Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Medienos kainos rudenį pradės kilti

2006-06-27

a

Prognozuojama, kad vis labiau didėjantis medienos poreikis rudenį rudenį padidins jos kainas.
"Kol kas visų medienos rūšių rinka nepastovi, kadangi juntami Ervino padariniai. Tačiau nors ir labai vangiai, popiermedžio poreikis tiek Skandinavijoje, tiek Lenkijoje auga ir rudenį šiek tiek sujudins kainas", - "Verslo žinioms" sakė "Ekomedienos" prekybos direktorius Liudas Tvardauskas.

Po 2005 metų pradžioje per Skandinavijos ir Baltijos šalis praūžusio uragano Ervinas, nusiaubusio miškus, Skandinavijos celiuliozės fabrikai nutraukė popiermedžio importą, o šios produkcijos kainos Lietuvoje, brangstant malkoms, beveik susilygino.
Pasak Lietuvos miškų savininkų asociacijos vadovo Algio Gaižučio, kai skandinavams dideli medienos kiekiai tapo nebereikalingi, Latvijoje susidarė nemažos aukštos kokybės skiedrų atsargos. Biokuro ar drožlių plokščių gamintojams iš Latvijos atsivežti skiedrų nėra brangu, o tai paveikė kainas Lietuvoje.

"Rudenį rinkoje tikrai bus pokyčių. 100 procentų",- tikino A.Gaižutis.
Anot jo, rugsėjo pabaigoje paleidžiamas naujas "Girių bizono" medžio drožlių plokščių fabrikas, kuriam per metus reikės apie 800 tūkst. kietmetrių, liepą Vilniuje pradeda veikti biokuro katilinė, kuriai reikės 110 tūkst. - 120 tūkst. kietmetrių, medienos poreikį didins ir "Klaipėdos mediena".
"Vien šie žaidėjai smarkiai lems paklausą, o paklausa išjudins kainas", - mano asociacijos vadovas.
Malkų kainai kylant, o popiermedžių dėl sumenkusio eksporto smunkant, jau dabar vis daugiau popiermedžių keliauja į krosnį ar smulkinami drožlių plokštėms. Įkandin popiermedžių į smulkintuvus gali keliauti ir geresnė mediena.

"Stambi mediena irgi eis į medžio drožlių plokštes", - įsitikinęs L.Tvardauskas ir primena, kad kirtimų apimtys beveik neauga.
Produkciją iš medienos 2005 metais Lietuvoje gamino beveik 2,5 tūkst. įvairaus dydžio įmonių, ir jų kasmet daugėja, kadangi medienos produkciją gaminanti pramonė jau kelintus metus auga sparčiau negu visa kita.

a
Šaltinis: Verslo Žinios
<..Atgal