Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. gegužės 10 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Prognozuojamas medienos pabrangimas

2007-04-18

a

Rusijai nusprendus gerokai didinti rąstų eksporto muitus, Suomijos medienos apdirbimo pramonei gresia krizė. Neatmetama, kad dėl to mediena brangs ir Lietuvoje. Miškų savininkai jau dabar ragina pramonininkus rengtis kainų kilimui. Perdirbėjai nuogąstauja, kad brangesnė produkcija gali neatlaikyti konkurencinės kovos, pranešė LTV „Panorama“.

Analitikai neabejoja, kad Kremliaus sprendimas per artimiausią penkmetį medienos eksporto tarifą didinti iki 80 proc., suduos lemiamą smūgį Suomijos medienos pramonei. Kone visą žaliavą šalis importuoja iš Rusijos.

Pasak specialistų, muitų padidėjimas skatins ieškoti žaliavos kitose Europos valstybėse, taip pat ir Lietuvoje. Čia jau veikia keletas Suomijos koncernų antrinių įmonių, eksportuojančių medieną iš Lietuvos.

„Žiūrint iš trumpalaikės perspektyvos, tai vienareikšmiškai medienos kainos bus aukštesnės. Didėjant paklausai, natūralu, kad rinkoje auga ir medienos kainos. Pramonė jau dabar turėtų susirūpinti ir ruoštis toms augančioms kainoms, ir galvoti apie apsirūpinimą žaliava“, – sako Lietuvos miškų asociacijos pirmininkas dr. Algis Gaižutis. 

Skaičiuojama, kad per metus Lietuvos pramonė galėtų sunaudoti iki 10 mln. kubinių metrų žaliavos medienos, tačiau šalies miškininkai kasmet pateikia rinkai tik apie 6,5 mln. kubų. Nors trūkstamą žaliavą įmonės priverstos įsivežti, miškininkai ramina, kad mediena neturėtų brangti itin daug.

„Popiermedžio kaina ir šiaip dabar yra gana aukšta, jeigu skaičiuotume eurais. Dabar ji siekia visų laikų rekordus ir sukasi apie 58 eurus, pakrovus į laivą. Tai yra gana aukšta kaina ir jeigu dar tas muitas turės įtakos, tai kaina gal ne 10 eurų, bet dar daugiau kils“, – LTV pasakojo „Litforina“ generalinis direktorius Egidijus Kontrimavičius.

Dėl medienos trūkumo nuogąstauja perdirbėjai. Pabrangus žaliavai, jų teigimu, mažės įmonių veiksmingumas.

„Vyriausybė turėtų atkreipti dėmesį, kaip apginti Lietuvos perdirbėjus ir kaip pasiekti, kad kuo didesnis žaliavos, šiuo metu išvažiuojančios iš Lietuvos rinkos į Skandinavijos ir kitas šalis, kiekis būtų perdirbamas vidaus pramonėje“, – teigia „Sakuona“ direktorius Sigitas Kilčiauskas.

Specialistai sako, kad brangstant žaliavai Lietuvos medienos pramonė bus priversta sparčiau mažinti gamybos sąnaudas, didinti investicijas ir kurti kuo didesnę pridėtinę vertę. 

a
Šaltinis: LRT
<..Atgal