas yra tai, kad visas rąstinių namų „ydas ir kaprizus“ stengiamasi eliminuoti ir numatyti jau namo rentimo metu. Pradedant nuo rąsto parinkimo ir baigiant plyšimų rąste minimizavimu. Visas rentimo procesas yra detaliai aprašytas. Iš pirmo žvilgsnio nesvarbi praleista detalė neigiamai įtakos bendrą produkto kokybę.

Labai gyvybinga nuomonė, kad rankinį darbą lengvai galima „papildyti“ ir pagreitinti mašinomis. Šiuo atveju egzistuoja labai plona skiriamoji linija tarp „mašininio ir rankinio“. Didėjant paklausai , o kartu ir klientų išprusimui ši racionalizacija neliks nepastebėta. Tokiu atveju iškyla klausimas ar iš viso tokie patobulinimai reikalingi. Vienintelis pasiteisinęs atvejis mūsų praktikoje buvo pasinaudoti elektriniais rankiniais pjovimo ir šlifavimo įrankiais, kurie šiek tiek pagreitina rentimo procesą. O šiaip pagrindinis dailidės įrankių rinkinys išlieka nepakitęs- tai kirvis, kaltai, juostiniai peiliai ir pjūklas.

 

Daugiau...> Medinių namų gamintojai