Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Medienos apsauga

Tiek statant, tiek rekonstruojant medinius pastatus būtina naudoti aukštos kokybės medieną. Tai supranta daugeliui statytojų. Tačiau vien to nepakanka. Būtina patikimai apsaugoti konstrukcijas ir lauko apdailą nuo ardomojo  drėgmės poveikio. Kartais iš tiesų keista matyti, kai vaizdingam sklypui ar namo projektui nepagailėję pinigų statytojai palieka pradėtą statyti namą neuždengtą žiemoti ar kelerius metus nesivargina nudažyti fasado dailylenčių.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos:

a.      Suleidus gegnes ar kitus medinio karkaso gaminius, neimpregnuojami tašų galai bei nutašytos suleidimo vietos. Taip jungimo mazgai tampa jautriausi drėgmei ir per pjūvio vietas įgeria drėgmę.

b.      Stogo konstrukcijai gegnės parenkamos iš geros kokybės impregnuotos medienos, o grebėstai  - iš antrarūšių lentų arba iš to „kas liko“ nuo statybų. Tačiau būtent grebėstai laiko stogo dangą, o jiems sutręšus stogas deformuojasi ir tampa nesandarus.

c.      Mediniai laikančiosios konstrukcijos elementai iškišami į lauką. Balkonai, terasos, ilginių galai tinkamai neapsaugomi nuo lietaus vandens, kuris ties stogo riba ardo laikančiojo tašo medieną.

Konstrukcinę medieną (stogo gegnes, langų, durų staktas ir kitas drėgmės pažeidžiamas vietas) būtina impregnuoti antiseptikais, o laikančiąsias konstrukcijas -  ir antipireniku. Geriausiai, jei medieną pramoniniu būdu apdoroja jos gamintojai. Kai kurie iš jų įrengę modernias vakuumines kameras, kuriose mediena išmirkoma naudojant slėgį, o vėliau preparatas išsiurbiamas vakuuminiu būdu, taip mediena išlieka natūralios sudėties, tačiau apsauginis skystis įsiskverbia net ir į mažiausius plyšelius. Rankiniu būdu to neįmanoma padaryti.

Impregnuojant medieną statybos vietoje būtina gerai įtrinti tašelio paviršių, o gaminio galus - kurį laiką pamirkyti impregnanto pripildytoje vonelėje.  Žinoma rankiniu būdu apdorojant medieną laiko ir medžiagų sąnaudos keleriopai didesnės, tačiau net ir lentpjūvėje impregnuotus gaminius statybvietėje tenka pjaustyti bei tašyti, o jų galus būtina impregnuoti vietoje.

Kai kurie savininkai ir statybininkai galvoja, kad vidaus konstrukcijoms nebūtina naudoti impregnuotą medieną. Jie teisūs tik iš dalies. Gaisro pavojus kaip tik  yra didesnis pastato viduje, o dėl susidarančių garų ir kondensato neimpregnuota mediena, esanti prie garo izoliacijos, gali imti pelyti.

Jokia sodyba neapsieis be medinių lentelių fasado, apvadų, tvoros ar mažosios architektūros gaminių.

Čia galima pastebėti dar daugiau sodybų šeimininkų daromų klaidų. Pagrindinė ir dažniausiai pasitaikanti  - savininkų noras padengti lauke esančią medieną bespalvėmis priemonėmis. Bespalvis lakas ar kitos priemonės medieną apsaugo labai trumpai. Jau po 1-2 metų mediena ima juoduoti, ypač apatiniai vertikalių fasado elementų galai. Nuo šio proceso neapsaugo net gi jachtų lakas. Vienintelis būdas natūralios medienos gerbėjams – gaminiai iš maumedžio, tačiau jie labai brangūs.    

Taigi, bespalves priemones palikime naudoti patalpos viduje. Tuo tarpu

Lietuvos klimato sąlygomis lauke esančią medieną būtina tonuoti. Geriausi – tamsesni rudos spalvos dažikliai. Norintys išsaugoti natūralią medienos tekstūrą galima rinktis medžio rašto nepaslepiančius tonerius.  

Dar dažnesnis atvejis, kai lauko fasadų dailylentės dengiamos tik iš išorės, taupant pinigus ir laiką jų padengimui impregnantais ar baziniais bespalviais dažikliais.

Patikimiausias sprendimas –  fasado apdailos lentelę dengti dažais bent tris kartus:

a.      bespalviu impregnantu ar baziniu dažikliu iš visų 4 pusių,

b.      pirmu tonerio sluoksniu iš visų 4 pusių dar prieš užkalant lentelę.

c.      Užkalus  lentelę – dar  1-2 sluoksniais, pagal poreikį ar pageidaujamą atspalvį.

Jei taip apdoroti dailylentes riboja laikas ar lėšos, būtina  paruošti bent fasadus iš pietų ir vakarų pusės, kurie gauna daugiausiai saulės spindulių ir šoninio lietaus. Prieš užkalant nudažę fasado lenteles išvengsite dar vieno gana nemalonaus reiškinio: medienai traukiantis atsiveria kelių milimetrų nedažyti medienos ruožai.  

Dažnai kylanti problema – mediniai stogo apdailos elementai.  Jei tik įmanoma, medines dailylentes, atstojančias stogo apvadą, geriau keisti skardos gaminiais. Ten kur naudojami mediniai elementai, juos būtina impregnuoti ir nudažyti iš visų keturių pusių, naudojant tamsiai rudos spalvos dažiklius. Tokie sprendimai leis ilgesniam laikui pamiršti remonto ir dažymo darbus.

Kita klaida – nepakankamas dėmesys po atviru dangumi esančioms medinėms konstrukcijoms, kurios visai neturi stogo. Tai – tvoros, mažosios architektūros gaminiai, medinės skulptūros. Ypač daug dėmesio reikalauja vertikalūs tvorų elementai. Statant naują tvorą geriau jų išvengti, o laikantiesiems mediniams stulpeliams – pagaminti estetiškus skardinius stogelius.

Apskardinti siaura juostele patartina ir medinius gamyklinius tvorų skydus – estetiškumo bemaž neprarasite, tačiau pats skydelis išliks tvirtesnis ilgesnį laiką.  Ten, kur apskardinti neišeina ar atrodo neestetiška, būtina taip sukonstruoti gaminį, kad skersiniai pilnai uždengtų vertikalius konstrukcijos stulpelius.

Bet kuriuo atveju pravartu žinoti, kad pasirinkus medinius apdailos gaminius lauko sąlygomis, kas kelerius metus atostogas ar atostoginius teks „paaukoti“ medinių elementų peržiūrai ir perdažymui.   

 

Parengta pagal RNGA medžiagą