Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Medinių namų gamintojai vienijasi

2008-06-03

Rąstinių namų gamintojų asociacija (RNGA), vienijanti daugiau nei 30 rąstinių namų gamintojų,  plečia savo veiklą. Nuo šiol ji atstovaus ne tik rąstinių, bet ir skydinių, karkasinių ir kitų tipų medinių namų gamintojus. Visus medinių namų gamintojus jungia panašios verslo salygos ir problemos, tai medienos žaliava, gamybos technologijos, standartizacija, užsienio rinkos.

RNGA duomenimis, Lietuvoje veikia apie 100 skydinių ir karkasinių namų gamybos ir statybos įmonių. Didžioji jų dalis (apie 70 %) gamina skydinius namus.

Tiek skydiniai, tiek karkasiniai namai yra iš medinio karkaso su apšiltinimo medžiaga viduje. Skydiniai namai surenkami iš gamykloje pagamintų skydų, o karkasiniai namai statomi iš karto statybos aikštelėje. Skydinių ir karkasinių namų statybos technologija įsitvirtino dėl paprasto ir greito statybos būdo bei ekologiškumo.

Pasak asociacijos direktoriaus Dariaus Jokubausko, Lietuvos medinių namų pramonė turi geras perspektyvas. Europos šalyse jau seniai yra susiformavęs teigiamas požiūris į medinius karkasinius ir skydinius namus, o jų paklausa nuolat auga. Geros kokybės surenkami skydiniai namai techniniais parametrais nenusileidžia plytiniams ar iš blokelių statytiems namams, o jų statyba yra greitesnė ir pigesnė. Jie yra labai populiarūs Vakarų Europos šalyse ir JAV, kur užima 15-20 % rinkos ir šiuo metu jų dalis rinkoje sparčiai auga.

Skydinių ir karkasinių namų gamintojai didžiąją dalį produkcijos eksportuoja. Tačiau jau dabar pastebimos tendencijos, kad vis daugiau šių namų statoma ir mūsų šalyje. 

 „Brangstant energijos ištekliams ir statybų kainoms, prognozuojama, kad per artimiausius 2-3 metus skydinių ir karkasinių namų gamybos dalis Lietuvoje didės iki 20 proc. Tai sudarys rimtą konkurenciją tradiciniams statybos būdams ir turėtų išjudinti apmirusią  individualiųjų namų statybos rinką“,- tvirtina RNGA direktorius.

 

Informacijos šaltinis: "RNGA"

<..Atgal