Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. liepos 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Atspindinčioji šilumos izoliacija

Norint pastato viduje išlaikyti komfortą, būtina užtikrinti šildymo bei kondicionavimo sistemų efektyvumą. Vienas iš būdų kaip tai pasiekti – teisingai parinkti ir sumontuoti izoliacinę sistemą. Tai investicija, kuri atsiperka taupydama energiją.

Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje pasirodė nauja šilumos izoliacinė medžiaga – atspindinčioji izoliacija, turinti geras šilumos izoliavimo technines charakteristikas. Atspindinčiosios izoliacijos paskirtis yra dvejopa: šaltuoju metų laiku izoliacija turi išlaikyti šilumą viduje, o karštą vasarą nepraleisti šilumos į vidų.

Kuo skiriasi nuo tradicinių medžiagų?

Atspindinčioji izoliacinė medžiaga veikia kitokiu principu nei įprastos šilumos izoliacijos, tokios kaip putos ar mineralinė vata. Šiluma per pastato atitvaras ir patalpų viduje sklinda spinduliavimo, konvekcijos ir laidumo būdu. Daugeliu atvejų pagrindinis šilumos perdavimo būdas į pastato atitvaras yra spinduliavimas. Dažnai jis sudaro net iki 75–80 proc.šilumos apytakos. Atspindinčiosios izoliacijos efektyvumas pasiekiamas būtent atspindint šilumą, o oro tarpai iki minimumo sumažina likusios šilumos perdavimą. Įprastinė tūrinė izoliacija (mineralinė vata, polistireninis putplastis) sulėtina laidumo būdu perduodamą šilumą, tačiau nėra efektyvi sulaikant spindulius. Tūrinė izoliacija, kaip ir daugelis statybinių medžiagų, užuot blokavusi ar atspindėjusi spindulinę šilumos energiją, faktiškai didžiąją dalį jos sugeria.

 Atspindinčioji izoliacija susideda iš kelių aliuminio folijos ir sintetinio pluošto sluoksnių ir sintetinio pluošto sluoksnių. Aliuminis (panašiai kaip ir varis ar sidabras) išsiskiria ypač mažu emisijos koeficientu ? 0,03–0,05, rodančiu, kad 95 proc. spinduliavimo būdu perduodamos šilumos energijos su minimaliais 3–5 proc. energijos nuostoliais jis atspindi, o tarpsluoksniuose tarp aliuminio esantys stabilaus ir sauso oro tarpai, neleisdami patekti drėgmei, maksimaliai padidina efektyvumą. Be to, ši medžiaga pasižymi gerokai efektyvesne garso izoliacija, nes izoliuoja ne vien aukšto ar žemo, bet ir įvairaus dažnio garso bangas.

Ar tinka mūsų klimate?

Fizikos dėsniai galioja visur. Nesvarbu, kur Jūs gyvenate, izoliacija yra viena iš svarbiausių medžiagų Jūsų namuose. Be jos vasaros būtų tvankios, o žiemos žvarbios. Atspindinčioji izoliacija efektyvi tiek žiemą, tiek vasarą. Žiemą ji atspindi kambarių šilumą atgal į būstą, o vasarą saulės šilumos spinduliai atspindimi atgal į išorę, taip išvengiant palėpės perkaitinimo. Taigi ši izoliacija gali išspręsti daugelį egzistuojančių problemų: ji gali sumažinti energijos išlaidas ir mokesčius, palaikyti namus vėsesnius vasarą ir šiltesnius žiemą.

Ar brangesnė nei tradicinės?

Ar išlaidos atspindinčiajai izoliacijai labai skiriasi nuo sumos, paprastai išleidžiamos tradicinėms šilumos izoliacijos medžiagoms? Tikslingiausia būtų vertinti visos sistemos kainą. Tai priklauso nuo pastato konstrukcijos ypatybių. Kai kuriais atvejais ji gali būti šiek tiek didesnė, kitais ? tokia pati ar net mažesnė. Pavyzdžiui, vertinant galutinę sumontuoto stogo konstrukcijos kainą, pabrangimas yra labai nežymus, o kai kada gali kainuoti net pigiau, nei naudojant įprastas izoliacijos medžiagas. Standartinės gegnės paprastai projektuojamos 15 ar 16 cm aukščio, o tam, kad naudojant standartinę izoliaciją pasiektume reikiamą varžą, tenka sumontuoti 25 cm storio izoliaciją. Tuomet prireikia storinti pačią gegnę. Be to, standartinėje stogo konstrukcijoje atskirai montuojama garo ir difuzinė plėvelės. Naudojant specialią atspindinčiąją izoliaciją SuperQuilt garo izoliacijos nereikia, o difuzinė plėvelė rekomenduojama atsižvelgiant į stogo konstrukciją. Šiandien populiari pusiau plokščio stogo konstrukcija (kai montuojamos klijuotos medienos gegnės), kur gegnės paliekamos atviros. Tokioje konstrukcijoje jos tviros. Tokioje konstrukcijoje jos atlieka tiek laikančiosios konstrukcijos vaidmenį, tiek estetinę funkciją. Tokiu atveju 25 cm tradicinės izoliacijos sluoksnį tenka montuoti virš gegnės, ir konstrukcijos gerokai pabrangsta. Sumontavus vos 2,5 cm storio izoliaciją SuperQuilt neprarandama erdvės (tai ypač svarbu rekonstruojant palėpes), o išlaidos gerokai sumažinamos. Įsigilinus į atspindinčiosios izoliacijos akivaizdžius pranašumus bei jos montavimo ypatybes, matyti, kad investicijos tikrai atsiperka.

