Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 16 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Kaip įrengti rąstinį namą

Manykime, kad jūsų pirmieji vargai pasibaigė ir jūs jau įsigijote sklypą savo svajonių namo statybai. O gal sugalvojote vietoje senos trobos pasistatyti tai apie ką senai svajojate?

Taigi, pirmasis ir svarbiausias klausimas - nuo ko pradėti? Juk taip norėtųsi iškart prieiti prie reikalo, bet būtent dabar ir nereikėtų skubėti. Juk jūs statote ne vienai dienai. Jūs turite numatyti savo finansines galimybes, suderinti norus ir galimybes, pažvelgti  į ateitį, įsivaizduoti savo namą po daugelio metų,  kuomet jūsų šeima pagausės, užaugs vaikai ir tai kas dabar rodos yra ne taip ir svarbu, įgaus visai kitokią prasmę.

Pradžiai pabandykite patys paplanuoti savo būsimąją svajonę, o tik po to eiti pas architektą, kuris jūsų norus ir pageidavimus išguldys ant popieriaus lapo. Planuodami vasarnamį pradėkite nuo statinio ploto ir šeimos sudėties. Atsižvelkyte į tai, kad dalis patalpų (inventoriaus sandėlys, pirtis) gali, o ir turėtų būti atskiras statinys. Kadangi šiltu metų laiku nemažai laiko praleidžiate lauke, terasoje ar verandoje, tai ir vasarnamio vidaus plotas neturėtų būti toks didelis kaip gyvenamojo namo. Namo viduje turėtų išsitekti bendras kambarys su virtuve, bent du miegamieji kambariai, sandėlys ir sanmazgas. Vasarnamyje stenkitės išvengti koridorių ir prieškambarių. Geriau apjunkite kelias funkcijas vienoje patalpoje, pavyzdžiui valgomąjį, laiptinę su virtuve, bendrą kambarį su miegamuoju, verandą su prieškambariu.

Terasą ir virtuvę patariame suplanuoti prie įėjimo į namą. Vasarnamyje terasa ir virtuvė dažnai tarnauja ir kaip prieškambaris. Terasa neturėtų būti siauresnė nei 2 metrai ir ne mažesnė nei 10-12 m2, nes joje norėsite ne tik patogiai atsisėsti fotelyje ar supamoje kėdėje, bet ir šiltu metų laiku pastatyti valgomąjį stalą, kur su šeima ar draugais galėsite rengti pietus ar vakaroti.

Pagrindinę verandos sienų dalį sudaro įstiklinos konstrukcijos. Verandą renkite į sodo ar vandens telkinio pusę. Ypatingai išraiškingai atrodo dvi stiklinės sueinančios kampinės sienos atskirtos tik mediniu statramščiu. Minimalus atstumas nuo grindų iki stiklo turėtų būti 30-40 cm. Duris verandoje išdėstykite taip, kad praėjimas pro jas būtų kuo trumpesnis ir nemaišytų baldų išdėstymui. Nevertėtų verandą apkrauti baldais, juk jos pagrindinis privalumas - erdvumas ir šviesa. O jeigu baldai , tai tokie , kuriuos nesunkiai esant reikalui galėsite išnešti į terasą ar lauką. Dėl to verandą orientuokite į pietus ar pietryčius.

Rūbams ir avalynei sudėti numatykite nišą spintai, taip sutaupysite pirkdami baldus, kurių vasarnamyje ir taip stenkitės minimalizuoti.

Patogu padaryti įėjimą į virtuvę iš terasos ar verandos, o iš virtuvės į bendrąjį kambarį, kuris dažnai tarnauja , kaip valgomasis. Tai sutaupys atstumą iki valgomosios zonos. Jeigu bendrasis kambarys ribojasi su veranda, tuomet tarp jų padarykite stiklinę ar dalinai stiklinę pertvarą.

Planuojant virtuvę atsižvelkite į virtuvės įrangos matmenis: šaldytuvas – 60x60cm,, kriauklė – 50x60cm, dujinė ar elektrinė  - plytelė 50x60 cm, maisto ruošimo stalas – 60-80x60cm, kurie išdėstomi sekančiai – šaldytuvas, kriauklė, stalas, plytelė.

Vasarnamyje miegamuosiuose reikia numatyti vietą lovai, patalynės spintelei, na dar gal tualetiniam staliukui, todėl ir kambariai gali būti nedideli. O jeigu juos suplanuosite mansardoje, tai dar ir galėsite sutaupyti pinigų statybos metu. Juk kylant namui į viršų pinga 1 m2 kaina. Nes jeigu, statysite 1 aukšto 80 m2 namą, tai jums reikės 80 m2 pamatų, ir uždengti tokį pat plotą stogu. O statant su mansarda, tai ir pamatai ir stogas mažėja dvigubai. Mediniame rąstiniame name su mansarda konstruktyvo gamyba ir statyba vidutiniškai sudaro 30-32 %, pilnai įrengtas stogas ir kaminas 28-30% , na ir apdaila ir interjeras 40%.

Laiptus montuokite bendrąjame kambaryje, tolimesniame nuo virtuvės kampe arba verandoje. Pastaruoju atveju jūs izoliuojate pasikėlimą į antrą aukštą nuo bendrojo kambario, išsaugodami papildomą naudingą plotą viduje namo.Tačiau nereikia užmiršti, kad laiptai dažnai būna svarbi dekoratyvinė namo interjero detalė. Laiptus esančius viduje darykite atvirus, nes lengva, ažūrinė laiptų konstrukcija vizualiai nemažina patalpos. Laiptus orientuokite taip, kad galva nekliudyti nuožulnių mansardos lubų lipant į viršų. Jeigu laiptai bus verandoje, tuomet po jais įrenkite rūbų kabyklą ar spintą daiktams sudėti.

Nusprendę nestatyti atskiro namelio sandėliui, numatykite atskiras patalpas name, kuriame sandėliuosite sodo inventorių, instrumentus, dviratį. Duris į sandėliuką suplanuokite iš išorės arčiau prie įėjimo, tuomet užteks ir 1,2 x 1,2m dydžio kambarėlio.

Vasarnamio projektas turi atitikti ne tik funkcinius reikalavimus, bet turėti išraiškingą architektūrinę kompoziciją. Neperkraukite namo bereikalingomis detalėmis. Architektūrinės išraiškos forma turėtų tapti rąstinės namo sienos, langų išsidėstymas, jų dydis ir forma, langinės, terasos ir balkono atitvaros, stogas ir jo forma.

 

Parengta pagal UAB „Danstema“ pateiktą medžiagą