Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Sklypo sutvarkymo principai

Sklypo tvarkymo schemą paprastai pateikia namą projektuojantis architektas arba ją „paveldėsite“ nusipirkę seną sodybą. Bet kuriame sklype paprastai matomos trys pagrindinės valdos zonos:

·         įvažiavimui ir įėjimui skirta erdvė, vadinama reprezentacine zona;

·         inžinieriniams tinklams, pagalbiniams pastatams ir kitoms namo aptarnavimo reikmėms skirta ūkinė zona;

·         likusi dalis paskiriama rekreacinei zonai (sodeliui).

Senose sodybose vienkiemyje beveik visuomet iš šiaurės ir vakarų pusės būdavo pasodinama apsauginė liepų, klevų ir kitų stambių medžių juosta. Vaismedžių sodas visuomet  būdavo sodinamas pietinėje sodybos pusėje arba nuokalnėje į pietų pusę, kad augalai turėtų užuovėją ir kuo daugiau saulės. Netikėtoje vietoje jus pasitinka šulinys – kartais viduryje kiemo, kartais už namo, o kartais – net ir už ūkinių pastatų  ar šaltiniuotoje dauboje. Taip yra dėl to, kad šulinio vietą žmonės stengdavosi parinkti pagal gruntinį vandenį. 

Priklausomai nuo geografinio regiono ir trobesius stačiusio šeimininko turtinės padėties, kartais sutinkami du kiemai (pagrindinis ir ūkinis) juos atskiriančia augalų juosta ir  skirtingais įvažiavimais. Aišku, kad senoje sodyboje būtų kvaila ardyti suformuotas zonas. Seni medžiai bei išlikę sveiki pastatai smarkiai apriboja naujojo šeimininko norus ką nors keisti iš esmės.

Tačiau naujame sklype teks pasidarbuoti iš peties. Gal dėl to, gal dėl lėšų stygiaus dalis naujakurių ir neskuba tvarkyti aplinkos. Tai nėra blogai. Jei landšafto projektu nebuvo pasirūpinta iš anksto, apželdinimo specialistai pataria bent jau pirmaisiais metais neskubėti atlikti visų sklypo tvarkymo ir apželdinimo darbų. Net ir pats tiksliausias sklypo planas, nubraižytas ant popieriaus prieš apsigyvenant name, nepadės iki galo įvertinti šių dalykų:

Iš kur šviečia saulė, o kuri sklypo dalis nuolat slypi paunksnėje? Ar sklype nesusidaro skersvėjis? Kur greičiau, o kur lėčiau ištirpsta sniegas ir iš grunto išeina įšalas?

Būtina stebėti aplinką visais metų laikais. Išsiaiškinkite, kuris sklypo kampelis patinka namo gyventojams? Kur jaukiausia sėdėti su knyga rankoje, o kur saugiai galėtų žaisti vaikai? Kur smagiausia užkurti grilį vėjuotą vakarą, o kur – pagulėti vasaros atokaitoje.

Tam irgi teks praleisti bent vieną vasarą. Nors vyrauja nuomonė, kad jaukiausia pietvakarinė-vakarinė sklypo dalis, karštą vasaros popietę galite pajusti, kaip traukia po namo šešėliu pasislėpusi rytinė namo dalis. O vyraujantis vakarų vėjas gali greitai išvyti iš šioje namo pusėje pastatytos pavėsinės. O vaikai – jie kaip magnetas sutraukia visus galimus pavojus – tuoj išbandys ir senos tinklo tvoros plyšius,  ir įsiropš į aukščiausią kieme esantį medį, ar smaginsis šokinėdami nuo virš šlaito iškilusios terasos.

3. Per šiltąjį sezoną taip pat išryškės vietos, kuriomis racionaliausia pakloti takelius. Žinoma, juos vėliau galima pavingiuoti, papuošti žemų šviestuvų eilute ar įrėminti arkomis. Tik praktiškai pavaikščiojus po sklypą, bus aišku, kuria sklypo vieta į kur patekti.

4. Per vienerius metus turėtų išryškėti ir santykiai su aplinkiniais gyventojais. Galbūt sodyboje ramu ir visai nereikalinga tvora, o gal atvirkščiai – per kiemą į šalia esantį ežerą traukia minios vandens pramogų mėgėjų.

Jei sklypas didelis (kaime vien namų valda siekia 0,5 ha), reiks daug kantrybės ir prakaito, kad jis taptų  ramybės ir poilsio oaze. Tad neskubėkite ir priimkite racionalius ir paprastesnius įgyvendinimo požiūriu sprendimus. Veją gali puikiai atstoti pjaunama natūrali pieva, lauko baseiną -  nedidelis tvenkinukas su meldais ir karosais, stacionarius apšvietimo įrenginius – saulės energija maitinami žibintai.

Didelio sklypo priežiūra - tai jau nuolatinis, niekada nesibaigiantis procesas. Jei sklypo dar tik ieškote, rūpestingai pasverkite savo galimybes jį išlaikyti, sutvarkyti ir prižiūrėti.