Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. gegužės 17 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

"Stora Enso" neįperka, vadinasi, mediena atpigs

2007-11-30

Didžiausia Europoje popieriaus ir kartono gamintoja Suomijos bendrovė "Stora Enso" pranešė nutraukianti smarkiai pabrangusios medienos importą Baltijos valstybių ir Rusijos. Medienos prekiautojai Lietuvoje sako, kad mediena pigs, "kol išsilygins rinka", ir padėties nedramatizuoja dėl kitų supirkėjų aktyvumo.

"Baltijos valstybių ir Rusijos importuojama mediena smarkiai pabrango. Tai problema, ir medienos šių valstybių mes nebenorime pirkti", - pareiškė "Stora Enso" vadovas Juko Karvinenas (Jouko Karvinen), kurį cituoja Reuters ir BNS.
Prieš mėnesį "Stora Enso" pranešė uždarysianti kelias gamyklas Suomijoje ir Švedijoje, atleisdama 1.700 darbuotojų. Tokio sprendimo motyvas - smarkiai išaugusios medienos kainos smogė pelningumui. Trečiąjį šių metų ketvirtį "Stora Enso" patyrė 439,9 mln. EUR grynųjų nuostolių.
Audrius Mikalauskas, "Stora Enso Miškas" generalinis direktorius, neskuba patvirtinti tokių bendrovės planų.
"Taip mąstoma, tačiau teigti, kad nutrauksime importą Lietuvos, negaliu",- "Verslo žinioms" sakė p. Mikalauskas. Pasak jo, medieną bendrovė aktyviai supirkinėjo I pusmetį, o trečią ketvirtį pirkimai sumažėjo. Bendrovės planai peržiūrėti dėl gamyklų uždarymo Šiaurės šalyse, tačiau biudžetą bendrovė turi ir vykdo, tvirtina p.Mikalauskas.

Rinka išsilygins
Ričardas Kvekšas, Klaipėdos bendrovės "Ekomediena" generalinis direktorius, padėties dėl "Stora Enso" atsisakymo pirkti medieną Baltijos šalyse nedramatizuoja.
"Kainos kris tam tikru laikotarpiu, bus svyravimų, kol rinka išsilygins," - sako p. Kvekšas ir nurodo, kad paklausa sumenko britams apsirūpinus mediena Kanadoje, kur ji pigesnė nei Europoje. Pasak jo, "Stora Enso" Lietuvoje pirkdavo apie 300.000 m3 per metus. Tai sudaro apie 5% 6 mln. m3 metinmedienos pardavimo apimčių. Jo teigimu, popiermedį toliau perka kiti Skandinavijos celiuliozės fabrikų atstovai (tokių yra apie dešimt), daug jo keliauja į Lenkiją. Atpigus medienai, p. Kvekšo teigimu, jos daugiau nuperka vietiniai žaliavos naudotojai, tokie kaip "Girių bizonas".
"Verslo žinios" jau rašė, kad popiermedis, kuris diktuoja kitų medienos sortimenkainas, pinga jau antras mėnuo, prognozuojama, kad ateinančiais metais jo, kaip ir visos likusios medienos, kaina dar sumažės. Popiermedžio kainą III ketvirtį pasiekė visų laikų rekordą šoktelėjusi iki 47 EUR m3 (per 160 Lt). Tačiau kubinis metras beržų nuo spalio atpigo 70 Lt, nors paprastai prieš žiemą jo kaina mažėdavo apie 20 Lt kubinį metrą. Prognozuojama, kad kaina dar mažės iki 240 Lt.

Derybos su Maskva
Ponas Karvinenas pridūrė, kad "Stora Enso" gali ryžtis dar mažinti gamybą, jei Rusijos medienos eksporto muitų problema per artimiausius mėnesius nebus išspręsta. Europos Sąjungos ir Rusijos nesutarimus, dėl kurių pastarajai gali užsidaryti durys į Pasaulio prekybos organizaciją, veikiausiai bus bandoma išspręsti per Suomijos premjero Mačio Vanchaneno (Matti Vanhanen) ir Rusijos vyriausybės vadovo Viktoro Zubkovo derybas antradienį Maskvoje.
Rusija, metų viduryje padidinusi apvaliosios medienos eksporto muitą iki 10 EUR kubinį metrą, yra numačiusi šį muito tarifą nuo kitų metų balandžio kilstelti iki 15 EUR, o nuo 2009-ųjų - iki 50 EUR kubinį metrą.

 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal