Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. gegužės 17 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Medienos kainos Lietuvoje atgraso nuo gamybos

2007-10-26

Įvairius medienos gaminius, namų fasadų dailylentes Kretingoje gaminanti UAB "Vudva" apyvartą augina ne plėsdama gamybą, bet priešingai - dalies jos atsisakydama ir kai kuriuos gaminius pirkdama iš estų. Įmonės vadovai teigia, kad taip naudingiau, nes nusipirkti Estijoje yra pigiau nei pagaminti Lietuvoje.

"Atsisakėme vidaus dailylenčių ir grindų lentų gamybos, nes nepagaminame už tokią kainą, už kokią galime nusipirkti jau pagamintas. Mums yra naudingiau pagamintą produkciją parsivežti iš Estijos ir ją tiekti klientams. Estų kaina yra palanki mūsų rinkai, nes jie, turėdami modernias technologijas, gamina didžiulius kiekius", - aiškina Edmundas Valantiejus, UAB "Vudva" generalinis direktorius.
Pasak Valantiejaus, įmonės tikslas yra ne plėsti gamybą, o didinti prekybą. Per mėnesį "Vudva" parduoda apie 3.000 m² įvežtinių dailylenčių, kurios sudaro iki 20% visos parduodamos produkcijos.
"Kad įmonė normaliai funkcionuotų, turime bendrų pardavimų apyvartą padidinti iki 18 mln. Lt. Pernai apyvarta siekė 12 mln. Lt, šiemet planuojam apie 15 mln. Lt", - sako p. Valantiejus.
Šiemet į gamybos modernizavimą investavusi apie 700.000 Lt, kitąmet "Vudva" planuoja statyti prekybos sandėlius, kuriuose bus laikomi gaminiai pagal pozicijas.

Diktuoja madas
Viena stambiausių medienos perdirbimo įmonių Vakarų Lietuvoje teigia konkurencijos tarp gausos panašią veikla besiverčiančių įmonių nejaučianti.
"Išsilaikyti konkurencinėje aplinkoje nėra labai sunku, nes dirbame jau 13 metų. Bent jau šiame regione gaminių, ypač profilių, madas diktuojame mes. Smarki konkurencija yra žemesnėje grandyje - tarp įmonių, pjaunančių medieną", - tvirtina p. Valantiejus.
Tačiau pažymima, kad ateinančios į rinką naujos medienos perdirbimo įmonės nesistengia sukurti naujesnių produktų, o perima tai, kas yra gaminama.
"Rinka ir pardavimai nepadidėja, tad po to daugeliui įmonių veikla tampa nuostolinga. Lietuvoje medienos perdirbėjai vis dar konkuruoja ne kokybe, o kaina", - aiškina p. Valantiejus.
Jo teigimu, medienos verslo stabilumą labiausia garantuoja patikimi klientai. Nemažai produkcijos "Vudva" parduoda įmonėms, statančioms namus skandinavams. Tačiau įmonės, užsiimančios statybomis vietoje, dažnai delsia atsiskaityti, jų skolos "Vudvai" siekia 1,5 mln. Lt.

Iškreipta rinka
Apie 80% medienos "Vudva" įsiveža iš Rusijos ir tik nedidelę dalį perka Lietuvoje.
"Rusijoje mediena kurį laiką buvo pigesnė nei Lietuvoje. Šiemet čia kainos išaugo maždaug 8% ir jau beveik nebesiskiria nuo lietuviškos medienos kainos. Rusijos kol kas neatsisakome, nors ieškome ir kitų variantų", - teigia p. Valantiejus.
Lietuvos lentpjūvėse yra rąstų stygius, nes jie masiškai vežami į Latviją. Čia veikia nemažai stambių lentpjūvių, kurios, kad nedirbtų nuostolingai ir turėtų ką pjauti, kelia rąstų kainas.
Pasak Valantiejaus, Lietuvoje šiuo metu medienos rinka yra iškreipta.
"Europoje medienos kainos krenta, o Lietuvoje pakilo. Net vokiečiai visą vasarą obliuotą medieną pardavinėjo pigiau nei lietuviai. Rąstai ir popiermedis Lietuvoje kainuoja bemaž penktadaliu brangiau nei Švedijoje - Lietuvoje kainos yra dirbtinai sukeltos",- tvirtina p. Valantiejus. Jo įmonė yra ir viena iš Vakarų Lietuvos medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacijos steigėjų.
Ponas Valantiejus prognozuoja, kad medienos kaina Lietuvoje turėtų per pusmetį vėl susireguliuoti.


 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal