Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. gegužės 4 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Eksportui - tik kokybiška mediena

2005-08-01

a
a

Vilniaus medienos tiekimo UAB "Stora Enso Miškas" subūrė pirmąją privačių miško savininkų grupę, siekiančią sertifikuoti savo miškus. Sertifikuotos medienos poreikiui didėjant, savo miško valdas sertifikuos visi savininkai, norintys eksportuoti mišką.

"Sertifikuotos medienos poreikis pasaulyje auga. Jau dabar kai kurios Europos valstybės – pavyzdžiui, Didžioji Britanija, Olandija, Danija – teikia pirmenybę sertifikuotai medienai. Ir Lietuvoje privataus miško savininkai ima suvokti atsakingo verslo ir aplinkosaugos svarbą, juo labiau kad sertifikavimas atveria naujų galimybių dirbti su naujomis rinkomis",– aiškina Audrius Mikalauskas "Stora Enso Miškas" generalinis direktorius.
Sertifikatai suteikiami tinkamai tvarkomiems ir aplinkosaugos standartus atitinkantiems miškams. Šiuo metu pasaulyje labiausiai paplitęs yra Miškų sertifikavimo tarybos (FSC) standartas. Lietuvoje sertifikatus kol kas turi tik valstybiniai miškai. Pirmieji privatūs miškai bus baigti sertifikuoti rugpjūtį.

Nauda gamtai
"Nuosavo miško sertifikavimas, įsipareigojimas laikytis gamtai naudingų taisyklių pirmiausia yra moralinis žingsnis, pavyzdys kitiems ūkininkams ir rūpestis ateities kartomis, – sakė Virginijus Gustas, šeimyniniu miškininkystės verslu užsiimantis jau dešimtmetį. –Nuo pat veiklos pradžios savo šeimos miške siekiau ūkininkauti pagal aplinkosaugos reikalavimus, todėl sertifikatas tiesiog įtvirtins mano deklaruojamą poziciją".
Miško produkcijos pirkėjams sertifikatas yra garantas, kad žaliava pristatoma iš tinkamai tvarkomo miško.

"Pastaruoju metu socialine atsakomybe rūpinasi vis daugiau medienos perdirbimo įmonių ir pasaulyje, ir Lietuvoje. Joms svarbu, kad naudojama mediena būtų pristatyta iš aplinkosaugos ir kitų nustatytų kriterijų besilaikančių tiekėjų miško",– aiškina "Stora Enso Miško" vadovas.
"Stora Enso" grupės gamyklose sertifikuotos medienos naudojama vis daugiau – nuo 33% 2001 m. iki 48% 2004 metais.
"Tai geri rodikliai, mat pasaulyje šiuo metu tėra sertifikuoti tik 5% visų miškų",– sako p. Mikalauskas.
Valstybinės miškotvarkos tarnybos duomenimis, 2005 m. liepos 1 d. Lietuvoje buvo beveik 240.000 miško savininkų, kurie valdo apie trečdalį visų Lietuvos miškų. Didžioji dauguma jų turi smulkias – iki 5 ha – valdas. Numatoma, kad, pasibaigus žemės reformai, privatūs miškai Lietuvoje sudarys apie pusę viso šalies miškų ploto.

Pono Mikalausko teigimu, sertifikavimas grupėmis yra priimtiniausias sprendimas smulkiesiems miško savininkams.
"Lietuvos medienos pramonė yra labai priklausoma nuo eksporto. Medienos pirkėjai yra suinteresuoti gauti ne tik gerą produktą – jiems labai svarbu, kad žaliava būtų tiekiama iš tinkamai tvarkomo miško. Miškų sertifikatas yra patvirtinimas, kad miškas tvarkomas pagal ekonominius, socialinius ir gamtosaugos reikalavimus", – teigia Darius Stončius, Lietuvos gamtos fondo projektų vadovas.

a

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal