Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 29 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

VMI statybininkams pasiūlė bendradarbiauti

2005-06-03

a
a

Gegužės 23 d.  vykusiame Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) visuotiniame akcininkų susirinkime Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos (VMI) viršininkė Violeta Latvienė pasiūlė LSA pasirašyti bendradarbiavimo memorandumą su VMI ir sudaryti bendrą darbo grupę, siekiant spręsti mokesčių administravimo problemas statybų versle.

Kaip teigė V. Latvienė, dažnai abejonių kelia statybos įmonėse naudojamos didelės rangovų grandinės statybos darbams atlikti ir joje nustatomi PVM grobstymo ir sukčiavimo atvejai, žemės sklypų įsigijimo faktai, ekonomine logika nepagrindžiami sandoriai bei kitos aplinkybės.
"Tai trukdo sąžiningų įmonių veiklai - pažeidžia lygias konkurencijos sąlygas. Todėl svarbu, kad pažeidėjų netoleruotų sąžiningi verslo atstovai", - pažymėjo V. Latvienė. Tais atvejais, kai įmonė nenori pripažinti akivaizdžių prieštaravimų realiai rinkos situacijai, VMI pradeda išsamiau tirti ir stebėti įmonės veiklą.

VMI vadovė įsitikinusi, jog siekiant apsaugoti sąžiningų verslo dalyvių teises bei efektyviai išaiškinti mokesčių įstatymų pažeidimus, būtina tobulinti statybos techninius reglamentus ir kitus statybos dalyvių teises ir pareigas reguliuojančius teisės aktus. Dėl to VMI jau kreipėsi su siūlymu į Aplinkos ministeriją ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos.

V. Latvienė paragino verslininkus naudotis VMI interneto svetainėje skelbiamais rizikingų įmonių sąrašais, kuriuose galima vykdyti paiešką pagal įmonės kodą. "Siekiant išvengti neteisėtų sandorių su abejonių keliančiu partneriu, pirmiausia būtina išnaudoti visas viešai prieinamas įmonių patikimumo vertinimo duomenų bazes", - sakė VMI viršininkė.
Statistikos departamento duomenimis, statybos sektorius buvo viena sparčiausiai augusių šakų 2003 ir 2004 metais - pridėtinė jo vertė 2003 m. augo 22 proc., 2004 m. - 10 proc.

VMI duomenimis, 2004 metais iš statybos ekonominės veiklos į šalies Nacionalinį biudžetą, administruojamą VMI, buvo gauta daugiau nei 515 mln. litų mokesčių.
VMI atstovai nuolatos dalyvauja susitikimuose su verslo atstovais. Šiais metais jie susitiko su Viešbučių ir restoranų asociacija, Vaisių ir daržovių prekybos įmonių asociacija, gegužės mėnesį - su Varėnos rajono verslininkais, priklausantiems Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijai, bei Plungės rajono pramonininkų asociacija.

Kai kuriuose šalies rajonuose kuriamos bendros verslininkų, VMI, muitinės ir kitų šalies institucijų atstovų Tarybos. Tokia Taryba jau antrus metus sėkmingai veikia Šiaulių apskrityje, o šiais metais numatoma įsteigti Telšių apskrityje.

a

Šaltinis: BNS

<..Atgal