Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Lieptai sodyboje

Didėjant Lietuvos ežerų ir upių pakrančių užstatymui, atsiranda poreikis įsirengti jaukų kampelį šalia vandens.

Lieptas - reikalingas statinys kiekvienoje sodyboje, įsikūrusioje prie ežero, upės ar tvenkinio. Taigi suprantama ir aišku, kad lieptas - svarbus sodybos elementas, skirtas žmogaus patogumui ir poilsiui.

Visuomet stacionarius lieptus buvo įprasta statyti žiemą, kai visus ežerus sukaustydavo ledas. Tad natūralu, kad šis darbas buvo sezoninis, tik užšalus vandens paviršiui. Didėjanti šių statinių paklausa privertė ieškoti būdų, kaip įrengti lieptus ir šiltuoju metų periodu. 

 

Patvarūs ir saugūs lieptai

Specialistams paskaičiavus lieptų konstrukcijos stiprumą, yra išaiškinti optimaliausi variantai ir nustatyti lieptų statymo standartai. Liepto karkasui sumontuoti naudojami 89 mm skersmens vamzdžiai, 50x50 mm kampuotis. Polių sukalimo tankis turi būti ne didesnis kaip 1,5 m pločio. Į žemę poliai kalami, kol tvirtai atsiremia į dugną, kartais net 2,5 metro. Arčiau kranto užtenka 0,5 metro. Jei trūksta ilgio, poliai suvirinami.

Yra ežerų, kurių krantas ir dugnas - vieni akmenys. Tuomet giliai įkalti polį sudėtinga, tačiau nors metrą būtina.

Įmonė, naudodama išvardintas medžiagas ir laikydamasi nustatytų standartų, pastatė jau nemažai lieptų ir garantuoja, kad tokios konstrukcijos lieptai yra saugūs ir patvarūs.

 

Geriausia liepto danga - maumedžio lentos

Maumedžio mediena tarnauja maždaug 15 metų, o kiti spygliuočiai - apie 5 metus. Impregnuojant, lakuojant, dažant eglė ar pušis tarnauja ilgiau.

Liepto danga daroma iš lygių lentų. Pasitaiko atveju, kai tenka dengti lieptą iš rifliuotų maumedžio lentų su grioveliais. Atrodo gražiai, ne toks slidus paviršius, tačiau tokią dangą sunkiau prižiūrėti - grioveliuose prisirenka purvo.

Be to, vaikščiodami rifliuota danga, kai kurie žmonės jaučia diskomfortą. Tad geriausia liepto danaga - lygios maumedžio lentos.

 

Liepto charakteristikos

Labai svarbu pasirinkti tinkamą liepto aukštį virš vandens. Tirpstant ledui vandens lygis kyla, iškeldamas ir ledą, tad jeigu metalinė konstrukcija įrengta per žemai, ledas ją gali deformuoti. Metalinis karkasas turi būti pakilęs virš ledo tiek, kiek siekia maksimalus vandens lygis.

Dažnai užsakovai pageidauja lieptų su išplatinta aikštele, kurioje įrengiamos pavėsinės, sumontuojami stacionarūs suoleliai. Lieptai gali būti apšviesti įvairiausiomis lemputėmis, šviestuvais. Vakare tokie lieptai tampa tikra pakrantės puošmena.

 

Žurnalas "Mediniai namai"