Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Baltarusijoje gali būti nacionalizuoti miškų ūkiai ir lentpjūvės

2006-07-27

a

Vėliausiai kitą savaitę bus aišku, kas bus nacionalizuota Baltarusijos medienos pramonėje. Kol kas kalbama apie miškų ūkius ir lentpjūves. Medienos versle interesų turintys lietuviai sunerimę laukia galutinių sprendimų.
Vidmantas Verbickas, Lietuvos ambasados Baltarusijoje pirmasis sekretorius, patvirtina, kad šalies prezidento Aleksandro Lukašenkos nurodymu Vyriausybė turi parengti nutarimą dėl anksčiau privatizuotų miškų ūkio bendrovių, lentpjūvių nacionalizavimo. Pono Lukašenkos nuomone, šie veikia neefektyviai.
Kol kas nekalbama apie medienos perdirbimo įmonių nacionalizavimą, netgi atvirkščiai – svarstoma galimybė privačiam, užsienio kapitalui leisti daugiau investuoti medienos perdirbimo pramonėje.
Ambasados pirmasis sekretorius sako, kad šiomis dienomis, vėliausiai – kitos savaitės pradžioje turėtų galutinai paaiškėti, kokie pakeitimai bus Baltarusijos medienos versle.
Ar yra lietuviško kapitalo baltarusiškuose miškų ūkiuose, lentpjūvėse, nėra žinoma. Anot p. Verbicko, poroje medienos perdirbimu užsiimančių įmonių yra dalis lietuviško kapitalo.
Jei taip įvyks...
Baltarusijoje plėtros galimybių besižvalganti UAB "Vakarų medienos grupė" (VMG) laukia, kokiais konkrečiais sprendimais virs kaimyninės šalies prezidento nurodymas Vyriausybei.
Sigitas Paulauskas, VMG valdybos pirmininkas, sako, jog dabar atliekama galimybių studija dėl investicijų.
Verslininkas kalba, kad jei bus precedentas dėl privačių medienos perdirbimo įmonių nacionalizavimo, "vargu ar kas ten kur dar investuos".
"Jei taip įvyks, tai ir bet kokias studijas nutrauksim", – dėsto p. Paulauskas.
Būtų sunkiau
Irena Vitkevičienė, UAB "Pajūrio mediena" (PM) laikinoji generalinė direktorė, kalba, jog nacionalizavimo atveju Baltarusijoje gali būti sudėtingiau nusipirkti medienos. Baiminamasi, kad ilgiau užtruktų įvairūs derinimai.
"Jei perki tiesiai iš gamintojo, tai daug paprasčiau kontroliuoti ir kokybę, ir kiekius, suderinti laiką", – aiškina p. Vitkevičienė.
Baltarusiška mediena lietuviams itin svarbu – vietinės žaliavos trūksta.
"Dabar toks laikas – kai žaliavų stinga. Ir šitą reikalą reikia greitai spręsti, kitaip įmonės bus priverstos sustoti", – nuogąstauja laikinoji PM vadovė ir priduria, kad vis dėlto pirmiausia reikia sulaukti Baltarusijos prezidento parašo po nutarimu nacionalizuoti – "nereikia skubėti ir užbėgti įvykiams už akių".
Šiemet per penkis mėnesius Lietuva iš Baltarusijos importavo medienos maždaug už 50 mln. Lt (pernai per tą patį laiką – už 66 mln. Lt). Lietuviškos medienos eksportas į kaimyninę šalį šiemet per penkis mėnesius siekė 1 mln. Lt, pernai – 2 mln. Lt.

a
Šaltinis: Verslo Žinios
<..Atgal