Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Lietuviška mediena kelia kainas Britanijoje

2005-04-20

a
a

Didžiojoje Britanijoje brangsta mediena dėl jos importo iš Baltijos šalių, tad vis daugiau verslininkų imasi šios veiklos.

Lietuvos medienos eksportuotojai negalėjo patvirtinti šios informacijos, tačiau tikisi, kad kainos šioje rinkoje didės nuo gegužės.
Mestis į medienos pramonę Didžiojoje Britanijoje vėl madinga, mat šio sektoriaus bendrovės skelbia apie pabrangusią medieną, kuri pastarąjį dešimtmetį šioje šalyje buvo gana pigi.

"Times Online" tvirtina, kad pastaruoju metu mediena Didžiojoje Britanijoje brango labiausiai dėl kokybiškesnės medienos importo iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.
Timas Kirkas (Tim Kirk), vienos iš didžiausių Didžiosios Britanijos medienos prekybos ir miško ruošos bendrovės "Tilhill" konsultantas, "Times Online" sakė: "Medienos kainos mažėjo nuo 22 GBP/m3 (110 Lt) 1996 m. iki 11 GBP/m3 (55 Lt) 2004-aisiais. Tačiau rinka vėl įgijo pagreitį, matyti, kad mediena ir toliau brangs. Neseniai medienos kaina pakilo iki 13 GBP/ m3 (65 Lt)."
Ponas Kirkas pabrėžia, kad esant palankioms aplinkybėms miškas šioje šalyje taip pat brangs.

Tokiais teiginiais kiek stebisi Lietuvos medienos eksportuotojai į Didžiają Britaniją ir JAV.
Aleksandras Suško, UAB "Pajūrio mediena" komercijos direktorius, sako, kad, jo duomenimis, kainos Britanijoje šiek tiek mažėja. "Tačiau mes kainų augimo laukiame nuo gegužės, o rudeniop jos vėl turėtų mažėti."
VŽ ne kartą rašė, kad sumaištį Baltijos šalių ir visos Šiaurės Europos medienos rinkose buvo sukėlęs š.m. sausio 8-9 d. Švedijos bei Baltijos šalių miškus smarkiai nuniokojęs uraganas "Ervinas", dėl kurio mediena pigo 10–40%.

Pasak britų žiniasklaidos, nemažai įtakos tam, kad britų salyne brango mediena, turėjo ir valiutų kursai. Pastarąjį dešimtmetį medienos iš žemyninės Europos kainos Didžiojoje Britanijoje mažėjo dėl brangaus svarų sterlingo. Tačiau nuo 2003-iųjų vasaros ėmė stiprėti euras, dėl to Europoje brango mediena, tad šoktelėjo ir britiškos medienos kainos.
Be to, 2004 m. gegužės 1 d. Baltijos šalims tapus ES narėmis kainos didėjo ir dėl griežtesnių sanitarinių bei kitų biurokratinių reikalavimų.

Miško ruošimo specialistai atkreipia dėmesį, kad investicijos į miško pramonę yra ilgalaikės, tad greitai uždirbti pinigų čia tikėtis neverta. Turi praeiti mažiausiai 40 metų, kol miškas subręsta ir jį galima kirsti, o pavyzdžiui, beržynams ar eglynams užaugti reikia ir 60-70 metų.
Ponas Kirkas skaičiuoja, kad ilgalaikė investicijų grąža iš medienos siekia 4-6% per metus.

Tačiau į mišką investuotus pinigus susigrąžinti greičiau galima tikėtis įsigyjant bebręstantį mišką.
Be to, mišką būtina atidžiai prižiūrėti, o norint jį iškirsti reikalingi atitinkamų miškų ūkio tarnybų leidimai. Tad jei tam neturite laiko, patariama samdyti miškų ruošos bendroves. 

a

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal