Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 19 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Antiseptikai ir dažai medienai

Daugelyje šalių yra susiklosčiusios tradicijos dažyti medinius namus. Dažai, skirti lauko medienai, turi atlikti daugybę funkcijų, jiems ke­liami griežti reikalavimai: turi būti dekoratyvūs ir ilgaamžiai, saugoti medieną nuo vandens, UV spindulių poveikio, reflektuoti šviesą-saugoti medieną nuo įšilimo, sukeliančio de­formacijas bei įtrūkimus. Nepatartina medieną dengti dekoratyvine danga, sudarančia medienos paviršiuje storą dažų plėvelės sluoksnį. Nes dėl medi­enos deformacijų dažų plėvelė gana per trumpą laiką sutrūkinėja, suplyšta, vietomis atšoka, o ant plaušėjančio medienos paviršiaus nusėda ir užsilaiko daugybė biologinių medi­enos ardytojų. Medienos paviršiuje atsirandantys grybai ir pelėsių sporos ardo medieną, mažina jos tūrį ir tankį, o nesiėmus priemonių, medį pūdo. Norint renovuoti tokiais dažais dengtą medieną prireiks didelių laiko ir dar­bo kaštų. Vienintelis ir efektyviausias būdas apsaugoti medieną nuo nepageidautino mikroorganizmų poveikio, prieš dažymą medieną apdoroti antiseptikais. Dėl an­tiseptikuose esančių biocidinių medžiagų poveikio biologinių medienos ardytojų vegetavimas sustabdomas. Antiseptikuota ir tinkamais dažais nudažyta mediena - geriausia garantija, kad mediniai statiniai bus ilgaamžiai. Šiuo metu rinkoje pakankamas medienos beplėvelinių dekoratyvinių dangų pasirinkimas, viena iš jų „Linosepas“. Jos gaminamos natūralaus džiūstančio aliejaus pagrindu, kuris gerai geriasi į medieną nesudarydamas plėvelės ir pasižymi puikiomis elastinėmis savybėmis, suteikiančiomis dangai atsparumą medienos deformacijoms. Dangos tonuojamos įvairių spalvų natūraliais mineraliniais pigmentais, kurie pasižymi atsparumu UV spindulių poveikiui, ilgaamžiškumu, be kita ko dažyvėje esančios veikliosios medžiagos saugo ją nuo nepageidautino mikroorganizmų poveikio. Tokią dekoratyvinę dangą lengva atnaujinti be papildomo paruošimo, perdažant to paties tipo dažais natūralių aliejų pagrindu. Laiko ir praktikos išbandymus yra išlaikiusi kompleksinė medienos apsauga: antiseptikavimas ir dažymas natūralių aliejų pa­grindu pagamintomis dažyvėmis.

UAB “Retrorega” gamina medienos antiseptikus “Asepas-1”, “Asepas-2”, “Beržas”, atitinkančius ES keliamus reikalavimus. Šių antiseptikų galima rizika žmogaus sveikatai ir aplinkai yra minimali, o antiseptinis poveikis medienai – ilgalaikis, nes veiklio­sios medžiagos yra stabilios, neskylančios nuo laiko ir aplinkos poveikio, ilgus metus savo savybių neprarandančios cheminės medžiagos.

“Asepas-1” ypač populiarus dėl didelės stabilių ir efektyvių antiseptinių medžiagų koncentracijos. Šis antiseptikas skirtas medienai, eksploatuojamai po stogu. Priklausomai nuo me­dienos eksploatavimo sąlygų, skiedžiamas vandeniu (santykis 1:5). Preparatą galima naudoti gyvenamųjų namų, ūkinės, visuomeninės paskirties pastatų viduje (stogo konstrukcijoms, medinėms perdangoms, atraminėms kolonoms, garažų ir pirčių sienoms, durims, vartams, grebėstams, lagėms, karkasui, ir pan.). “Asepas-1” gerai konservuoja medieną, apsaugodamas nuo medieną ardančių grybelių, pelėsių, puvimą sukeliančių mikroorganizmų ir medienos graužikų. Ant medienos, impregnuotos “Asepu-1”, gali likti melsvos progyslės.

“Asepas-2” – šis antiseptikas populiarus dėl didelės stabilių ir efektyvių antiseptinių medžiagų koncentracijos, kurie medienoje sudaro neišplaunamus junginius, todėl atsparus atmos­feros poveikiui ir rekomenduojamas medienai, eksploatuojamai sunkesnėmis ir/arba lauko sąlygomis: skiedrų stogams, tvoroms, gontams, terasoms, mažosios medinės architektūros elementams. Taip pat tinka naudoti ūkinės, visuomeninės paskirties pastatų viduje ir išorėje (stogo konstrukcijoms, medinėms perdangoms, atraminėms kolonoms, garažų ir pirčių sienoms, durims, var­tams ir pan.). Priklausomai nuo medienos eksploatavimo sąlygų, skiedžiamas vandeniu (santykis 1 : 5). Mediena, impregnuota “Asepu-2”, nusidažo rusvai-žalsva spalva.

“Beržas” – puikus antiseptinis baliklis, skirtas jau pažeistos me­dienos “gelbėjimui”. Jis efektyviai išbalina pušinės medienos pamėlynavimus, patamsėjusią, pajuodusią, papilkėjusią nuo at­mosferos ar pelėsių poveikio medieną. Priklausomai nuo pre­parato panaudojimo tikslo, antiseptikas skiedžiamas vandeniu tūrio dalimis iki 1:3. Preparate esantys aktyvūs komponentai į medieną įsigeria iki 10 mm, tuo sustabdydami medienos puvimą. “Beržas” itin populiarus šviežiai pjautos ir pamėlynavusios medienos, iš kurios statomos pirtys ir namai, “gelbėjimui”. Mūsų kli­mato sąlygomis nukirsta pušis pamėlynuoja per 10-12 val., todėl didžioji dalis naudotojų – rastinių statinių gamintojai.

 

Parengta pagal UAB „Retrorega“ pateiktą medžiagą

 

Daugiau...> Impregnantai ir dažikliai