Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 25 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Rąstinių namų gamintojai kartu sieks daugiau

2005-04-13

a
a

Tik kovo pradžioje į asociaciją susibūrę rąstinių namų gamintojai jau parengė ir pateikė projektą ES struktūrinių fondų paramai gauti. Smulkios ir vidutinės įmonės tikisi, jog susijungus bus lengviau ne tik konkuruoti su stambiaisiais gamintojais, bet ir siekti didesnių užsakymų.

"Nors rąstinių namų pripažinimas Lietuvoje pamažu didėja, tačiau ne taip greitai, kaip norėtųsi. Vakarų Europoje, ypač Vokietijoje, Šveicarijoje, Skandinavijos šalyse, rąstinis namas reiškia prestižą, ekologiją, sveiką gyvenimo būdą, o pas mus į jį vis dar žiūrima atsargiai. Tikimės, jog asociacija sugebės keisti visuomenės požiūrį, o namų gamintojai, žinodami rinkos pokyčius, sulauks daugiau pirkėjų",– sako Darius Jokubauskas, Rąstinių namų gamintojų asociacijos (RNGA) direktorius.

Pirmasis RNGA žingsnis – parengti ir pateikti projektą ES struktūrinių fondų paramai gauti – jau žengtas.
"Nors laikas labai spaudė, bet iki balandžio pirmos suspėjome projektą priduoti. Kadangi jį rengėme patys, nesamdėme išorės konsultantų, asociacijos nariams tai nekainavo nė lito",– aiškina p. Jokubauskas.
Gavus paramą projektas "Lietuvos rąstinių namų konkurencingumo didinimas" būtų pradėtas įgyvendinti liepą ir tęstųsi 2 metus. RNGA kol kas nesutinka atskleisti projekto vertės ir biudžeto.

"Projekto tikslas – gerinti rąstinių namų gamybos verslo aplinką. O priemonės – bendra informacijos sistema, užsienio ekspertų konsultacijos, technologijų, rinkodaros, teisės naujienų pristatymas",– vardija p. Jokubauskas. Anot jo, atskirai namų gamintojams samdytis ekspertų būtų per brangu, o galimybė naudotis bendra duomenų baze padės išvengti nepatikimų klientų ar tiekėjų.

Jei pavyks gauti paramą iš struktūrinių fondų, asociacija ketina dalyvauti tarptautinėse parodose Hanoveryje ir Kelne. Ponas Jokubauskas neabejoja, jog net tuo atveju, jei paramos negaus, tikslai bus įgyvendinti, tačiau mažesniu mastu.

"Steigiamojo suvažiavimo metu svarstėme ir tą atvejį, jei paramos negautume. Tačiau toks posūkis nebūtų kliūtis asociacijos veiklai. Siekius įgyvendintume įmonių pinigais. Žinoma, rezultatų tektų palaukti ilgiau",– antrina Edmundas Pranculis, Vilniaus UAB "Danstema" direktorius.

Nepriklausomai nuo to, ar projektas bus patvirtintas, asociacija nusibrėžė įdiegti Lietuvos rąstinių namų gamybos standartus įmonėms, atitinkančioms ES reikalavimus.
"Jį kurdami bendradarbiausime su Kauno technologijos bei Vilniaus universitetais",– aiškina RNGA direktorius.

Ateityje asociacija tikisi suburti įmonių grupę, susijungusią pagal bendras technologijas ir žinias. Į jį bus pakviesti gamintojai, kurių produkcija ar paslaugos naudojamos renčiant namus: dizaineriai, projektuotojai, medienos tiekėjai, statybos įmonės, langų ir durų gamintojai, stogdengiai, verslo konsultantai.
"Tokiai grupei lengviau gauti informacijos, neatsilikti nuo naujovių. O tai didina konkurencingumą",– neabejoja p. Jokubauskas.

Nors asociacija ką tik įkurta, tačiau ne kiekvienas norintis bus į ją priimtas. "Asociacija turi būti lyg kokybės ženklas. Todėl ir jai priklausančios įmonės privalo turėti nepriekaištingą reputaciją. Tik taip bus galima garantuoti produkcijos kokybę ir patikimumą klientų akyse",– įsitikinęs p. Pranculis. Jis neabejoja, jog susibūrę drauge gamintojai pajėgs pritraukti stambesnių užsakymų.
"Pavyzdžiui, mūsų įmonė sunkiai viena įvykdytų 1 mln. Lt vertės užsakymą. Be subrangovų neišsiverstume. Dabar, gavus stambų užsakymą, pirmenybė bus atiduodama RGNA nariams",– aiškina "Danstemos" vadovas.

Valdis Jakubėnas, Biržų UAB "Noreina" direktorius, neabejoja, jog dirbti kartu ir dalytis informacija bei galimybėmis apsimoka kur kas labiau negu konkuruoti.
"Kaip tas šluotražis. Paimk po vieną raižą, lengvai perlenksi. O sudėjus kartu, vargu ar įveiksi",– šypsosi jis.

UAB "Pabradė" kol kas asociacijai nepriklauso.
"Reikia labiau įsigilinti į jų nuostatas, o paskui žiūrėsim. Bet kuriuo atveju, tokios asociacijos atsiradimas yra pozityvus. Manau, kad asociacija padės spręsti ir juridines problemas, su kuriomis šiandien susiduria ne viena įmonė",– sako Sergejus Savaljevas, įmonės direktorius.

Dabar asociacijai priklauso per 20 įmonių. Jos steigėjai neabejoja, jog atsiras ir daugiau rąstinių namų gamintojų, norinčių prisijungti.

a

Šaltinis: Verslo žinios

<..Atgal