Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Bankrotai įsisuko į medienos rinką

2008-06-11

Plungės medienos apdirbimo ir baldų gamybos AB „Minija“ iškelta bankroto byla. Viena iš tokio likimo priežasčių įvardijama padėtis rinkoje, tačiau kalbama ir apie įmonės neūkiškumą. Pernai veiklą nutraukė viena didžiausių medienos perdirbimo įmonių „Pajūrio mediena“, padėtis medienos rinkoje sustabdyti gamybą privertė UAB „Girių bizonas“.
"Man dabar kalbėti yra neetiška. Daug kas turėjo įtakos tokiam įmonės likimui. Bus tų bankrotų Lietuvoje ir daugiau", – plačiau komentuoti bankroto priežasčių nenori Algis Papendikas, buvęs AB "Minija" direktorius.
Didžiąją dalį žaliavos pirkusi Lietuvoje, apie 80–90% produkcijos eksportavusi daugiausia į Švediją, Didžiąją Britaniją, Suomiją, šiandien AB "Minija" yra tvarkoma teismo nutarimu patvirtintų kreditorių. Likusi produkcija išparduodama, atleisti visi 130 darbuotojų.
Įmonės akcijos priklauso fiziniams asmenims – lygiai prieš metus pagrindinį "Minijos" akcijų paketą pardavė investicijų bendrovė "Invalda".
Teigiama, kad "Minijos" bankrotą lėmė medienos kainų augimas, didelė konkurencija tarp medžio apdirbimo įmonių. Tokiais atvejais mažesnėms įmonėms yra lengviau būti lankstesnėms, greičiau persiorientuoti.
"Kai gamybos sąnaudos auga, o pinigai už produkciją grįžta tik po kurio laiko, yra sudėtinga sureguliuoti pinigų srautus", – aiškina Rita Valkiūnienė, įmonės bankrotą administruojančios UAB "Bankrotera" direktorė. Pasak jos, įmonę slėgė ir ilgalaikės gaminių pardavimo sutartys – žaliavos brango, tačiau pakeisti sutartis su produkcijos pirkėjais užsienyje buvo sudėtinga.
Ne tik rinka
Kelių dešimtmečių istoriją turinti įmonė užima 8 ha teritoriją, joje stūkso daugiausia seni pastatai. Kaip stambi rajono įmonė "Minija" priklausė Plungės pramonininkų sąjungai.
"Tai buvo viena iš stambesnių įmonių, bet padėties joje aš nežinau. Čia gali būti visokių niuansų, bet manau, kad bankrotų tik daugės. Turint galvoje aukštas medienos kainas Lietuvoje, atleisti žmonės toje pačioje srityje sunkiai ras darbo, daugės bedarbių. Neteisybė, kai sakoma, kad švelniai nutūpsime dėl pasaulinės ekonomikos krizės – skaudžios pasekmės jau ateina", – teigia Jonas Bačinskas, Plungės pramonininkų asociacijos prezidentas.
"Ši įmonė mūsų asociacijai nepriklausė, tačiau, kiek žinau, problemos juos jau seniai slėgė. Nemanau, kad derėtų šį atvejį "pritempti" prie esamos padėties medienos rinkoje. Panašia veikla užsiimančios įmonės susirado ryšių užsienyje, persiorientavo ir puikiausiai dirba", – sako Raimundas Beinortas, Lietuvos medienos pramonės įmonių asociacijos "Lietuvos mediena" direktorius.
Netrukus bus pardavinėjamas "Minijos" turtas ir pagal eiliškumą atsiskaitoma su kreditoriais.

 

Informacijos šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal