Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 25 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Apvalioji mediena iš savo miško kvepia individualia veikla

2008-05-23

Prekyba apvaliąja mediena iš savo miško taip pat gali būti pripažįstama individualia veikla. Sprendžiant, ar gyventojo apvaliosios medienos pardavimo veikla gali būti pripažinta individualia veikla, pirmiausia būtina nustatyti miško įsigijimo būdą, pažymi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Tais atvejais, kai gyventojas mišką paveldėjo, gavo dovanų ar jis gyventojui buvo grąžintas pagal Lietuvos piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą, laikoma, kad turto įsigijimo būdas nėra siejamas su ekonominės naudos siekimu.

Yra išimčių

Tai reiškia, kad pajamos, gautos iš tokiu būdu įgyto miško, nukirstos medienos pardavimo ar kitokio nuosavybės teisės perleidimo, apmokestinamos taikant ne individualios veiklos turto pardavimo pajamoms nustatytas apmokestinimo taisykles.

VMI atkreipia dėmesį į tai, kad tais atvejais, kai miškas įsigyjamas nusipirkus teisę atkurti nuosavybės teises į jį, ar miškas buvo pirktas, tai jo įsigijimas yra siejamas su ekonominės naudos siekimu.

Apvaliosios medienos, gautos iškirtus tokiu būdu įsigytą mišką, pardavimas, kai už tokias pajamas ar jų dalį vėl įsigyjama miško, gali būti pripažintas individualia veikla. Svarbu, ar miško sklypai perkami ir mediena parduodama tęstinį laikotarpį. Reikia įvertinti ekonominės naudos siekimą, tęstinumą ir nuolatinumą.

VMI taip pat pažymi, jog apvaliosios medienos, gautos vykdant teisės aktų, reglamentuojančių miško priežiūrą ir tvarkymą, reikalavimus (kai atliekami privalomi kirtimai pagal šiuos teisės aktus), pardavimas ar kitoks perleidimas nėra laikomas individualia veikla, o gautos pajamos apmokestinamos kaip kito turto pardavimo pajamos.

 

Informacijos šaltinis: "Verlo žinios"

<..Atgal