Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Danų kompanija atsisuks ir į lietuvius

2007-02-20

a

Netoli Palangos atidaryta gamykla, kurią įkūrė danų UAB „Labrusta“. Čia pagaminta produkcija – segmentiniai namai ir mediniai langai bei lauko durys – daugiausia eksportuojama į Skandinaviją, tačiau ateityje pusę jos planuojama parduoti Lietuvoje. Steigti įmonę Lietuvoje danus paskatino tai, kad Danijoje trūksta darbuotojų, jiems reikia mokėti didelius atlyginimus.

Nilsas Melchiorsenas (Niels Melchiorsen), UAB „Labrusta“ generalinis direktorius ir bendraturtis, teigia, kad Danijoje trūksta medžiagų, be to, jos brangiai kainuoja, todėl retas užsiima namų gamyba. Tačiau Skandinavijoje yra didžiulė segmentinių namų paklausa, ten jie brangūs, o vietiniai verslininkai šios rinkos neužpildo.
Gamykla danams kainavo 10 mln. Lt, tačiau investicijos dar nebaigtos – šalia jau rengiamasi statyti sandėlį – džiovyklą.
„Beje, Lietuva buvo patraukli ne tik dėl mažesnių gamybos išlaidų, bet ir dėl vidaus rinkos perspektyvų bei panašaus žmonių mentaliteto. Pati gamyba Lietuvoje kol kas dar pigesnė, tačiau sparčiai vejasi Daniją“, – teigia p. Melchiorsenas.
Nors šiuo metu 95% pagamintų segmentinių namų „Labrusta“ eksportuoja, tačiau ateityje planuoja 50% produkcijos parduoti Lietuvoje. Šiuo metu eksportas nukreiptas į Daniją, nedidelė dalis – į Švediją, segmentiniais namais domisi ir norvegai.
2006 m. įmonė pagamino 60 segmentinių namų, dabar planuoja kasmet pagaminti po 150.

Lemia ne kaina
„Mūsų tikslas – laiku ir pagal skandinavų kokybės reikalavimus pastatyti namą ar pagaminti langą. Neseniai Danijoje buvo pakeisti namo izoliacijai keliami reikalavimai, todėl ir „Labrustai“ teko padidinti izoliacijos storį. Mes nesiekiame kiekybinio pranašumo, mūsų pranašumas – kokybė ir greita statyba“, – teigia p. Melchiorsenas.
Pasak jo, segmentinių namų kaina neturėtų gąsdinti ir lietuvių – pastatyto namo kvadratinis metras be vidaus apdailos kainuoja 1.200–1.500 Lt.
Danų bendrovės pagamintas maždaug 100 m2 namas pastatomas ir įrengiamas per 2–3 mėn. atsižvelgiant į pasirinkto projekto dydį, sudėtingumą ir apdailą.
Skandinavijos rinkoje, anot p. Melchiorseno, klientams kaina nėra lemiamas veiksnys – ypač svarbu greitai ir sutartu laiku pastatyti namą, tam neaukojant jo kokybės. Ten neįprasta būsto laukti metus ar ilgiau. „Labrustos“ vadovai tikisi, kad šis jų pranašumas patiks ir lietuviams.
Įmonėje dirba 35 žmonės, jie dažnai siunčiami į Daniją surinkti pagamintų namų.
„Labrusta“ taip pat gamina medinius langus bei medines lauko duris. 80% šių gaminių eksportuojama į Daniją. Kompiuteriu valdomais įrenginiais langai daromi pagal individualius pageidavimus milimetro tikslumu.

a
Šaltinis: Verslo žinios
<..Atgal