Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. gegužės 17 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Verslo patentai audrina statybų rinką

2007-11-27

Statybų įmonės ypač nepatenkintos, kad rinkoje patentus turintiems žmonėms neva sudarytos geresnės sąlygos nei įmonėms - jie moka mažai mokesčių, rašo „Lietuvos žinios”.

Išsipirkusieji patentus mano, kad kai kurie jų - net per brangūs, nes ne visos verslo šakos vienodai pelningos. O Vyriausybė siūlo vadinamųjų patentų mažiausią kainą kilstelėti per 1000 litų.

Kol verslas ir patentininkai ginčijasi, Vyriausybė pritarė Gyventojų pajamų mokesčio pataisai, nustatančiai minimalų fiksuotą pajamų mokestį už pajamas, gautas iš veiklos, kuria verčiamasi įsigijus verslo liudijimą.

Jeigu Seimas pritars įstatymo pataisai, kitąmet bet kurio verslo liudijimo kaina turėtų būti ne mažesnė nei 1094 litai.

Verslininkų nuomone, statybose dirbantys patentininkai per mėnesį sumoka vos 100-200 litų mokesčių. O šios srities įmonės dėl didelių mokesčių esą priverstos kone trečdaliu padidinti darbų ir parduodamų namų kainas.

Karkasinių namų statyba užsiimančios įmonės savininkas Šarūnas Kudžma apskaičiavo, kad įmonės dėl mokesčių yra priverstos kone trečdaliu brangiau parduoti namą nei patentininkai.

"Aš pastatau namą už 400 tūkst. litų. Norėčiau jį parduoti už 500 tūkst. - man užtektų. Tačiau parduodu brangiau, nes esu priverstas valstybei pakloti 70 tūkst. litų mokesčių", - guodėsi jis.

Patentininkas šiaulietis Andrius „Lietuvos žinioms” prisipažino, kad šiuo metu su draugais dirba nelegaliai, o verslo liudijimą net ir dabartine kaina nusiperka tik tada, kai tai neišvengiama. "Sakyk, koks reikalas? Jei tau labai reikia, tai bus ir verslo liudijimas", - neslėpė jis.

Andrius „Lietuvos žinioms” atskleidė, kad patentininkai per mėnesį gali uždirbti nuo 4 iki 10 tūkst. litų. Per metus už verslo liudijimą sumoka apie 2000 litų. Tačiau pasitaiko ir "tuščių" mėnesių, kai nėra nei darbo, nei uždarbio. Dėl to Andrius nemano, kad jis uždirba daug daugiau nei statybų įmonės darbininkas.

 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal