Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Atsigauna šalies medienos rinka

2005-09-30

a
a

Ilgiau nei pusmetį riedėjusios žemyn medienos kainos ėmė palaipsniui didėti. Prognozuojama, kad šios gamybos žaliavos paklausa Europoje brangins ją ir toliau, bet produkcijos kainoms įsibėgėti neleidžia ilgalaikės sutartys ir konkurencija.

Pasak Andriaus Bajorūno, vienos stambiausių medienos prekybos UAB „Ekomediena“, direktoriaus, medienos rinka atgyja, kainos kopia aukštyn, nes paklausa didėja, brangsta degalai, darbo jėga.
"Vasaros pabaigoje buvo pasiektas slenkstis. Aukščiausios kokybės statybinė mediena – eglės rąstai – kainavo vos 160 Lt/m³. Tačiau rinka jau stiebiasi“, – teigia verslininkas ir tikisi, kad 180-190 Lt/m³ – dar ne riba ir kainos toliau didės. Pernai žiemą už rąstus mokėta apie 210 Lt/m³.

"Ekomedienos" vadovas skaičiuoja, kad per mėnesį užsakovai pagausino atlygį už produkciją maždaug 15%, per spalį kainos, prognozuoja p. Bajorūnas, turėtų ūgtelti dar bent 10%. Kol kas stabilios pjautinės medienos kainos, anot jo, ims stiebtis spalį.
Specialistas prognozuoja, kad kiek vėliau kainų kilimo neišvengs ir medienos produkcijos gamintojai. Teoriškai, anot jo, iki lapkričio pjautinė mediena turėtų pabrangti maždaug penktadaliu.

Varžo sutartys
Kretingos rajone įvairius medienos gaminius, namų fasadų apdailas gaminančios UAB "Vudva" vadovas Edmundas Valantiejus tikina, kad kainų šuolį gamintojai jau pajuto, tačiau patys branginti produkcijos "nelabai gali, nes yra ilgalaikės sutartys".
Verslininkas tikina, kad pabrangus rąstams konkuruoti sunkiau bus smulkiesiems.

"Atpigus medienai vėl padaugėjo mažų lentpjūvių. Nežinia, ar ilgai jos išsilaikys", – rinkos svyravimus lydinčias tendencijas komentuoja p. Valantiejus.
Šiurkštaus ir obliuoto paviršiaus namų fasadų apdailas Norvegijai gaminantys kretingiškiai tikisi ne menkesnio pelno, net ir žaliavai brangstant. Netrukus bus paleisti, anot direktoriaus, papildomi įrengimai, padėsiantys pagaminti daugiau ir greičiau.
"Retas gamintojas ryžtųsi didinti kainas, kai konkurentai nesnaudžia. Visi bando kažkaip patys išlaviruoti", – sako p. Valantiejus.

Lentpjūvės vėl ūžia
Ponas Bajorūnas tvirtina, kad lentpjūvėse darbo daugėja, nors vasarą verslas buvo visiškai praradęs gyvastį.
„Nuo kovo kainos tik mažėjo, birželį prasidėjo depresija, trukusi tris mėnesius, nors ankstyvą pavasarį visi dar buvo kupini geriausių vilčių“, – pasakoja uostamiesčio verslininkas ir priduria, kad dėl menko uždarbio medienos prekybos apimtys buvo sumažintos perpus.
Jam pritaria Dominykas Vizbaras, G.Kaminsko firmos komercijos vadovas. Per Baltijos šalis ir Skandinaviją šiemet sausį praūžęs uraganas "Ervinas", anot jo, pakoregavo daugelio lentpjūvių planus, nes pagrindiniai užsakovai ėmė mažinti kainas.

Rizika nepasiteisino
Verslininkas primena, kad pietinės Švedijos miškų, kuriuose buvo išvartyti didžiuliai plotai eglynų ir pušynų, savininkai yra vieni svarbiausių žaliavos tiekėjų Anglijos, Olandijos, Belgijos gamintojams.
„Šios rinkos buvo užverstos pigia švediška mediena, todėl neliko galimybių uždirbti, kiek buvo tikėtasi“, – aiškina p. Vizbaras.
Kai kurie medienos eksportuotojai, anot jo, tikėjosi uždirbti daugiau gabendami medienos į JAV, tačiau kol kroviniai plaukė, atsitiesė Anglijos rinka.
"Pernelyg daug europiečių bandė Amerikoje ieškoti laimės, be to, statybų apimtys nebuvo tokios milžiniškos kaip prognozuota", – padėtį apibūdina p. Vizbaras ir priduria, kad vidurvasarį eglės rąstų kainos Anglijoje buvo apie 30% didesnės negu JAV.

a

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal