Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. kovo 28 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Granuliniai šildymo katilai

Pastaruoju metu labai daug kalbama apie vis didėjančias šildymo kainas. Valstybinė energetikos ir kainų komisija praneša apie atskiruose miestuose jau patvirtintas 40-50% didesnes šildymo ir karšto vandens ruošimo kainas. Neseniai žiniasklaidoje pranešta, kad naftos kaina pašoko iki rekordinių 135 JAV dolerių uz barelį, OPEC metų pabaigai prognozuoja kilimą net iki 200 dolerių. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos prielaidos rodo, kad jei naftos barelis kainuotų 200 JAV dolerių, tai gamtinių dujų kaina galėtų išaugti apie 70 % ir sudarytų 687 JAV dolerio už tūkst. kubinių metrų.

Preliminariai skaičiuojama, kad buitiniams vartotojams gamtinių dujų kaina vidutiniškai išaugtų dar apie 40 proc., šildymas – 35 proc.). Ne mažiau liūdina prognozės, kad po IAE uždarymo už elektrą lietuviai mokės beveik didžiausią kainą visoje ES (skaičiuojama, kad uždarius IAE, elektros kaina Lietuvoje padidės triskart ir Lietuvos piliečiai už elektrą mokės maždaug 20 euro centų už kilovatvalandę, t.y. apie 70 lietuviškų centų).

Nenuostabu, kad tokios naujienos verčia susimastyti dažną lietuvį, kuris dar gali rinktis šildymo būdą statydamas ar renovuodamas savo būstą, koks šildymo būdas bus efektyviausias.

Susidariusi situacija gali versti Lietuvos žmones keisti šildymo įpročius. Turime suprasti, kad norėdami sutaupyti ateityje, turime padaryti teisingą sprendimą jau šiandien.

 

Kokią šildymo sistemą rinktis

Pradėti reikėtų nuo pastato apšiltinimo. Tik gerai apšiltintas ir sandarus būstas su pažangia ventiliacija gali būti šildomas minimaliomis sąnaudomis. Šildymo sistemos pasirinkimui dažnai didelę įtaką turi sklypo vieta bei dydis, t.y. ar dujofikuota vietovė, kaip giliai yra geoterminiai vandenys, ar užtenka sklypo ploto geoterminio šildymo lauko kolektoriui išvedžioti, kokio galingumo elektros įvadas sklype ir kt.

Kitas klausimas - kokio lygio komforto norėtumėte, tiksliau, kokio norėtumėte komforto ir mokamos už tai kainos santykio:

-  Ar rudenį įjungę šildymo sistemą norite iki pavasario nesirūpinti apšildymu?

- Ar galite skirti kelias minutes savo laiko šildymo sistemos priežiūrai ir aptarnavimui, kad sutaupytumėte?

Dar keletas klausimų, kurie padės apsispręsti dėl šildymo sistemos:

-  Ar jus tenkina radiatorinė šildymo sistema, ar pirmumą teikiate grindinei šildymo sistemai?

-  Ar norite turėti vieną šildymo sistemą, ar ir rezervinę?

-  Kiek ploto gyvenamąjame būste norėtumėte skirti katilinei, jei apskritai noretumėte?

Ir paskutinis ne mažiau svarbus klausimas – investicijos ir sąnaudos. Tam pridedame keletos energetinių išteklių, galinčių pasiūlyti automatizuotą šildymą, palyginimo lenteles.  Lentelėse pateikiamos ne tik šios dienos kainos, bet ir numatomos artimos ateities kainos.

Šildymas medžio granulėmis.

Medžio granulės – tai produktas, gaunamas paveikus kokybiškas (be žievės) medžio pjuvenas dideliu slėgiu ir aukšta temperatūra. Medžio granulės - visiškai ekologiška medžiaga, kadangi jų gamybai nenaudojamos jokios papildomos rišamosios medžiagos. Sudegęs 1 kg. granulių išskiria apie 20% daugiau šiluminės energijos lyginant su įprastine mediena (18 mėnesių džiovinta ir turinti apytiksliai  15% drėgmės).

Pateiksime keletą argumentų, kodėl reikėtų rinktis granulinį šildymą.

 

1) Granulės brangti neturėtų.

Galbūt šiek tiek brangs, bet tikrai ne tiek, kiek gamtinės dujos ar elektros energija. Granulių gamybai naudojamos medžio pramonės atliekos. Mediena yra vietinis atsinaujinantis energijos šaltinis. Šiuo metu kylant naftos kainai, medienos kaina pasaulyje pinga. Pinga ir medžio granulės. Lyginant su kovo mėnesiu, 1 tonos kaina sumažėjo 50 litų. Lietuvoje parduodamos medžio granulės pasaulinėmis kainomis, nes 98% visų pagaminamų granulių eksportuojama į kitas šalis.

 

 

2) Granuliniai katilai automatizuoti.

Šiuolaikiniai granuliniai katilai autonomiškai dirba nuo 1 iki 7 parų, priklausomai nuo galingumo ir granulių talpos. Šią sistemą paprasta valdyti nustatant norimą patalpų temperatūrą. Kai kurių gamintojų, tokių kaip PALAZZETTI, katilai pasižymi tokiomis savybėmis kaip automatinis uždegimas (mygtuko paspaudimu, o ne degtukais); galimybė nustatyti skirtingus krosnelės darbo laiko režimus kiekvienai savaitės dienai; palaikoma pastovi nustatyta patalpos ir vandens temperatūra; paprastas krosnelės valdymas LCD skaitmenine panele; granulių kiekio jutiklis; GSM valdymo blokas, skirtas krosnelei įjungti ir išjungti telefonu ar SMS žinute ir kt.

 

3) Nereikalauja papildomos patalpos-katilinės

Yra galimybė pasirinkti katilą pritaikytą stovėti vietoj židinio gyvenamoje erdvėje arba pagalbinėse patalpose (išskyrus garažą).

 

4) Švarus šildymosi būdas

Sudeginus 100 kg granulių, lieka apie 1 kg pelenų (pastoviai šildantis, pelenų talpyklą užtenka išpilti kartą per savaitę ar dar rečiau).

 

5) Ateityje popliarumas turėtų didėti

Šildymas medžio granulėmis yra labai populiarus Skandinavijos šalyse, Prancūzijoje, Belgijoje ir kitose išsivysčiusiose šalyse. Lietuvoje iki šiol jis nebuvo labai populiarus dėl sąlyginai nedidelės gamtinių dujų kainos, tačiau kainoms augant, šildymosi granulėmis populiarumas turėtų smarkiai augti.

 

Papildomi privalumai:

Ekologija. Neteršia gamtos, nes šiuolaikiniai katilai naudoja ekologišką granulių kurą ir išmeta CO2 (naudojant tokią šildymo sistemą nereikės mokėti numatomo ekologijos mokesčio).

Aukštas naudingumo koeficientas, iki 91 %, kadangi turi antrinį degimą.

Tinka tiek radiatorinei, tiek grindinei, tiek orinei šildymo sistemai.

Medžio granules naudojanti šildymo sistema gali būti pagrindinė (vienintelė) arba kaip papildoma šildymo sistema. Ši sistema puikiai derinama prie dujas, elektrą, skystą kurą naudojančių šildymo sistemų ir gali sėkmingai veikti tiek kartu su jomis, tiek ir atskirai.

Saugumas. Patariama rinktis tuos katilus, kurių saugų veikimą liudija prestižinių Europos institutų sertifikatai.

 

Susidomėjusiems medžio granules naudojančiomis šildymo sistemomis, neretai iškyla daugiau klausimų. Pateikiame keletą klausimų ir atsakymų į juos:

- Kiek kainuoja ir kur galima įsigyti medžio granulių­? Lietuvoje medžio granules gamina bene 10 įmonių. 6 mm diametro medžio granulių tona, sufasuota į polietileninius maišus po 15 kg, kainuoja 510 Lt su PVM. Ir tai jau yra pasaulinė kaina.

- Kokias medžio granules naudoja granuliniai katilai ? Naudojamos nuo 5 iki 8 mm medžio granulės.

- Kiek granulinis katilas  naudoja elektros energijos? Medžio granulių uždegimo metu keleta minučių 350 W veikimo laiku 120 W.

- Kas atsitinka nutrūkus elektros tiekimui. Nutrūkus elektros tiekimui katilas išsijungia. Atsinaujinus elektos tiekimui išnaujo saugiai pasileidžia. Esant nestabiliam elektros tiekimui, statomas rezervinis elektros maitinimo šaltinis.

- Ar galima medžio granulių katiluose deginti kitus energetinius išteklius (durpių granules,  saulėgražų lukštų granules, kukurūzus)? Galima. Tačiau tokiu atveju reikalingi katilai, pritaikyti kurenti įvairų kurą.

 

Žurnalas „Mediniai namai“