Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Klijuotos medienos konstrukcijos

Mediena yra klasikinė gyvenamajai statybai naudojama medžiaga. Tradiciškai naudojama vientisa (neklijuota) mediena. Vientisos medienos elementai po jų sumontavimo gali deformuotis, priklausomai nuo elemento matmenų, gali atsirasti stiprūs įtrūkimai. Šie neišvengiami defektai yra viena iš pagrindinių statinio (konstrukcijos) nesandarumo priežasčių su visomis sekančiomis neigiamomis pasekmėmis. Klijuotos medienos konstrukcijos, lyginant su kitomis naudojamomis medžiagomis (vientisa mediena, gelžbetoniu ar metalu), turi nemažai eksploatacinių ir konstrukcinių pranašumų. Būdamos lengvesnės, jos suteikia daugiau laisvės architektams ir konstruktoriams įgyvendinti užsakovų pageidavimus ir gali atlikti ne tik pastato laikančiosios konstrukcijos vaidmenį, bet ir tarnauti kaip dizaino elementas. Be to, medis visada suteikia interjerui šilumos ir jaukumo.

Klijuotos medienos konstrukcijų gamybos technologija leidžia  pagaminti įvairių formų, ne tik tiesias konstrukcijas. Šias konstrukcijas naudojant visuomeninės paskirties ir gyvenamųjų namų statybai. Gamybos metu jos gali būti padengiamos pageidaujama spalva. Kitas klijuotos medienos konstrukcijų privalumas – tai atsparumas agresyviai aplinkai ir korozijai. Dėl šios savybės jos tampa nepakeičiamos statant trąšų, druskų ir kitų cheminių medžiagų sandėlius, bei kai kuriuos žemės ūkio paskirties pastatus. Kadangi mediena yra ugniai atspari medžiaga (šiuo atveju nereikėtu painioti degumą su atsparumu ugniai), tai daugeliu atveju yra ekonomiškiau įgyvendinami priešgaisriniai reikalavimai. Klijuota mediena yra pranašesnė už vientisą medieną, nes ji laikui bėgant nesideformuoja, neskylinėja, be to gali būti didesnių matmenų, kurie leidžia jas panaudoti perdengiant atstumus viršijančius net 100 metrų.

Gaminant klijuotos medienos konstrukcijas, lentos yra džiovinamos moderniose džiovyklose iki 12+/-2% drėgnumo, neleistini medienos defektai yra išpjaunami, po to ruošiniai suklijuojami į reikalingų matmenų elementus. Taip pagamintų konstrukcijų drėgnumas eksploatacijos metu beveik nekinta. Tuo pačiu yra maksimaliai sumažinama medienos skilinėjimo galimybė ir pasiekiamas gaminio formos bei paties pastato stabilumas.

Vokietijos, Italijos, Austrijos ir ypač Skandinavijos šalių architektai projektuodami gyvenamuosius namus labai dažnai naudoja klijuotos medienos konstrukcijas. Pamažu tokių konstrukcijų populiarumas didėja ir Lietuvoje. Svarbu, kad tiek projektuotojai, tiek ir užsakovai, rinkdamiesi konstrukcijas įvertintų ne tik trumpalaikę ekonomiją statybos metu, bet ir galimas nenumatytas papildomas išlaidas pastato eksploatacijos metu.

 

Parengta pagal UAB „Jūrės medis“ medžiagą