Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Kaminai ir jų sistemos

Lietuvos kaminų rinkoje pasiūla yra pakankamai didelė. Galima rinktis iš gausios mūrinių, molinių, akmeninių, plieninių, keraminių ar pagamintų iš kitų karščiui atsparių natūralių bei dirbtinių medžiagų. Tarp tokios gausios pasiūlos nesunku pasiklysti, tuo tarpu netinkamai pasirinkta kamino sistema gali tapti didelių nuostolių priežastimi. Pasirinkti tinkamiausią sprendimą trukdo ne tik didelis kaminų sistemų pasirinkimas, bet ir informacijos trūkumas. Be to vis dar yra gajos išankstinės nuostatos bei vyraujantys stereotipai. 

 

Kurios kaminų sistemos dažniausiai pasirenkamos?

Kad ir kaip būtų keista, iki šiol Lietuvoje populiariausia jau šiek tiek atgyvenusi kaminų sistema - mūrinis kaminas su plieniniu įdėklu. Žmonės prisibijo naujovių, į viską, kas yra nauja, žiūrima nepatikliai. Daug kur individualių namų statyboje vis dar pasirenkami mūriniai kaminai, t. y. tai, ką paprastai rekomenduoja statybininkai, kurie visuomet skuba „pagelbėti“ įvairiais patarimais.  Šioje srityje vis dar trūksta švietimo. Tenka susidurti su tokiu reiškiniu, kad net besidomintys pažangesnėmis keraminių kaminų sistemomis, nesuvokia tokios sistemos sandaros bei veikimo principo. Klausiama, ar tokiose sistemose reikia papildomai montuoti plieninius įdėklus ir pan. Daugelį gąsdina “neva” aukšta keraminių kaminų kaina.

Vieni iš populiariausių kokybiškų kaminų sistemų – nerūdijančio plieno kaminai. Taip yra dėl jų konstrukcijų lengvumo, universalumo ir nesudėtingo bei greito montavimo. Be to, tokias sistemas gamina ne viena Lietuvos įmonė. Pastarieji kaminai gali būti įvairių formų: apvalūs, keturkampiai ir pan. Juos galima montuoti tiek namo viduje, tiek ir išorėje, kaminams nereikalingas pamatas. Pagrindinis plieninių kaminų privalumas yra tai, kad juos galima nesudėtingai pritaikyti renovuojant pastatus. Neretai prireikia įrengti iki tol neplanuotą židinį. Pasirinkus modulinį kaminą gali buti sudetinga tinkamai išpjauti perdangas, stogą ir pan. Tuo tarpu plieninį kaminą pritaikyti labai nesudėtinga, jis lengvai montuojamas, nesudėtingai išlankstomas.

Tačiau paskutinis žodis kaminų sistemų rinkoje vis tik priklauso sistemoms su keraminiais įdėklais.

 

Kodėl pasirinkti kaminų sistemas su keraminiais įdėklais ?

Šių sistemų gamintojai gali pasiūlyti žymiai ilgesnį garantinį bei tarnavimo laikotarpį - net iki 30 metų, kai tuo tarpu kitų sistemų tiekėjai įprastai siūlo tik 5-10 metų.  

Moduliniuose kaminuose montuojami ypač patikimi vidiniai keraminiai vamzdžiai, gaminami iš aukštos rūšies nedegios šamotinės keramikos, atsparūs aukštai temperatūrai bei jos svyravimams. Šamotiniai vamzdžiai yra nejautrūs drėgmei, rūgščių poveikiui bei agresyviam kondensatui. Be to jie yra atsparūs korozijai, išsiskiria ypatingu tvirtumu bei patvarumu ir atitinka visas šiuo metu tokiems gaminiams keliamus priešgaisrinės saugos ir kitus reikalavimus. Renkantis modulinį kaminą reikia atsižvelgti į keraminių įdėklų  savybes, t.y. jų porėtumą, įgeriamumą ir sieneles storį.

 

Kokie yra kaminų kainų skirtumai ?

