Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Tvoros statyba

Kiekvieno žmogaus akį traukia natūralios medienos tvora. Medinė tvora atspindi mūsų krašto paprastumą, tradicijas ir svetingumą. Tvarkingai aptvertas sklypas rodo, kad čia gyvena darbštūs ir dėmesio verti šeimininkai, kurie išlaiko gilias protėvių tradicijas, bei valdos originalumą.

Medinės tvoros yra ekologiškas produktas, gaminamas iš atsinaujinančių resursų. Tai yra svarbu šių laikų subalansuotai ūkio plėtrai, kadangi yra panaudojamos vietinės medžiagos. Medinė tvora atlieka ne tik ūkinę, bet ir puošybinę funkciją. Tvorą ar vartelius galima papuošti drožiniais, raižiniais ir įvairiais ornamentais, kurie suteiks valdai išskirtinumą. Aptverti savo valdas, kad vienur tvora pridengtų tai, ko nesinori patiems matyti ar kitiems parodyti, o kitur atvertų pačius gražiausius rakursus, yra menas.

Todėl šią užduotį geriausia patikėti profesionalams.

Tvora parenkama atsižvelgiant, visų pirma, į kliento pageidavimus, išsiaiškinus jos paskirtį. Taip pat reikia atsižvelgti ir į sklypo sąvybes: jo ilgį, plotį, bei reljefą. Tvorų montavimo būdų yra keletas. Populiaru ir praktiška  sklypą apjuosti betoniniu pamatėliu, kuriame įbetontuoti metaliniai stulpeliai, prie kurių tvirtinama medinė tvora. Rekomenduojama stulpelius išdėstyti tolygiai, stengiantis nepadaryti didesnių kaip 3 metrai tarpų. Dabar madinga savo namus aptverti vertikalių elementų tvora, montuojama ant medinių ar metalinių skersinių tarp metalinių, mūrinių arba iš betono elementų surinktų stulpelių. Ten, kur nereikia uždengti vaizdo anapus tvoros, yra montuojama vienpusė, o kitur – tokia pat, tiktai brangesnė dvipusė tvora.   Tvora sumontuota iš horizontalių lentų, vizualiai prailgina sklypą, tokią tvorą siūlome, kai sklypas nėra ilgas ar platus. Tvoroms tverti dažniausiai naudojami spygliuočių medienos ruošiniai.

Medinės tvoros ilgaamžiškumą užtikrina teisingai pasirinktos technologijos ir montavimo standartų taikymas, ką geriausiai gali užtikrinti profesionalūs, turintys patirtį tvorų gamintojai.

Vienas svarbiausių medinės tvoros ilgaamžiškumo technologinių aspektų yra medienos džiovinimas.

Pasak Doc dr. Antano Kajalavičiaus iš Kauno technologijos universiteto šviežiai kirsta ar pjaustyta mediena yra tik žaliava, kuri pasidaro vertinga konstrukcine medžiaga tik pašalinus iš jos didžiąją dalį drėgmės, t.y. ją išdžiovinus. Mediena turi būti džiovinama iki taip vadinamo pusiausvyrinio drėgnio, atitinkančio jos eksploatavimo sąlygas. Šias sąlygas apibūdina oro parametrai (temperatūra ir santykinis drėgnis), todėl drėgnis iki kurio turi būti išdžiovinta mediena, priklauso nuo medienos paskirties. Baldų gamybai skirta mediena yra džiovinama iki 7 – 8%, statybiniams dirbiniams – iki 18 – 20%  būtent tokio drėgnumo medieną mūsų įmonė naudoja tvoroms gaminti.

Gaminiai ir konstrukcijos, pagaminti iš nedžiovintos ar nekokybiškai išdžiovintos medienos, nėra pakankamai kokybiški, nes eksploatuojami sausoje aplinkoje keičia matmenis, supleišėja sujungimai. Drėgnoje aplinkoje gali įsimesti pelėsiai, o vėliau ir medieną ardantys grybai. Grybai medienoje veisiasi, kai jos temperatūra yra nuo –50 C iki +500 C, o drėgnis didesnis nei 22 – 23%. Todėl jau nuo seno konstrukcinė mediena buvo džiovinama: anksčiau tik natūraliu atmosferiniu būdu, vėliau jau ir atmosferiniu bei dirbtiniu – specialiose džiovyklose esant natūraliai, o vėliau priverstinei oro cirkuliacijai.

