Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 25 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Medinių namų interjeras

Statant rąstinį namą, dažnai iš karto išsisprendžia ir interjero apdailos klausimas. Nes rąstai iš karto naudojami kaip vidaus ir išorės apdailos medžiaga ir nereikia papildomai investuoti į kitas apdailines medžiagas.

Galima būtų viso namo vidaus sienas, grindis ar lubas iškloti šiuolaikinėmis apdailos medžiagomis, tokiomis kaip PVC dangos, tapetai, dažai, plytelės ir pan. Tačiau tada rąstinis namas praranda savo savitumą ir prigimtį. Paprastai statantieji rąstinius pastatus būtent akcentuoja natūralios medienos privalumus interjere, jos skleidžiamą šilumą ir jaukumą. Todėl labai retai būna, kai rąstinio pastato visas vidus pilnai išklojamas šiuolaikinėmis apdailos medžiagomis, kurios yra būdingos moderniems pastatams. Tokios medžiagos gali būti naudojamos tik tam tikrose patalpose ar funkcinėse zonose, tokiose kaip virtuvė, vonios, dušinės, tualetai, sandėliukai ir pan.

Apdailos medžiagas, kurios derėtų rąstiniame pastate, taip pat stengiamasi rinktis iš natūralių medžiagų paletės (akmuo, medis, plytos, molis).

Pagrindiniais rąstinių pastatų vidaus interjero akcentais yra židiniai ir laiptai. Paprastai židinys ir būna ta centrinė ašis, apie kurią ir sukasi visas gyvenimas. Tad į juos neretai sudedama visa statytojo, architekto ar dizainerio išmonė ir fantazija. Šiais laikais židinius galima pastatyti iš bet kokios apdailos medžiagos, bet kokios formos ir dydžio. Viską apsprendžia tik pasirinkto židinio modelio racionalumas ir praktiškas pritaikymas interjere.

Laiptai, jei jie būna kaip vienas iš vidaus akcentų, paprastai daromi mediniai su pačių įvairiausių formų ir medžiagų porankiais ir turėklais. Jei ieškoma originalaus laiptų sprendimo, galima juos projektuoti ir iš metalo ar stiklo. Viskas priklausys tik nuo to, kaip galutinis rezultatas žiūrėsis bendroje vidaus aplinkoje, koks bus medžiagų ir formų santykis su aplinkui interjere esančiais  objektais.

Apstatyti jau paruoštas gyventi erdves taip pat reikia tam tikros išmonės. Dažnai sprendimą, kokius baldus ar šviestuvus pirkti, padiktuoja pats pastatytas rąstinis namas, jo funkcija ir paskirtis. Galima pasikliauti ir savo intuicija bei skoniu arba kreiptis į dizainerį ar architektą, kurie pateiks  profesionalių ir praktiškų vidaus apstatymo ir įrengimo sprendimų.

 

Rąstinio namo interjerai taip pat gali būti 2 tipų:

  • interjeras nuolatiniam gyvenimui;
  • interjeras, skirtas poilsiui.

Pirmuoju atveju siūloma šiltinti sienas (tai geriau daryti iš vidaus). Jeigu namo interjere yra naudojamas gipso kartonas, tai faktiškai nebėra skirtumo tarp rąstinio ir mūrinio namo įrengimo požiūriu. Tokį namą būtų galima pagyvinti paliekant atvirą laikančią lubų rąstinę konstrukciją. Visa kita priklauso nuo architekto fantazijos ir praktinių žinių.

Projektuojant poilsiui skirto namo interjerą, būtų idealu, jei išorės architektūra sutaptu su vidaus detalėmis, t.y. būtų paliekamos tiek išorinės, tiek vidinės rąstinės sienos. Dirbant prie tokio interjero dažnai susiduriama su problemomis, kurias reikia iš anksto numatyti. Pavyzdžiui elektros instaliacija, juk per medį atvirai pravesti laidai grožio nesuteikia. Taip pat reikia paslėpti ir rozetes bei jungiklius.

Projektuojant lubų apšvietimą, laidus reikėtų privesti per palėpės grindų konstrukciją. Darant pirmo aukšto grindis, praktiškiausia naudoti keramines arba akmens masės plyteles, nes būnant gamtoje į vidų prisineša smėlio ar žvyro. Taigi, dažytos arba lakuotos medinės grindys nėra siūlomos. Tokio tipo grindis geriau naudoti palėpėje arba antrame aukšte, t.y. ten, kur projektuojami poilsio ir miegamieji kambariai.

Tokiame interjere vieną iš svarbiausių vaidmenų vaidina židinys. Jis turėtų būti viso rąstinio namo akcentas. Židinys yra projektuojamas individualiai. Galima būtų pastatyti tokios konstrukcijos, kuris būtų naudojamas kepti mėsai, ar bulvėms, kai už lango žvarbus oras. Židiniui geriausia naudoti tikras natūralias gamtines medžiagas. Tai akmuo, medis, klinkerio plytos, baltų kalkių dažytas tinkas. Taip pat svarbu nepamiršti laiptų ir jų elementų. Rąstiniam namui labiau tiktų medinių konstrukcijų arba betoniniai, apklijuoti keraminėmis pakopinėmis plytelėmis, laiptai.

Rąstiniame name visada atsiras vietų, kur reikės paklijuoti sienas keraminėmis plytelėmis – tai dušo ir tualetų patalpos.  Baldus irgi reikia derinti prie bendro stiliaus. Geriausia tiktų sunkūs masyvo baldai, prisiderinantys prie bendro interjero.

Taip pat nereikėtų pamiršti mažų dizaino elementų – tai rankenos, kabliukai, aksesuarai, užuolaidos. Yra gražu, kai visa tai atspindi vieną bendrą viso interjero charakterį. Daugiau apie interjero kūrimą mediniame name – skyriuje „Interjeras”.

Projektuojant rąstinį namą, reikia jausti labai glaudų ryšį tarp išorės architektūrinių ir konstrukcinių elementų, kurie gali ir netgi turi dominuoti interjere, kaip grožio detalės. Taip pat svarbu nepamiršti medžio techninių charakteristikų, numatyti tokio namo sėdimo galimybes ir į tai atsižvelgti.

Atsižvelgus į visa tai, galima sukurti labai suderinto skambesio namą, kurį reikėtų traktuoti kaip visumą, neišskiriant interjero ir eksterjero, kaip atskirų projektuojamų dalių.

 

Daugiau...> Namo įrengimas