Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 25 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Mediena atpigo, brangimo nematyti

2008-04-21

Generalinės miškų urėdijos duomenimis, valstybinių miškų apvaliosios medienos kainos nuo šių metų II ketv. pradžios sumažėjo apie 15%. Privačių miško savininkų asociacijos vadovas taip pat tvirtina, kad kainos nuolat krenta ir dar laukiamas jų mažėjimas, kai į rinką plūstels miškuose sukaupta mediena.
Gintaras Visalga, generalinio miškų urėdo pavaduotojas, nurodo, kad pasibaigus I ketv. buvo patikslintos medienos kainas, jos vidutiniškai smuktelėjo apie 15%. Labiausiai – apie 40% (40–50 Lt ) atpigo pjautiniai spygliuočių rąstai, popiermedžiai, o plokščių medienos, malkų, kurios naudojamos kaip kuras, kainos nepakito, kadangi jų paklausa nemažėja.
"Sumažėjusi statybų apyvarta turėjo įtakos pjautinųjų rąstų kainų kritimui, popiermedžiai susiję su užsienio rinkomis, kurios apsirūpinusios žaliava", – dėsto p. Visalga.
VŽ (2008 02 12) rašė, kad jaučiamas popiermedžių, pjautinių eglinių rąstų prekybos sąstingis – dėl aukštų kainų nevykdomi sutartiniai pirkimo įsipareigojimai.
Šiuo metu, anot p. Visalgos, pagyvėjo visų kategorijų medienos prekyba, tikriausiai ją išjudino kritusios kainos.
Tačiau Rytis Kuliešis, Privačių miško savininkų asociacijos direktorius, tvirtina, kad prekyba privačiuose miškuose merdi.
"Kainos nuo metų pradžios tolygiai krito, pavyzdžiui, popiermedžiai atpigo apie 70 Lt, šiuo metu kainuoja 140 Lt/m3. Laukiama dar didesnio kainų kritimo, nes dėl nepalankaus miškininkams oro miškuose yra sukaupti dideli medienos kiekiai, vėliau jie plūstels į rinką. Tačiau pagrindinė problema ne kaina, o tai, kad prekyba sustojusi", – teigia jis ir priduria, kad į Europą nemažai yra privežta medienos iš Šiaurės Amerikos, rinkos perpildytos, be to, stoja statybos, ir visa tai atsilieps medienos pramonei.

Tobulina taisykles
Premjeras sudarė darbo grupę ir jai pavedė išnagrinėti teisės aktus, reglamentuojančius apvaliosios medienos ženklinimą bei apskaitą, prekybą valstybinių miškų apvaliąja mediena, ir iki gegužės 26 d. pateikti pasiūlymus, kaip šiuos teisės aktus patobulinti. 
Karštas diskusijas kelia naujos valstybinių miškų apvaliosios medienos prekybos taisyklės.
Robertas Ašmonas, „UPM Kymmene Forest AS“ Lietuvos filialo direktorius, Medienos perdirbėjų asociacijos direktorius, sako, kad aiškėja dvi pozicijos: asociacija "Lietuvos mediena" (LM) siekia, kad būtų sudarytos jai išskirtinės sąlygos įsigyjant medieną, o miškininkai, medienos prekybininkai stengiasi įrodyti, kad turi būti visiems vienodo sąlygos perkant žaliavas, neribojama konkurencija.
VŽ (2008 02 06) rašė, kad Sigitas Paulauskas, LM prezidentas, Vakarų medienos grupės valdybos pirmininkas, laikosi kitokios nuomonės, jis įsitikinęs, kad turėtų būti suteikiama pirmenybė iš valstybinių miškų apsirūpinti mediena vietos įmonėms ir ją pirkti rinkos kaina.

 

Informacijos šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal