Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Standartais naikins broko šešėlį

2007-03-14

a

Nors rąstinių namų gamintojai nebesiskundžia, kad Lietuvoje trūksta užsakymų, tačiau neslepia, jog kai kurios įmonės nesibaido broko. Tikimasi, kad įdiegti rąstinių pastatų gamybos ir surinkimo standartai ne tik garantuos statinių kokybę, bet padės išvengti ne vieno ginčo su klientu.

Padidėjusi rąstinių namų paklausa skatina šio verslo imtis ne vieną naujoką.
„Rąstinius namus gamina per 100 įmonių, o kur dar dirbantys pagal verslo liudijimą, jau nekalbant apie vadinamuosius „garažininkus“. Todėl natūralu, kad neretai pasitaiko ir nekokybiškų pastatų, didžiausia jų bėda – atsiradę tarpai tarp rąstų“, – pasakoja Darius Jokubauskas, Rąstinių namų gamintojų asociacijos (RNGA) direktorius.
Tai, anot jo, ne tik sukelia vargų naujakuriams, bet ir meta šešėlį ant visų gamintojų.
„Rąstinių pastatų gamybos ir surinkimo standartai turėtų gerokai pataisyti požiūrį į šiuos namus, nes užtikrins jų kokybę“, – teigia p. Jokubauskas.

Apmaudo nenutylės
Standartai buvo patvirtinti praėjusių metų pabaigoje. Juos jau įsidiegė 16 įmonių, priklausančių RNGA.
„Laimi ne tik pirkėjas, bet ir gamintojas. Dažnai klientai mano apie rąstinius namus išmanantys viską, nors neretam trūksta elementariausių žinių. Todėl kyla nereikalingų ginčų, pavyzdžiui, dėl rąste atsiradusio įtrūkimo. Bet juk tai yra normalus reiškinys. Įmonė, dirbanti pagal standartus, su jais supažinins ir klientą.
Taip bus išvengta nepagrįstų kaltinimų“, – tikisi p. Jokubauskas.
Standartus atitinkančių namų pirkėjai bus garantuoti, kad pastatas sės tolygiai, neatsiras plyšių tarp rąstų, šie nepamėlynuos nuo įsimetusio puvėsio. Bus garantuojama ir numatyta šilumos varža.
„Logiška, kad tokių namų kaina gal bus kiek didesnė, bet juk klientas nusipirks kokybę, o ne rūpesčius ir nepatogumus“, – aiškina RNGA vadovas.
Eugenijus Galvanauskas, Rokiškio UAB „Skado medis“ direktorius, neabejoja, kad standartai padės suvienodinti konkurencijos sąlygas.
„Juk ne paslaptis, kad atsiranda vienadienių gamintojų, kurie namą pastato bet kaip, o kartais net apmulkina klientą. Standartai bus kokybės kriterijus, nes anksčiau net nebuvo pagal ką ją matuoti“, – aiškina p. Galvanauskas.
Nors standartai nėra privalomi, tačiau, anot rokiškėno, jie stiprins įmonės patikimumą.
„Bet tai nereiškia, kad jų neįsidiegusi įmonė gamina nekokybiškus namus. Todėl klientams, apsiprendusiems įsigyti tokį pirkinį, siūlyčiau pirmiausia susirinkti kuo daugiau informacijos apie gamintoją. Juk namas – tai ne politieleninis maišelis, kurį gauni parduotuvėje už keliolika centų“, – pataria verslininkas.
Jei įmonė netaiko standartų, apie jos gaminių kokybę galima sužinoti apžiūrėjus anksčiau pastatytus namus.
„Paskutiniais metais jau ir Lietuvos pirkėjai atrado rąstinius namus, taigi kiekvienas gamintojas būsimam klientui gali nurodyti, kur stovi jo statytas būstas. Jei tai buvo atlikta nekokybiškai, gyventojai savo apmaudo tikrai nenutylės, o tai – jau rimtas signalas“, – išeitį, kaip neapsigauti, siūlo p. Galvanauskas.

a
Šaltinis: Verslo žinios
<..Atgal