Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Rąstiniai namai - mitas ar tikrovė

Taip jau yra, kad statyba iš rąstų - ar tai būtų namas, ar vasarnamis, ar pirtis – visą laiką sukeldavo daug klausimų. O laiku negavus atsakymo į klausimus sukuriama daugybė mitų. Šiuos mitus mes ir pasistengsime išsklaidyti.

Mitas. Tai labiau vasarnamis ar poilsiui skirtas pastatas, netinkamas gyventi ištisus metus.

Daugelis mano, kad nuolat gyventi rąstiniame name galima tik šiltu metų laiku, o žiemą - nebent tik nuvažiuoti trumpam pailseti ar pasilinksminti. Jei kalbama apie rąstinį namą, dažniausiai omenyje turimas nedidelis namelis, labiau tinkamas poilsiui, laikinas,  bet ne nuolat gyventi skirtas statinys.
Š
i nuomonė, aišku, turi teisę gyvuoti, juk daugelis turi vasarnamius, sodo namelius, kurie daugiausia yra karkasinio tipo, arba pastatyti iš to, kas tuomet buvo po ranka, su minimaliomis komunikacijomis ir patogumais.
Tačiau rąstinis namas gali būti tokiu pat kapitaliniu būstu, kaip ir plytinis arba blokinis  namas ar butas. Rąstinis namas – pilnai įrengtas būstas, su  gerais langais, durimis, stogo danga ir visais civilizacijos privalumais – parketu, modernia apdaila, santechnika, televizija, signalizacija ir kt. Tai visiškai apsaugotas, saugus, šiltas, jaukus namas. Vienintelis pagrindinis skirtumas – rąstinės ar medinės sienos, vietoj daugeliui įprastų tinkuotų ar plytinių sienų. O sienos gali būti įvairios, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus skonį – rankinio apdirbimo,  profiliuotų mašininio apdirbimo  ar klijuotų rąstų.
Daugeliui kyla klausimų dėl priešgaisrinės apsaugos, spalvinės gamos, apsaugos nuo kenkėjų, ar bus jame pakankamai šilta ir t.t. Visi šie klausimai nesunkiai išsprendžiami. Gal tik kiek sudėtingesnė sienojų priešgaisrinė apsauga. Na, bet jeigu kas nors sugalvos jus sudeginti, tai ir mūro sienos nepadės, o rūkymas lovoje ar įsilaužimas, tai kaip sakoma “ nuo kvailių ir vagių ir dievas nepadės”.
Apie rąstinio namo ekologiškumą ir kalbėti daug neverta – apie tai ko gero žino visi. Bet ne visi žino, kad rąstiniuose namuose nereikia statyti kondicionavimo sistemos, nes namas “kvėpuoja” ir natūraliai ventiliuojasi per sienas. Rąstiniai namai, skirtingai nei mūriniai, greitai įšyla ir lėtai atvėsta. Net po šaunaus vakarėlio alkoholio ir nikotino kvapo neliks jau kitą dieną.
Ir dar vienas klausimas – kiek laiko tarnaus medinis namas. Užmirškite apie sukrypusius senus medinius namus. Nors ir dabar dar tebestovi rąstiniai namai, pastatyti XIX a. pabaigoje. Šiandien, atsiradus naujoms technologijoms, galima drąsiai teigti, kad rąstinis namas tinkamai prižiūrimas tarnaus 150 ar 200 metų. Rinka siūlo ilgaamžes stogo dangas, apsaugines priemones, dažus. Namui paprasčiausiai reikia priežiūros, kaip ir bet kokiam vertingam Jūsų pirkiniui, ar tai būtų automobilis, ar brangūs batai.

 

Parengta pagal UAB „Danstema“ pateiktą medžiagą