Medinės statybos grupė
Vartotojo vardas Slaptažodis Įsiminti slaptažodį
2024 m. balandžio 26 d.
Verslo naujienosStraipsniaiSpecialistai patariaKontaktai
Lietuvių kalba Anglų kalba
KLASTERIO ĮMONĖS
SKELBIMAI
PAIEŠKA
NARYSTĖ KLASTERYJE

Verslo naujienos

Statybininkai investuoja į medinių namų gamybą

2008-02-04

Panevėžio statybos UAB „Kriautė“ per pastaruosius pusantrų metų į gamybą investavo apie 6 mln. Lt. Įsibėgėja pernai pradėta skydinių namų gamyba, imamasi ir medinių langų gamybos. Planuojama, kad ateityje šios dvi veiklos uždirbs maždaug pusę pajamų. Šių metų planuose - įsisavinti investicijas, kad jos pradėtų uždirbti.

„Pagrindinės investicijos padarytos. Dabar jos turi pradėti dirbti ir imti grąžinti pinigus“, - sako Zenonas Jansonas, UAB „Kriautė“ generalinis direktorius.

Pasak jo, metų pabaigoje įmonė baigė įgyvendinti darbo biržos finansuojamą projektą ir įsteigė dešimt darbo vietų. Pagal naujausias technologijas bus gaminami mediniai langai. Vadovas pasakoja, kad projektas tęsiamas ir toliau, nes dar ne visi darbai atlikti. Šiuo metu montuojami likę įrengimai. O gamyba turėtų prasidėti kovo mėnesį. Be to, prireiks ir daugiau darbuotojų nei kad įdarbino pagal projektą. Vadovas taip pat tikina susidūręs su atsainiu darbuotojų požiūriu į darbą.

„Nekoks kai kurių priimamų iš darbo biržos darbuotojų požiūris į darbą, yra didelė kaita. Kai kurie perspėja iš karto, kad nedirbs. Tačiau būna ir blogiau - mokome, sumokame pinigus už mokymą, o po mėnesio darbuotojas išeina“, - sako jis.

Bendrovė, bendradarbiaudama su švedais, jau maždaug dešimtmetį gamina lauko baldus, tačiau ši gamyba po truputį mažėja, o atsiranda mediniai langai.

„Reikia konkuruoti su kinais, slovakais, tiesiog neatsiperka kaina“, - aiškina tokio sprendimo priežastis vadovas.

Pradžioje langus siūlys Lietuvos rinkai, naudos savo reikmėms statybose ir gaminamuose skydiniuose namuose. Ateityje planuojama turėti nuolatinių klientų ir užsienyje.

„Jau esame gavę pasiūlymų nuolat gaminti užsieniui, tačiau ten yra skirtumų. Nesinori gerai nepradėjus mest vienos technologijos ir imtis kitos“, - sako generalinis direktorius.

 Bendrovė skydinius namus gamina mažiau nei metus laiko. Tik praėjusiais metais, įgyvendinus ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą, paleistas modernus cechas. Pono Jansono teigimu, šiuo metu didinamos gamybos apimtys, vyksta derinimai. Kol kas Lietuvoje yra tik pavienių tokių namų užsakymų. Pagrindiniai skydinių namų užsakovai yra Danijoje. Vadovas sako, kad greitai šioje šalyje turėtų iškilti lietuviškų skydinių namų kvartalas (nuo 20 iki 50 namų). Šiuo metu vyksta paskutiniai techniniai derinimai. Be to, bendrovei pirmą kartą teks bandyti pastato sandarumą, tai yra namo viduje bus sudarytas tam tikras spaudimas ir po kurio laiko bus žiūrima, ar jis nesumažėjo - ar namas sandarus.

„Pas mus net reglamentų, normų tokių dalykų nėra, o ten - vienas iš reikalavimų. Dabar atvykę technologai mus konsultuoja, aiškina, kaip turi atrodyti tam tikri mazgai, kaip viskas daroma“, - pasakoja apie subtilybes p. Jansonas.

Tačiau bendrovės pagrindinė veikla yra statybos.

„Žiūrint į ateitį skydinių namų ir medinių langų gamyba turėtų išaugti iki 50%. Vien statyba neturėtų vyrauti. Taip būtų, kai galėsime dirbti visu pajėgumu“, - aiškina jis.

Šiuo metu bendrovė latvių užsakovams Kėdainiuose stato sausų statybinių mišinių gamyklą. Pasak jo, tokios jau veikia Estijoje ir Latvijoje, o Lietuvoje bus pirmutinė ir didžiausia. Ji, generalinio direktoriaus žiniomis, mišiniais aprūpins ir Kaliningrado, dalį Lenkijos bei Baltarusijos rinkų. Gamykla turėtų būti baigta šiemet. Bendrovė kartu su AB Panevėžio statybos trestas šiemet rekonstruos Panevėžio apskrities ligoninę. Toliau tęs V.Žemkalnio gimnazijos rekonstrukcijos darbus. Gyvenamųjų namų stato nedaug. Daugiau orientuojasi į vienbučius individualius namus, o į daugiabučių rinką nelendama. Pasak generalinio direktoriaus, dabar pamažu įmonė atsisako mūrinių namų ir klientams siūlo skydinius.

 Šiuo metu bendrovėje dirba apie 230 darbuotojų. Praėjusiais metais bendrovės apyvarta buvo apie 30 mln. Lt. Šiemet planuojama 40-50 mln. Lt. Pasak p. Jansono, toks šuolis būtų susijęs su naujomis veiklomis. O statybos planuojama išlaikyti tą patį lygį.

 

Šaltinis: "Verslo žinios"

<..Atgal