Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 20 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Medinės stogų konstrukcijos

Bet kuri rinkos naujiena dažniausiai yra senos, išsivysčiusios šakos rezultatas, kuris būna pakankamai dėsningas: atmesta kas neracionalu ir sudėliojama ta veiklos struktūra, kuri reikalinga. Viena tokių sistemų – jau apie 10 metų Lietuvoje pramoniniu būdu gaminamos medinės stogo konstrukcijos, kai elementų jungtyse naudojami štampuoti metalo lakšto tvirtikliai.

Tai, kas pasaulyje jau senai žinoma ir plačiai naudojama, mūsų šalyje pritampa gana inertiškai. Lietuvoje yra šiek tiek kitokios gyvenamojo namo sampratos tradicijos todėl šios konstrukcijos statybos pramonėje dar nėra taip plačiai taikomos, kaip kaimyninėse šalyse. Nuo seno mūsų šalyje  namas buvo įsivaizduojamas masyvių konstrukcijų, statomas kelių kartų gyvenimui. Savaime suprantama, toks namas yra gana brangus. Kalbėti apie masinę individualių namų statybą nebūtų verta jei situacija nesikeistų.

Gyvename sparčių pokyčių laikotarpyje. Prieš dešimtmetį sunkiai įsivaizdavome dabartinę prekybos centrų gausą. Panašiai yra ir su gyvenamuoju būstu. Daugiabučių statyba ir jų kaina išaugusi tiek, jog verta pagalvoti apie kitą gyvenimo kokybę – individualų namą. Šalyje pastaruoju  metu yra juntama įvairių gyvenviečių plėtra. Didesnių Lietuvos miestų priemiesčiuose vykdomi gyvenamųjų kvartalų projektavimo bei statybos darbai. Čia ir atsiranda poreikis gamyklinėms stogo konstrukcijoms. Kuomet vykdoma kelių dešimčių namų statyba, poreikis naudoti gamykloje paruoštus gaminius smarkiai išauga. Paprastai stogo konstrukcija aikštelėje tiesiog montuojama, bet negaminama. Pažymėtina, jog gamykliniu būdu pagamintos stogo konkstrukcijos turi aiškių pranašumų. Tai ir greitas montavimas, ir laiko taupymas. Be to, joms sumontuoti reikia mažiau darbo jėgos, nes į statybvietę atvežamos jau paruoštos.

 

Stogą laikanti medžio-metalo konstrukcija turi būti:

- tikslių išmatavimų (juos nustato architektas);

- patikimai išlaikyti įvairius poveikius (apkrovas, gamtines sąlygas bei aplinką,

kuri kartais nepalanki ar net agresyvi);

- lengvai montuojama, lanksti;

- ekonomiška, patraukli kaina.

Kai į stogą žiūrima kaip į sistemą, inžinierius konstruktorius privalo išspręsti daugelį klausimų. Į visus iš jų atsako MiTek sistema. Šia automatizuota projektavimo sistema tiksliai aprašoma reikiamų išmatavimų konstrukcija, apskaičiuojama jos laikomoji galia, parenkami reikiami skerspjūviai, įvertinamas medžiagų poreikis bei darbo sąnaudos, paruošiami konstrukcijos darbo bei gamybos brėžiniai. Pati konstrukcijų gamybos technologija gana paprasta. Gamykloje tašų sujungimo mazgai iš abiejų pusių presu suspaudžiami dygliuotomis metalinėmis plokštelėmis. Šių prokštelių maždaug 10 mm ilgio dygliai įpresuojami į medieną. Dygliai ne šiaip susminga į tašus, bet savotiškai į juos įsisuka. Taip sudaromi gana standūs mazgai, kuriuos vargu ar galima išplėšti. Paruoštos santvaros padengiamos antiseptikais ir antipirenais.

       Tokias konstrukcijas galima naudoti įvairiems pastatams bei daugelio tipų stogams: nuo  mansardinio aukšto, individualaus namo stogo iki didelio ploto sandėlių, fermų, angarų, net sporto kompleksų, teniso kortų. Jos ypač tinka statyti ir renovuoti ne tik gyvenamuosius namus, bet ir senus kolūkių fermų, dirbtuvių, mokyklų pastatus, kurių stogų konstrukcijų atstumas tarp statramsčių siekia iki 20 metrų. Be to, jas galima dažyti, lakuoti, sendinti. Šiuo metu medžio-metalo  konstrukcijų gamyba vykdoma Vilniuje ir Druskininkuose.

Geriausia šių konstrukcijų reklama – platus jų naudojimas kitose Europos šalyse. Kaip rodo patirtis, Vakarų šalyse pritampa ekonomiškas, kainos ir kokybės santykį atitinkantis produktas. Reikėtų paminėti, kad Lietuvoje gaminamos šio tipo konstrukcijos atitinka visus europinius standartus, o gaminiai ženklinami CE ženklu.

 

Parengta pagal UAB “Statybų lyga” medžiagą