Kokio tipo pastatams tinka?

Viena arba kartu su kitomis standartinėmis izoliacijos medžiagomis šilumą atspindinčioji izoliacija gali būti naudojama tiek naujiems pastatams izoliuoti, tiek seniems rekonstruoti. Montuojant šio tipo izoliaciją pagrindinis reikalavimas – išlaikyti pagrindinis reikalavimas – išlaikyti abiejų šilumą atspindinčiosios izoliacijos pusių, todėl ji netinka vadinamiesiems tinkuojamiesiems fasadams, kadangi čia tinkas klojamas tiesiai ant izoliacijos. Metalinių konstrukcijų pastatuose be didelių energijos sąnaudų dažnai sudėtinga palaikyti norimą temperatūrą viduje. Pastaraisiais metais vis daugiau įmonių šią užduotį sprendžia metalinių konstrukcijų pastatuose įrengdamos atspindinčiąją izoliaciją. Kadangi metaliniai pastatai laidūs šilumai, temperatūros palaikymas žiemą ir vasarą gali tapti nuolatiniu, ir dažnai brangiu. Šilumą atspindinčioji izoliacija sumažina šilumos sklaidą per pastato oro tarpus – tai didžiulis pranašumas metaliniuose pastatuose.

Kur gali būti naudojama?

Stogams sukurta speciali izoliacija SuperQuilt ? tai nepaprastai efektyvi izoliacija tiek naujiems stogams, tiek pastogių rekonstrukcijai, susidedanti iš ne mažiau nei 14 atspindinčiosios folijos, kamšalo ir polietileno sluoksnių. SuperQuilt galima tvirtinti virš gegnių, po gegnėmis, nuleistą ir pritvirtintą tarp gegnių. Vertikaliai ar horizontaliai (atsižvelgiant į tai, kur tvirtinsite) išvyniota izoliacija SuperQuilt tvirtinama sankabėlėmis, vėliau montuojamos lentjuostės  (lygiagrečiai ar statmenai gegnėms). Be to, dėl stipriai šilumą atspindinčio paviršiaus šiluma stogo erdvėje cirkuliuoja efektyviau, o norint palaikyti pastovią temperatūrą, reikia mažiau tiekiamos šilumos. SuperQuilt naudojama su bet kokiomis stogo dangomis.

Izoliuojant grindis ar lubas, naudojami atspindinčiosios izoliacijos produktai FoilTec, Airtec Naudojant kartu su įprastine izoliacija, galima tik dar labiau padidinti šiluminį efektyvumą. Taip pat ši izoliacija naudojama naujoms ar rekonstruojamoms grindims siekiant sumažinti šilumos perdavimo koeficiento U vertę. Izoliacija koeficiento U vertę. Izoliacija po grindimis ir šiluma atspindima atgal į patalpą. Airtec naudojama ir sienų izoliacijai, ji gaminama dviejų tipų – Airtec Single ir Airtec Double. Pirmoji sistema turi vieną atspindintįjį paviršių ir gali būti montuojama glaudžiant prie standartinės tūrinės izoliacijos, iš aliuminio folijos pusės paliekant oro tarpą. Airtec Double turi du atspindinčiuosius paviršius ir turi būti montuojama paliekant oro tarpus iš abiejų pusių. Airtec maksimaliai padidina tūrinės izoliacijos šiluminį efektyvumą, be to, ši medžiaga dar yra idealus garo izoliacijos barjeras, apsaugantis tūrinę izoliaciją nuo drėgno patalpos oro.

Kokios montavimo ypatybės?

Atspindinčiąją izoliaciją lengva montuoti dėl gaminio lankstumo ir lengvumo, bet kartu ji turi daugybę pritaikymo galimybių gyvenamiesiems, komerciniams ir nekomerciniams pastatams, kur naudoti įprastą tūrinę izoliaciją tiesiog nepraktiška. Montavimas yra paprastas ir greitas, nes nesunku sandariai izoliuoti net ir sudėtingesnes konstrukcijas. Vienintelis reikalavimas – kruopštus, tvarkingas ir pagal technologijas atliekamas montavimo procesas. Montuojant gali būti naudojamos specialiai sukurtos tvirtinimo apkabėlės ir sankabėlės (jos yra skirtingos atskiriems izoliacijos tipams), kraštams ir jungimosi vietoms sandarinti naudojama speciali lipni aliuminio folijos juosta. Šioje medžiagoje nėra jokių aštrių pluoštų, nereikia dėvėti apsauginių drabužių, respiratorių ar akinių bei nereikia jokių specialių įrankių – lengvai nupjaunama žirklėmis arba peiliu.

 

Parengta pagal UAB „Lutonė“ medžiagą