Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Rąstinio namo statyba

Renkantis gamintoją, kuris kokybiškai pastatytų namą, labai svarbu susipažinti su rąstinių namų tipais ir jų gamybos technologijomis. Dažniausiai naudojami pušies, sibirinės pušies (kedro), arba maumedžio rąstai. Gyvenamajam namui skirti rąstai turėtų būti ne mažiau kaip 18-20 cm skersmens. Tada namo šiluminė varža būtų pakankama ir jo nebereikėtų papildomai šiltinti. Rąstinio namo šilumos savybės priklauso ne tik nuo rąstų storio, bet ir nuo visos namo konstrukcijos hermetiškumo.
Net ir storiausius rąstus blogai, nesandariai suleidus namo sienos bus perpučiamos ir jame nebus šilta. Vertinant namo šiluminę varžą, reikėtų nustatyti ne tik sienų sandarumą ir storį, bet ir langų, durų, stogo sandarumą, grindų ir pamato šilumines savybes.
Rąstinio namo statyba yra greita. 150 m2 ploto namą 3 statybininkų brigada gali pastatyti per 1 - 2 mėn. Statant namus rąstai vienas su kitu tvirtinami mediniais kaiščiais. Kaip sandarinimo medžiaga tarp rąstų ir sąsparose paprastai naudojamas neaustinis linų pluoštas. Langams ir durims įstatyti sienose iškertamos angos. Virš langų ir durų turi būti paliekami plyšiai, kad namui sėdant jų neužspaustų. Per 1-2 metus rąstinis namas gali nusėsti 6-18 cm. Verandų, terasų, balkonų judėjimui reguliuoti naudojami specialūs metaliniai varžtai. Kad džiūvant rąstams būtų mažiau skilimų ir įtrūkimų, kiekvienas rąstas įpjaunamas išilgai. Gerai išdžiovinta mediena yra atspari įvairiems kenkėjmas ir grybeliui.

Parengta pagal RNGA medžiagą