Medienos džiovinimas yra sudėtingas fizikinis procesas, kurį apibūdina šilumos ir masės mainai medienoje ir ją džiovinant supančioje aplinkoje. Medienos džiovinimo kokybė, ekonomiškumas ir trukmė priklauso nuo daugelio veiksnių: medienos charakteristikų–biologinės rūšies, sortimentų skerspjūvio matmenų, pradinio ir galutinio drėgnio, medienos tankio ir sandaros (metinių rievių storio, įvijumo ir kt.). Be to, kokybė priklauso ir nuo džiovinimo kameros ir taikomos technologijos charakteristikų – džiovinimo agento (oro) temperatūros, drėgnio, judėjimo greičio ir jų tolygumo džiovinamos medienos rietuvėse oro parametrų keitimo manevringumo (kaloriferių, oro cirkuliacinių įrengimų drėkinimo purkštukų ar perforuotų vamzdžių, šviežio oro įleidimo ir panaudoto oro išleidimo įrangos ar drėgmės kondensavimo iš oro aparatų našumo ir galios). Džiūvimo procesas priklauso ir nuo organizacinių veiksnių: medienos sortimentų sukrovimo į paketus ar rietuves taisyklingumo, paketų ar rietuvių išdėstymo džiovinimo kameroje tvarkos, įkrovos dydžio, parazitinių oro srautų kameroje sumažinimo iki mažiausios reikšmės ir kt.

Dualto Grudžinsko įmonėje įrengta moderni Itališka pilnai automatizuota konvekcinė džiovykla. Džiovyklos pagalba tvorų gamybai pateikiame tik griežtus standartus atitinkančią džiovintą medieną.

Daugiau informacijos rasite.

Medinės tvoros kokybė priklauso nuo medienos rūšies, medienos paruošimo būdų.

Medienos impregnavimas išlaiko medienos turimas savybes 15 – 30 metų priklausomai nuo impregnavimo būdų. Medienos apdirbime  dažniausiai naudojami du impregnavimo būdai: tai vakuminis impregnavimas, dar vadinamas giluminiu impregnavimu ir impregnavimas mirkymo būdu. Pastarasis, kaip galima suprasti iš pavadinimo yra paprastesnis, tačiau patikimas ir plačiai naudojamas būdas, kai į specialią mirkymo vonią su impregnantais tam tikram laikui pamerkiami medienos ruošiniai. Po šios procedūros medis išdžiovinamas gerai vėdinamoje patalpoje. Mirkymo būdu impregnuota mediena išlaiko savybes apie 15 metų.

Giluminis medienos impregnavimo būdas išrastas jau seniai. Mediena, kurią norima apsaugoti, įdedama į pramoninio impregnavimo cilindrą. Pradžioje cilindre palaikomas vakuumas, paskui pripilama impregnuojančių cheminių medžiagų ir įjungiamas hidraulinis spaudimas, sukeliantis slėgį. Vėliau skystis išpilamas ir mediena kelias minutes pakartotinai laikoma vakuume. Tokiu būdu impregnuota mediena neigiamą atmosferos, mikroorganizmų ir vabzdžių poveikį atlaiko iki 30 metų.

Dažai medieną apsaugo nuo atmosferos poveikio nuo 5 iki 15 metų. Mūsų įmonė naudoja tik kokybiškus,  vandens dispersinius dažus. Tai polimerų suspensijos vandenyje ir dažiklių junginys. Šiuos dažus naudoti labai paprasta. Jiems nereikalingas tirpiklis - skiesti galima tiesiog vandeniu. Dažams galima suteikti norimą atspalvį. Mūsų naudojamų vandens dispersinių dažų struktūra tokia, kad leidžia dažytiems paviršiams kvėpuoti, tai prailgina medienos amžių, taip pat neleidžia dažams atkibti nuo dažomo paviršiaus. Dažuose yra priemaišų, kurios apsaugo nuo saulės skleidžiamų ultravioletinių bangų, todėl dažai neblunka apie 7 – 9 metus. Taip pat, mūsų naudojami dažai yra atsparūs tempimui ir gniuždymui, dėl orų kaitos mediena šiek tiek keičia savo matmenis, statybininkų naudojamu terminu “vaikšto”. Dėl tokių fizikinių medienos savybių prastos kokybės emaliniai ar alkidiniai dažai gana greitai atsilupa. Prieš pasirinkdami dažus pasikonsultuokite su specialistais.

Jeigu kas 5 – 15 metų periodiškai dažysime ar impregnuosime medines tvoras, jos tarnaus nuo 30 iki 70 metų.

Medinės tvoros kaštai yra prieinami kiekvienam turinčiam savo valdą. Medinės tvoros vieno kvadrato kaina priklauso nuo tvoros dizaino, kūrybiškumo, naujoviškumo ir tvėrimo būdo.

Prieš apsispresdami, kokią tvorą pasirinkti savo valdai, turėtumėte įvertinti tvoros ir jos priežiūros kaštus, paskirtį, dizainą, medžiagų natūralumą ir ekologiškumą. 

 

Parengta pagal D. Grudžinsko įmonės pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Aplinkos tvarkymas