Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 27 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Investuotojus nuvylė stagnacija

2006-10-18

a

Šviesias spalvas, kuriomis vos prieš kelerius metus buvo piešiama Lietuvis baldų pramonės perspektyva, šiandien keičia gerokai pilkesni tonai - prognozės nepasitvirtino, o abiem baldžių įmonėms, kurių akcijos kotiruojamos biržoje, šiandien sunkiai sekasi parduoti produkciją ir kovoti su darbuotojų rotacija.
 
AB "Vilniaus baldai" (VB) ir AB "Klaipėdos baldai" (KB) artimiausiu metu skelbs III ketvirčio veiklos rezultatus. Investuotojai ir rinkos analitikai juos pasitinka neslėpdami skepticizmo - teigiama, kad bendrovės nepateisino investuotojų lūkesčių ir išsėmė plėtros galimybes.
Per metus bendrovių akcijos pigo beveik perpus. VB akcijos kaina šiemet buvo nukritusi iki 17 Lt (aukščiausia kaina buvo 37,02, dabartinė - 18,20 Lt už akciją). Šiemet metų pradžioje 8,7 Lt kainavusi KB akcija dabar vertinama 4,70 Lt.
Savo ruožtu bendrovių vadovai aiškina, kad pelnus mažina investicijos į plėtrą bei modernizavimą.

Nepateisinti lūkesčiai
Vidmantas Šaferis, „Hansabanko“ Ekonominės analizės skyriaus vadovas, pasakoja, kad investuotojams baldų gamintojų akcijos didžiausią pelną atnešė 2003 m. Tada KB ir VB akcijų kainos biržoje išaugo beveik trigubai (po 2,9 karto). Be abejo, tai sutapo ir su bendru akcijų rinkos pakilimu iš savotiškos užmaršties - biržos indeksas tais metais išaugo dvigubai (105,6%), o užsienio investuotojai tik pradėjo aktyvesnę veiklą Lietuvoje, kuri tuo metu kaip tik rengėsi stojimui į ES.
Pono Šaferio teigimu, baldų pramonės įmonėms investuojant į plėtrą buvo tikimasi labai gerų jų veiklos rezultatų artimiausiais metais. Tačiau nei 2005 m. nebuvo, nei 2006 m. nėra baldų pramonei tiek pelningi, kiek planuota, o makroekonominė padėtis joms yra netgi savotiškai nepalanki.
Sparčiai augantys gyventojų atlyginimai ir išteklių kainos neleidžia bendrovėms išlaikyti aukštesnių pelno maržų, o vietos rinkoje augantis vartojimas bendrovėms mažai padeda, kadangi jos didžiąją dalį gaminių eksportuoja.

Nelanksti politika
"Nenuostabu, kad tokiomis aplinkybėmis investuotojų dėmesys krypsta į gerus rezultatus skelbiančius bankus ar kitas į vidaus sektorius orientuotas bendroves. Šiemet VB ir KB akcijų kainos jau nukritusios beveik po 50% nuo metų pradžios (kai rinkos indeksas OMX Vilnius krito 8,42%), ir tai atspindi augančias investuotojų abejones dėl bendrovių veiklos perspektyvų ilgesniu laikotarpiu", – pažymi p. Šaferis.
Jis taip pat užsimena, kad per pastaruosius metus baldų sektoriuje radikalių pokyčių nevyksta.
"Šioje srityje labai svarbu išlaikyti žemą sąnaudų lygį, to reikalauja ir tarptautinė konkurencija. Juolab kad didieji baldininkai priklausomi nuo vieno pirkėjo - Švedijos koncerno IKEA", – teigia p. Šaferis.
Jis pažymi, kad didžiosios baldų kompanijos priverstos konkuruoti su visu pasauliu, ir išaugusi baldų paklausa vietinėje rinkoje minėtų bendrovių rezultatams įtakos neturi.
"Didieji baldų gamintojai orientuoti į pasaulio rinką, o ne į Lietuvos. Smulkieji dirba lanksčiau vietinėje rinkoje, o stambiesiems tenka derintis prie globalių tendencijų. Be to, minėtos įmonės realiai parduoda savo gamybinius pajėgumus, o ne produkciją. Investuotojai moka ne už tai, kas yra šiandien, o už kelerių metų veiklos, pelno, dividendų perspektyvą. Lūkesčius formuoja pačios bendrovės, pranešdamos apie savo planus. Jų neįgyvendinus pasitikėjimas įmone susvyruoja", – aiškina p. Šaferis.

