Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Architekto patarimai projektuojant rąstinį namą

Eksterjeras

Projektuojant rąstinį namą labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokioje aplinkoje jis stovės. Taip pat didelę reikšmę tolesniame projektavime turi ir namo paskirtis. Pagal paskirtį skiriami 2 tipų rąstiniai namai:

1)  Namai, skirti nuolatiniam gyvenimui – gyvenamieji;

2)   Namai, skirti poilsiui – sodybos.

Gyvenamieji namai dažniausiai projektuojami gyvenamuosiuose kvartaluose, kai rąstinis namas turi įsilieti tarp mūrinių namų. Sodybos paprastai būna apsuptos gamtos, prie ežero ar miško. Pirmuoju atveju patartina vengti labai išsiskiriančių namo formų, nes toks namas netiks bendrame kontekste. Kai rąstinis namas yra statomas jau suformuotame gyvenamųjų namų kvartale, siūloma, kad jis būtų iš stačiakampės medienos, kad kuo mažiau išsiskirtų iį bendros aplinkos.

Galima drąsiai eksperimentuoti su stogo konstrukcija, šiuo atveju geriausiai tiktų čerpinis stogas. Nendrinis rąstinio namo stogas labai išskiskirtų iš bendro konteksto, kai netoliese stovės modernūs mūriniai namai.

Sodybos tipo namui labiau tiktų etnografinės trpbos prototipas. Daugeliui būtų maloniau matyti gamtoje įprastą akiai trobelės vaizdą nei moderniais elementais gamtos lopinėlį besistengiantį “užvaldyti” namą. Reikėtų nepamiršti išorinio papuošimo – langinės, durų ir langų apvadai, durš raštas ir t.t. Šiuo atveju labiau tiktų skiedrinis, nendrinis arba molinių čerpių stogas.

 

Interjeras

Rąstinio namo interjerai taip pat gali būti 2 tipų:

1)  Interjeras nuolatiniam gyvenimui;

2)  Interjeras, skirtas poilsiui.

Pirmuoju atveju siūloma šiltinti sienas (tai geriau daryti iš vidaus). Jeigu namo interjere yra naudojamas gipso kartonas, tai faktiškai nebėra skirtumo tarp rąstinio ir mūrinio namo įrengimo požiūriu. Tokį namą būtų galima pagyvinti paliekant atvirą laikančią lubų rąstinę konstrukciją. Visa kita priklauso nuo atchitekto fantazijos ir praktinių žinių.

Projektuojant poilsiui skirto namo interjerą, būtų idealu, jei išorės architektūra sutaptu su vidaus detalėmis, t.y. būtų paliekamos tiek išorinės, tiek vidinės rąstinės sienos. Dirbant prie tokio interjero dažnai susiduriama su problemomis, kurias reikia iš anksto numatyti. Pavyzdžiui elektros instaliacija, juk per medį atvirai pravesti laidai grožio nesuteikia. Taip pat reikia paslėpti ir rozetes bei jungiklius.

Projektuojant lubų apšvietimą, laidus reikėtų privesti per palėpės grindų konstrukciją. Darant pirmo aukšto grindis, praktiškiausia naudoti keramines arba akmens masės plyteles, nes būnant gamtoje į vidų prisineša smėlio ar žvyro. Taigi, dažytos arba lakuotos medinės grindys nėra siūlomos. Tokio tipo grindis geriau naudoti palėpėje arba antrame aukšte, t.y. ten, kur projektuojami poilsio ir miegamieji kambariai.

Tokiame interjere vieną iš svarbiausių vaidmenų vaidina židinys. Jis turėtų būti viso rąstinio namo akcentas. Židinys yra projektuojamas individualiai. Galima būtų pastatyti tokios konkstrukcijos, kuris būtų naudojamas kepti mėsai, ar bulvėms, kai už lango žvarbus oras. Židiniui geriausia naudoti tikras natūralias gamtines medžiagas. Tai akmuo, medis, klinkerio plytos, baltų kalkių dažytas tinkas. Taip pat svarbu nepamiršti lapitų ir jų elementų. Rąstiniam namui labiau tiktų medinių konstrukcijų arba betoniniai, apklijuoti keraminėmis pakopinėmis plytelėmis, laiptai.

Rąstiniame name visada atsiras vietų, kur reikės paklijuoti sienas keraminėmis plytelėmis – tai dušo ir tualetų patalpos. Taip pat nereikėtų pamiršti mažų dizaino elementų – tai rankenos, kabliukai, aksesuarai, užuolaidos. Yra gražu, kai visa tai atspindi vieną bendrą viso interjero charakterį.

Projektuojant rąstinį namą, reikia jausti labai glaudų ryšį tarp išorės architektūrinių ir konkstrukcinių elementų, kurie gali ir netgi turi dominuoti interjere, kaip grožio detalės. Taip pat svarbu nepamiršti medžio techninių charakteristikų, numatyti tokio namo sėdimo galimybes ir į tai atsižvelgti. Baldus taip pat reikia derinti prie bendro stiliaus. Geriausia tiktų sunkūs masyvo baldai, prisiderinantys prie bendro interjero.

Atsižvelgus į visa tai, galima sukurti labai suderinto skambesio namą, kurį reikėtų traktuoti kaip visumą, neišskiriant interjero ir eksterjero, kaip atskirų projektuojamų dalių. 

 

Parengta pagal architekto T. Gečo (UAB „Gečo Architektūros Studija“) pateiktą medžiagą