Paradoksalu, tačiau kainų skirtumas tarp plytinių su plieniniais įdėklais ir keraminių kaminų sistemų visiškai nedidelis. Keraminiai kaminai tik apie 10 proc. brangesni už mūrinius. Tačiau jų montavimas užtrunka gerokai trumpiau. Be to, pasirinkus būtent tokį sprendimą,  gaunami ne atskiri komponentai, o visa išbaigta sistema, kurią sumontuoti užtenka 1 ar 2 dienų. Tuo tarpu tradicinio plytinio kamino montavimas trunka apie savaitę, o vėliau tenka ieškoti, kas galėtų įmontuoti plieninį įdėklą, pajungtų katilą ir pan. Visa tais sąlygoja ne tik laiko švaistymą, bet ir papildomas išlaidas. Statybininkai neretai linkę siūlyti būtent tradicinį mūrinį kaminą dar ir dėl to, kad taip jie save aprūpina darbu ilgesniam laikui.

Kaminas sudaro tik apie 1 proc., o kartais ir mažiau, visos pastato vertės. Suprantama, kad gali prireikti ne vieno kamino, kuomet jų reikia šildymui, židiniui, pirčiai ir pan. Tačiau kaminų sistemos nėra ta vieta, kur reikėtų taupyti. Juolab, kad bandydami taupyti kamino sąskaita,  negalėsime pilnavertiškai džiaugtis židiniu ir jo teikiamu jaukumu bei komfortu.

 

Ar kokybiški kaminai taip pat reikalauja priežiūros?

Kiekvienas kaminas reikalauja priežiūros. Daugelyje vakarų Europos šalių kaminų valymas ir krosnių priežiūra yra privaloma, reglamentuota įstatymais, o naudojami gaminiai privalo turėti gaminio atitikties deklaracijas. Kasmet būtina gauti atitinkamą dokumentą, liudijantį, kad buvo atlikta kamino apžiūra, be kurio sistemos negalima eksploatuoti. Deja, mūsų šalyje apie tai mažai žinoma, nekalbant jau apie tai, kad nėra sukurto Kaminų techninės priežiūros įstatymo. Kaminkrėčiams nekeliama didelių reikalavimų, tokia veikla besiverčiančios įmonės nėra kontroliuojamos, netikrinama jų veikla ir naudojamų produktų kokybė. Todėl sukuriamos palankios sąlygos gyvuoti neprofesionaliai dirbančioms įmonėms ar pavieniams specialistams nekokybiškai išvalantiems kaminus, dėl ko jie ilgainiui gali net užsiliepsnoti. Žmonės nepatikliai žiūri į kaminkrėčius ir patys imasi atsakingų darbų.

Šis klausimas itin aktualus prieš parsidedant šildymo sezonui, ypač tų būstų savininkams, kurie šildomi kietuoju kuru. Kamino valymas gali būti atliekamas mechaniniu bei vadinamuoju cheminiu būdu. Mechaninis valymas atliekamas specialiu šepečiu išvalant susikaupusius suodžius. Taikant cheminį valymo būdą kartu su pakuromis pilami specialūs milteliai, vėliau susiformavusi trauka tuos miltelius kelia į viršų. Pastarieji nusėda ant čia susikaupusių suodžių bei dervų ir jas išdžiovina. Po to veikiami karščio tokie suodžiai nukrinta žemyn ir yra pašalinami per išvalomąją angą.

Pagal priešgaisrinius reikalavimus kūrenant kietu kuru kaminas turi būti valomas kas 3 mėnesius ir būtinai prieš kūrenimo sezoną. Mechaninis valymo būdas yra efektyviausias. Cheminis valymas taikomas daugiau kaip profilaktinė priemonė. Toks valymo būdas tinka ir tuomet, kai kūrenimui naudojamas prastas kuras. Neretai nutinka taip, kad net išvalius kaminą mechaniniu būdu, po kelių savaičių kaminas vis tiek užsiliepsnoja. Galų gale pasirodo, kad tai įvyko dėl netinkamo kuro. 

 

 

Parengta pagal UAB „Schiedel kaminų sistemos“ medžiagą