Viltis – naujas vadovas
Vytautas Plunksnis, "Finastos" finansų analitikas, pažymi, kad VB jau dvejus metus nevydo skelbtų ambicingų prognozių.
"Dabar įmonė pakeitė vadovą, su juo siejamos pertvarkų ir reorganizacijų viltys", – sakė p. Plunksnis.
Rugsėjo pradžioje iš VB generalinio direktoriaus pareigų buvo atšauktas Viktoras Majauskas, jį pakeitė Nerijus Pacevičius.
"Vadovų kaita įmonėse, kurios nevykdo savo planų, nieko nestebina", – santūriai kalba p. Šaferis.
Alvydas Banys, VB valdybos pirmininkas, VŽ informuoja, kad penktadienį per valdybos posėdį bus pateikti III ketvirčio bendrovės rezultatai ir prognozės iki metų galo.
Jis taip pat užsiminė, kad iš įmonės vadovo laukiama "naujų minčių". Tačiau iki valdybos posėdžio bendrovės permainos nepristatomos.
"Mes kasdien dirbame, kad investuotojų nuomonė būtų palanki. Vieni žingsniai pasiteisina, kiti – ne. Mes patys esame suinteresuoti, kad rezultatai būtų geri. Tačiau nuomonė pasikeičia tada, kai įmonė dirba pelningai. To šiemet apie "Vilniaus baldus" pasakyti negalime", - pripažįsta p. Banys.
Jo teigimu, VB krizė prasidėjo pernai, kai buvo pradėti naudoti nauji pajėgumai.
"Tačiau maksimaliai jų išnaudoti nepavyko, nes nebuvo pirkėjų. Šiemet ji tik tęsiasi", – sako p. Banys.

Klaipėdos baldai
Ponas Šaferis pažymi, kad KB taip pat skelbė ambicingus plėtros ir pelno planus, tačiau rezultatai rodo, kad jie nebus įgyvendinti.
"Investuotojai jautriai reaguoja, kai prognozuotas pelningumo planas nė perpus neįvykdomas", – sako p. Šaferis.
"KB viena pigiausių įmonių Lietuvos biržoje. Galbūt investuotojams nėra suprantama pagrindinio akcininko politika. Pvz., kita SBA bendrovė "Utenos trikotažas" stabiliai moka solidžius dividendus, o KB akcininkai išmokų nesulaukia. Tai lemia įmonės akcijų pigumą", – aiškina p. Plunksnis.
„Praėjusių metų pabaigoje augo žaliavų bei medžiagų kainos, didėjo sąnaudos - dėl energetikos brangimo ir darbo užmokesčio kilimo. Be abejo, tai lėmė mažesnį I pusmečio pelną. Džiugu, kad šiuo metu padėtis stabilizuojasi. Šįmet daug investavome į naujus įrenginius: įsigijome faneravimo presą ir modernią kalibravimo-briaunavimo liniją. Tai leis padidinti bendrovės gamybinius pajėgumus iki 50% bei išlaikyti augantį pelningumą ir pasiekti užsibrėžtus rezultatus“, – optimistiškai kalba Ričardas Kiaurakis, KB valdybos pirmininkas.
Šįmet KB naujai technologinei įrangai įsigyti ir kitoms investicijoms skyrė daugiau nei 8 mln. Lt. Kitiems metams planuojamos panašaus dydžio investicijos. KB III ketvirčio rezultatus ketina skelbti kitą savaitę.

a

Šaltinis: Verslo Žinios

<..Atgal