Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

"Stora Enso" grupė Lietuvoje plečia savo veiklą

2006-05-03

a

Prie medienos tiekimo UAB "Stora Enso Miško" ir lentpjūvės "Stora Enso Timber" Alytaus lentpjūvės jungiasi bendrovė "Puumerkki" - tarptautinė medienos ir jos gaminių didmeninės prekybos įmonė.
Nuo šiol "Stora Enso" miško produktų grupės veikla Lietuvoje apima visą grandinę – nuo miško supirkimo iki galutinės produkcijos pardavimo.
"Stora Enso Timber" – moderniausia šalies lentpjūvė, įsikūrusi Alytuje. Veiklą pradėjo 2003 m., turėdama visiškai sukomplektuotą naują gamybos įrangą. Lentpjūvėje dirba 187 darbuotojai, ji užima 19 ha plotą.

"Stora Enso Timber" pirmoji Lietuvoje įdiegė perkamos apvaliosios medienos priėmimą ir atsiskaitymą už ją pagal turimos automatizuotos rąstų matavimo sistemos rezultatus. Tai padaryta bendradarbiaujant su Lietuvos nepriklausomų medienos matuotojų asociacija.
"Tai, kad modernų supirkimo būdą pripažino ir valstybinių miškų valdytojai, buvo labai svarbus žingsnis, daręs įtaką visos šalies miškininkystės pažangai",– sakė Adu Poli (Aadu Polli), "Stora Enso Timber" Alytaus lentpjūvės generalinis direktorius.

Bendrovės duomenimis, ji vienintelė šalyje turi lentų stiprumo matavimo įrangą.
"Didelę savo produkcijos dalį eksportuojame, todėl mums svarbu laikytis pasaulyje taikomų standartų. Daugelis valstybių, kurioms parduodame medieną, reikalauja, kad lentos būtų išrūšiuotos pagal stiprumo klases",– sakė p. Poli.
"Stora Enso Timber" 2005 m. 91% medienos žaliavos pirko Lietuvoje, kitą importavo iš Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos ir Lenkijos. Vidaus vartojimui ji pardavė 24% pagamintos produkcijos, likusią dalį eksportavo – į JAV, Australiją, Didžiąją Britaniją ir kitas šalis. 2005 m. įmonė supjovė per 110.000 kub. m medienos (eglės ir pušies).
"Stora Enso Miškas" pernai padidino apyvartą 29% iki 111 mln. Lt (2004 m. apyvarta buvo 86 mln. Lt) ir nupirko 680.000 kub. m medienos – 5% daugiau nei užpernai. Šiuo metu bendrovėje dirba 40 darbuotojų.
"Vis daugiau apvaliosios medienos parduodame Lietuvoje. Veiklos pradžioje eksportuodavome 100%, o dabar pusę nupirktos medienos perdirbame Lietuvoje. Panašu, kad ši tendencija išsilaikys", – sakė Audrius Mikalauskas, "Stora Enso Miško" generalinis direktorius.
Jo teigimu, vidaus rinkoje galimas tik paklausos persiskirstymas: intensyvesnė medžio drožlių plokščių gamintojų ir biokatilinių veikla reiškia, kad neišvengiamai išaugs joms reikalingos medienos kiekis. Tikėtina, kad ateityje šį poreikį tenkins šiuo metu eksportui skiriamas popiermedis. Įtaką rinkai darys ir neseniai uždaryta vienintelė šalyje faneros gamykla Klaipėdoje.

"Stora Enso Miškas" pirmoji šalyje subūrė privačių miškų savininkus ir kartu sertifikavo įmonei priklausančius miškus. Įmonė savo miškuose išskyrė ir saugo kertines miško buveines, taip pat sertifikavo visą savo gamybos grandinę.
UAB "Puumerkki" – antrinė "Stora Enso Timber" bendrovė, aktyviai pradėjusi dirbti šiemet. Pagrindinė jos veiklos sritis – prekyba įvairiais medienos gaminiais Lietuvoje ir užsienyje. "Puumerkki" pjautinę medienos žaliavą ir gaminius tiekia įvairiems klientams: prekybos tinklams, statybų bendrovėms ar specializuotoms brigadoms, pramonės įmonėms, užsienio įmonėms. Bendrovės gaminiai labai įvairūs: nuo pjautos, impregnuotos medienos, klijuotų ir dygiuotų tašų, faneros iki parketo, izoliacinių medžiagų, durų.

"Lietuvoje – statybų bumas, tad nenuostabu, kad medienos paklausa yra ypač išaugusi. Medžio ir jo gaminių reikia naujų namų stogams, dailylentėms, grindims, durims, langams – produkciją tiekiame ir smulkiems statybos verslo atstovams", – sako Vytautas Kuprys, "Puumerkki" generalinis direktorius.
Pirmąjį šių metų ketvirtį "Puumerkki" pardavė 12.000 kub. m medienos ir, atsižvelgdama į padėtį rinkoje, tikisi augti.
Žaliavą "Puumerkki" perka ne tik iš ją įsteigusios "Stora Enso Timber", bet ir iš kitų Lietuvos bei užsienio lentpjūvių.

Lietuvoje "Stora Enso" grupei, be "Stora Enso Miško", "Stora Enso Timber", bendrovės "Puumerkki", priklauso pakavimo ir popieriaus bendrovės "Stora Enso Packaging" ir "Papyrus". Grupė veikia daugiau kaip 40 šalių, jos įmonėse dirba per 45.000 darbuotojų. Per metus kompanija pagamina apie 16,4 mln. t popieriaus ir kartono bei 7,7 mln. kub. m pjautinės medienos produkcijos.

a
Šaltinis: "Verslo žinios"
<..Atgal