Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Naujos prievolės nekilnojamojo turto savininkams

2005-06-17

a
a

Visų parduodamų ir būsimų nuo 2006 m. statomų namų savininkai privalės turėti energetinio naudingumo sertifikatą. Šį dokumentą privalės turėti norintys parduoti ar išnuomoti pastatą piliečiai.

"Įstatymas bus skirtas pastatų savininkams. Taigi, daugiabučiame gyvenantis pilietis neprivalės rūpintis sertifikatu, kadangi teisinis projektas kuriamas tik pastatų savininkams",- aiškina naująją tvarką Valius Serbenta, Vš.Į Būsto konsultacijų agentūros (BKA) direktorius.
Pasak jo, neketinantys parduoti savo namo piliečiai taip pat gali būti ramūs, pastato energetinio sertifikato prireiks tik parduodant ar nuomojant pastatą.

Energetinio naudingumo auditas nebus atliekamas išskirtinės architektūrinės ar istorinės vertės pastatuose taip pat maldos namuose, laikinuose pastatuose bei ne didesnio nei 50 m2 ploto statiniuose, negyvenamuose žemės ūkio paskirties pastatuose.

"Tokią direktyvą ES parengė atsižvelgdama į Kioto protokolą, kuriame teigiama, jog jį pasirašiusios šalys privalo dėti pastangas kovojant su planetos klimato globaliniu atšilimu. Aišku, naudos iš šio dokumento turės ir nekilnojamojo turto pirkėjas, radęs papildomos techninės informacijos apie pastatą",- sako p. Serbenta.

Pastatų vertinimu, pasak BKA direktoriaus užsiims privačios įmonės, kurias atestuos Aplinkos bei Ūkio ministerijos.
"Kol kas dar negaliu pasakyti, kiek kainuos jų paslaugos. Aš taip pat nežinau, ar paslaugų tarifus nustatys ministerijos, ar - rinka. Manoma, kad vertinimo paslaugos gali kainuoti ir 500 Lt, ir 700 Lt Kol kas mūsų įmonė eksperimento būdu įvertino 50 pastatų",- sako p. Serbenta.

Pusė šių įvertintų namų buvo statyti 1981-1992 m., kiti - iki 1980 m. Daugelis namų iš dalies buvo modernizuoti keičiant langus, duris, šlitinant.
Pagal namo energetines savybes jis bus priskiriamas kategorijoms nuo A (geriausia) iki F (pačios blogiausios). Sertifikatas galios ne ilgiau kaip dešimt metų, o minimalūs energetiniai reikalavimai atnaujinami kas penkerius metus.

Minimalius ES energetinius reikalavimus, kuriais bus remiamasi dokumente, turi nustatyti pačios valstybės narės. Lietuvoje tuo tikslu dar tik rengiamas reglamentas. Tačiau daugelis naujai statomų namų juos atitinka pagal dabar statyboms taikomus izoliacijos, vėdinimo, šildymo sistemų reikalavimus. Pasak p. Serbentos, jeigu naujai pastatytas namas neatitinka naujųjų reikalavimų, vadinasi kalti dėl to greičiausiai nekokybiškai atlikę darbą statybininkai, o ne - naujos statybos medžiagos.

a

Šaltinis: asa.lt

<..Atgal